Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Porzeczka czerwona - kiedy dosłodzić?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Już jakiś czas stoi winko (od początku lipca), balon 15L, dziś mierzyłem blg 0, chciałbym aby winko było półsłodkie. Kiedy i ile dodać cukru? ewentualnie mam też ksylitol chociaż wolałbym cukrem.
Przy okazji mam też z wiśni (balon 25L), ta sama sytuacja blg 0, winko nastawione 15 lipca tego roku, też chcę półsłodkie. Co dalej?W obu przypadkach chciałem słabe winka więc cukier dawałem jednorazowo po drożdżach.
W smaku winka aromatyczne ale kwaskowe:tuptup:
A ile mają szacunkowo %? Najlepiej jakby były wyciągnięte drożdże na maksa. Tzn padły od %, bo jeżeli się okaże, że zatrzymały się bo cukru brakło i teraz dosłodzisz albo za jakiś czas to ruszy i szkoda czasu klarowania. Tak czy inaczej dosłódź teraz.
ile dosłodzić? cukrem? porzeczka ok. 11L a wiśnia ok. 18L
Tyle ile chcesz żeby Ci smakowało... Proponuje teraz trochę, a resztę po sklarowaniu tylko stopniowo nie przedobrz. proponuje wiśniowe pół wytrawne, a porzeczkę słodką.
Cześć,

Podpinam się pod temat, ponieważ pytanie mam zarówno do wina z porzeczki jak i do cukru ;-)

Mianowicie 19.07 nastawiłem winko z czarnej porzeczki, wcześniej robiłem ze 2-3 winka, przy których dużo błędów popełniłem.
Teraz chcę, żeby wszystko było tak jak być powinno.

Wino zaplanowałem na 16% słodkie, teraz mam pełny balon 10 litrowy (pod korek), cukier chyba już przerobił się całkowicie na alkohol, bo wino jest dość kwaśne i wytrawne.
25.08 - zmierzone - 1 BLG
10.10 - zmierzone - 2 BLG
7.11 - zmierzone -2 BLG

na ten moment po ostatnim zlaniu znad osadu, wino wydaje się klarowne, ale zobaczymy czy będzie jeszcze zrzucać osad ;-)
Wino ma być słodkie, zatem dla win słodkich ilość cukru w winie wynosi zgodnie z Cieślakiem od 8 do 16% cukru.
Teraz pytanie kiedy mam dodać cukier, aby wino było słodkie, ile dokładnie w gramach tego cukru powinienem dodać, a także w czym rozpuścić cukier? W wodzie (ile tej wody?) czy w winie?
(05-09-2015, 12:25)qra69 napisał(a): [ -> ]ile dosłodzić? cukrem? porzeczka ok. 11L a wiśnia ok. 18L
Żeby powiedzieć ile, trzeba wiedzieć jak robione były te winka, wiemy że mają 0 blg i znamy ilości w litrach, prócz tego zero informacji, czyli na jakich drożdżach były robione, jaki aktualnie mają % (zliczyć z blg), mając te informacje można próbować coś doradzić, na ogół dobrze jest zasiarkować żeby ubić drożdże i dosłodzić w sposób planowany, wiedząc że 1blg = 10g cukru.:)

(22-11-2016, 17:53)wrzosiu napisał(a): [ -> ]Cześć,

Podpinam się pod temat, ponieważ pytanie mam zarówno do wina z porzeczki jak i do cukru ;-)

Mianowicie 19.07 nastawiłem winko z czarnej porzeczki, wcześniej robiłem ze 2-3 winka, przy których dużo błędów popełniłem.
Teraz chcę, żeby wszystko było tak jak być powinno.

Wino zaplanowałem na 16% słodkie, teraz mam pełny balon 10 litrowy (pod korek), cukier chyba już przerobił się całkowicie na alkohol, bo wino jest dość kwaśne i wytrawne.
10.10  - zmierzone - 2 BLG
7.11 - zmierzone -2 BLG

na ten moment po ostatnim zlaniu znad osadu, wino wydaje się klarowne, ale zobaczymy czy będzie jeszcze zrzucać osad ;-)
Wino ma być słodkie, zatem dla win słodkich ilość cukru w winie wynosi zgodnie z Cieślakiem od 8 do 16% cukru.
Teraz pytanie kiedy mam dodać cukier, aby wino było słodkie, ile dokładnie w gramach tego cukru powinienem dodać, a także w czym rozpuścić cukier? W wodzie (ile tej wody?) czy w winie?
Wygląda na to że drożdże mają dość, moja propozycja jest taka, aby zasiarkować dawką 0,8g piro/10l nastawu i jednocześnie dosłodzić, ale moim zdaniem max na 8*blg, no chyba że jest cholernie kwaśne (można by było zmierzyć kwasowość).
Po jakimś miesiącu sprawdzić czy to jest to o co Ci chodziło, no i czy ponownie osad się nie wytrącił.
Podajesz trochę mało informacji, np. jaki % ma to wino aktualnie, oraz jakie drożdże były użyte.:)
Drożdże aktywne, suszone FERMICRU VR5

Jeżeli chodzi o alkohol to jest wzór:
Moc nastawu = 1/2 x (pierwotny Balling - końcowy Balling)

Czyli wychodzi niby 1/2 x (25 - (-2)) = 1/2 x 27 = 13,5

Pytanie czy nie powinienem jeszcze użyć poprawki 4,5 BLG przy tych obliczeniach?
Czy jeżeli siarkowalem naczynia przy zalewaniu znad osadu, powinienem wino jeszcze siarkowalem?

Chciałbym wiedzieć jak teraz policzyć ile dodać granie cukru? Nie mogę tego ogarnąć.
Jeśli siarkowałeś naczynie to dobrze, ale to nie znaczy że zasiarkowałeś wino.
Jeżeli masz początkowe blg i końcowe, to odczytaj z tabelki %(dołączana do cukromierza), -poprawka na %, + na niecukry.
Ilość cukru na dosłodzenie wyliczasz biorąc pod uwagę że 1*blg = 10g cukru/1l wina, czyli o ile chcesz podnieść słodkość wina i ile masz wina, cukier rozpuszczasz w zlanej niewielkiej ilości nastawu podgrzanego do ~40*C
Problem jest taki, że cukier dodawałem na 2 razy, 23.07 miałem 17 BLG przy starcie wina, a gdy 1.08 ilość spadła do 0, dodałem resztę cukru do 8 BLG.

Czy mam założyć początkowe BLG na 17+ 8 czyli 25, jak w powyższych obliczeniach?
Skoro 1 BLG to 10g/l, a wino słodkie ma od 8 do 16% cukru, oznacza to, że powinienem przynajmniej 80g/l dosłodzić? Czyli 10 litrów x 80 gramów = 800 gram?
Aktualne blg =2* czyli jeżeli chcesz uzyskać 8*, to musisz dodać 6x10x10=600g cukru.
Podobnie jak powyżej 17+6=23 , z tabeli wychodzi 12,5% tutaj poprawki powinny się mniej więcej niwelować, czyli wino ma około 12,5%
Chiba że to jest -2 a nie 2, wtedy trzeba to przeliczyć.:D
- 2 BLG, także muszę 100g/l dodać cukru = 1 kg?

Dlaczego 17+6?
Ponieważ l.k. uznał, że w twoich zapisach jest 2, ale na plusie zamiast na minusie.
(22-11-2016, 17:53)wrzosiu napisał(a): [ -> ]......
10.10  - zmierzone - 2 BLG
7.11 - zmierzone -2 BLG
....
A bo jakoś tak nie wiadomo czy 7.11 to 2 czy -2 :niewiem:
Wszystkie wartości na minusie podałem ;-)
Ano, to nieco zmienia sytuację ;), blg sumaryczne 17+10= 27 co daje 14,7%, z poprawkami sądzę że można postąpić jak poprzednio pisałem, czyli wino ma ~14,5%.
Dodatek cukru 10x10x10=1000g co ma dać blg ~8 (moim zdaniem wino słodkie), czy to starczy to tylko zależy od Ciebie, bo jeszcze jednym elementem wymagającym podwyższenia "słodkości" może być poziom kwasowości, przy wysokiej cukier go tuszuje.:)
Dobra czyli teraz sugerujesz dodać 0,8 g piro i rozpuścić w winie 1 kg cukru.

Mam jeszcze pytanie, jak odmierzacie tak małe ilości piro w gramach?
Waga jubilerska za ~20 złotych:D.
Przy braku wagi strzykawka najmniejsza z możliwych, 1g to 0,8 mililitra.