07-09-2015, 17:06
Cześć. Nastawiłem wino z rambarbaru. Miałem 8,2kg łodyg, pokroiłem, zalałem wodą 6,4l, dodałem 12g węglanu wapnia zagotowałem z 30min i po ostygnięciu dodałem chyba z 1,5g piro potasu. Poleżało w wiadrze w piwnicy z 3 dni.
Odcisnąłem uzyskałem 11.6l ( w tym 6,4lwody), dodałem 3536g cukru (13%), 4-5g pożywki 18g kw. cytrynowego dopełniłem do 15,5l i dodałem MD Tokay...
I więcej o samych drożdżach bo jest problemem w ty nastawie. MD sporządziłem identycznie jak poprzednią ( do ryżu który ruszył pięknie). 250ml wrzątku, 20g cukru szczypta pożywki ,poczekałem aż będzie ok 28*C , dodałemdrożdżę Tokay Multimex. po 3 dniach pojawiły się bąbelki i mała piana więc widzę że ruszyło ale... ale trochę mętne to mi wyszło. Wącham, pachnie prawidłowo wiec dodałem 4-go dnia do nastawu. Baniak stoi w pokoju w T 22-23*C od 5-go wrz (dzisiaj 7) i... cisza.
Jak mówicie,czekać jeszcze dać mu czasu czy dodać nowe drożdże?
Jeśli nowe to nowa MD i czekać kolejne 4dni czy mógł bym dodać np Aromatic Wine Complex?
Odcisnąłem uzyskałem 11.6l ( w tym 6,4lwody), dodałem 3536g cukru (13%), 4-5g pożywki 18g kw. cytrynowego dopełniłem do 15,5l i dodałem MD Tokay...
I więcej o samych drożdżach bo jest problemem w ty nastawie. MD sporządziłem identycznie jak poprzednią ( do ryżu który ruszył pięknie). 250ml wrzątku, 20g cukru szczypta pożywki ,poczekałem aż będzie ok 28*C , dodałemdrożdżę Tokay Multimex. po 3 dniach pojawiły się bąbelki i mała piana więc widzę że ruszyło ale... ale trochę mętne to mi wyszło. Wącham, pachnie prawidłowo wiec dodałem 4-go dnia do nastawu. Baniak stoi w pokoju w T 22-23*C od 5-go wrz (dzisiaj 7) i... cisza.
Jak mówicie,czekać jeszcze dać mu czasu czy dodać nowe drożdże?
Jeśli nowe to nowa MD i czekać kolejne 4dni czy mógł bym dodać np Aromatic Wine Complex?