Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr - z jakich jabłek jesienno-zimowych?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!

Zbliża się jesień i myślę o zrobieniu nastawów mojego pierwszego cydru i wina z jabłek.

Mam pytanie: z jakich gatunków jabłek, łatwo dostępnych, wychodzą najlepsze cydry i wina? O winie słyszałem, że Antonówka i Szara Reneta, czy w przypadku cydrów jest tak samo?

Znalazłem następujące jabłka polecane na cydr: Idared, Sawa, Gloster, Cortland, Janagold, Szampion.
W ub.r. zrobiłem z Szampionu i wyszedł bdb ale owoce muszą być miękkawe - kupiłem na targowisku za tzw "psi grosz".
Najlepsza jest mieszanka cortlandów i szampionów. Zmieszaj wagowo po równo i zobacz, czy Ci zasmakuje.
Jaśniepańskie proponuję.
Kosztele. Nie są kwaśne i nie trzeba cydru traktować słodzikiem.