Pamiętaj, że refraktometr pokazuje w Brixach, a nie w Blg.
Na innym forum znalazłem taki wzór: Blg=Brix/1,04.
Wg. opisu ma dwie skale (Dual scale: Brix scale and specific gravity scale). Z racji tego, że mieszkam w Irlandii ostatnio często muszę się posługiwać 'gravity'. Przeliczam tu:
http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ albo w Beersmith 2.2
(22-08-2015, 09:15)bachus_ napisał(a): [ -> ]Dzień Dobry z rana. Czy kojarzycie może ten model refraktometru? Widzę, że przewija się przez Allegro i sklepy winiarskie, ale droższy. GearBest ma za przyzwoite $18
http://www.gearbest.com/measurement-anal...04417.html
Używam ktoś z Was właśnie tego?
Ja mam taki sam z wyglądu. Modelu nie pamiętam. Działa bardzo dobrze.
Dzięki Zbyszku, pewnie ten kupię. Za bardzo mnie ostatnio wkurza balingometr.
Od kilku lat mam podobny. Działa bez zastrzeżeń.
Mam podobny skala brix+SG z kompensacja temperatury ATC zakupiony od Chińczyków na ebayu za podobną cenę. Żadnych zastrzeżeń, choć oczywiście na początku potraktowałem jak standardowy spławik i tydzień kląłem, że mi piwa kończą na 5-6 blg

.
(23-08-2015, 16:24)rafple napisał(a): [ -> ]Mam podobny skala brix+SG z kompensacja temperatury ATC zakupiony od Chińczyków na ebayu za podobną cenę. Żadnych zastrzeżeń, choć oczywiście na początku potraktowałem jak standardowy spławik i tydzień kląłem, że mi piwa kończą na 5-6 blg
.
Hmmm, w jakim sensie? Może do końca nie rozumiem zasady działania, to więc co pokazuje odczyt?
(23-08-2015, 18:10)bachus_ napisał(a): [ -> ]co pokazuje odczyt?
Gęstość roztworu sacharozy z wodą. Jak dojdzie alkohol to trzeba to przeliczać.
ps. teraz Bx=Blg
przeliczanie x1.04 było kiedyś, bo Bx mierzono w 20C a Blg w 16C.
Czyli nici z obliczeń, jak nie znało się początkowego cukru/Blg?
Fajna zabawka, bo można odrobinę brzeczki schłodzić w kilka sekund i zrobić pomiar w trakcie gotowania, zacierania czy kiedy sobie wymyślisz, natomiast jak już jest alkohol to trzeba użyć spławika.
"Gęstość roztworu sacharozy z wodą. Jak dojdzie alkohol to trzeba to przeliczać."
Kilis można to jakoś przeliczyć? Nie wykopałem nigdzie sposobu uzyskania poprawek dla refraktometru.
(23-08-2015, 22:47)rafple napisał(a): [ -> ]...Kilis można to jakoś przeliczyć? Nie wykopałem nigdzie sposobu uzyskania poprawek dla refraktometru.
Przelicznik jest m.in "wbudowany" w program do obsługi browaru domowego BeerSmith. Kilkuletnie doświadczenie w tej materii powiedziało mi, że jest z tym problem. Czasami nie jest to dokładne. Obecnie refraktometr używam do pomiarów w płynach bezalkoholowych.
Dodatkowo można go używać do sprawdzenia końca fermentacji. Jak się wskazanie nie zmienia dłuższy czas to raczej koniec. Nie ważne co pokazuje, ważne że wartość wskazania się nie zmienia.
ProMash też ma wbudowany kalkulator do takich obliczeń.
Dzięki wszystkim za rady. Właśnie miałem napisać, że grzebałem po innych forach i także padło, że ProMash ma wbudowane funkcje do poprawki na alkohol. dzięki za pomoc, dzisiaj zamówię.
Ale naprawdę uważaj z tą poprawką na alkohol.
(23-08-2015, 22:47)rafple napisał(a): [ -> ]Fajna zabawka, bo można odrobinę brzeczki schłodzić w kilka sekund i zrobić pomiar w trakcie gotowania, zacierania czy kiedy sobie wymyślisz
Nie jest to takie proste. Podczas schładzania niewielkiej ilości brzeczki dość dużo (w stosunku do wielkości próbki) jej odparuje. Wskazania będą zawyżone. Jest to widocznie szczególnie, gdy nabieramy dosłownie kilka kropel gorącej brzeczki wprost na refraktometr. Podobnie, gdy jest wilgotny po przemyciu zaniża wskazanie. Jak go za to nie umyjesz i brzeczka na nim zaschnie znowu zawyża. Należy więc po użyciu zawsze go przemyć, wysuszyć a brzeczki pobrać ze szklankę (znowu czystą i suchą) i ostudzić pod przykryciem. Potem już normalny pomiar z kilku kropel.
Ostatnio zastanawiam się nad zakupem tegoż właśnie przyrządu.
To co ja właściwie mogę nim mierzyć? Sok z wyciśniętych kilku porzeczek, wiśni i innych owoców?
Czy w trakcie fermentacji jego odczyty będą wiarygodne?
Jak z tymi brixami?
Odpowiedzi na pytania napisane są powyżej oraz w innych tematach znajdujących się na forum. Wystarczy poszukać i przeczytać.