Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MD Tokay mulimex nie wystartowała
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć. Nastawiłem wino z rambarbaru. Miałem 8,2kg łodyg, pokroiłem, zalałem wodą 6,4l, dodałem 12g węglanu wapnia zagotowałem z 30min i po ostygnięciu dodałem chyba z 1,5g piro potasu. Poleżało w wiadrze w piwnicy z 3 dni.
Odcisnąłem uzyskałem 11.6l ( w tym 6,4lwody), dodałem 3536g cukru (13%), 4-5g pożywki 18g kw. cytrynowego dopełniłem do 15,5l i dodałem MD Tokay...

I więcej o samych drożdżach bo jest problemem w ty nastawie. MD sporządziłem identycznie jak poprzednią ( do ryżu który ruszył pięknie). 250ml wrzątku, 20g cukru szczypta pożywki ,poczekałem aż będzie ok 28*C , dodałemdrożdżę Tokay Multimex. po 3 dniach pojawiły się bąbelki i mała piana więc widzę że ruszyło ale... ale trochę mętne to mi wyszło. Wącham, pachnie prawidłowo wiec dodałem 4-go dnia do nastawu. Baniak stoi w pokoju w T 22-23*C od 5-go wrz (dzisiaj 7) i... cisza.

Jak mówicie,czekać jeszcze dać mu czasu czy dodać nowe drożdże?
Jeśli nowe to nowa MD i czekać kolejne 4dni czy mógł bym dodać np Aromatic Wine Complex?

Zibi

Ja z innej beczki. Czy w czasie kiedy mamy do dyspozycji takie owoce jak wiśnie, jabłonie, winogrona, jeżyny, czarna porzeczka a zaraz będzie dzika róża itp. Warto robić wino z rabarbaru i zajmować nim miejsce w balonie? Czy naprawdę jest ono takie dobre? Przyznaje ze nigdy nie robiłem wina z rabarbaru.
Ja robię wino z tego co akurat mam.
Miał być czarny bez, DR a wyszły śliwki-ałycz.
DR możesz zawsze zamrozić.
Jerzyna, malina, porzeczka, wiśnia, jabłko i kilka innych nastawione więc czemu nie rabarbar... DR, głóg , czarny bez i winogron też są w kolejce i dla nich też balon się znajdzie.

Powtórzę pytanie. Mieszać MD Tokay z aktywnymi czy dać im jeszcze czasu?
Jakie blg na początku i teraz?
Trzyma się ok 14-15
A ile miało 5.09?
Pisząc że "trzyma się" miałem na myśli że od tamtego czasu nic się nie zmieniło...
Na moje jeżeli nie widać oznak pracy tzn. nie oddziela się część stała od soku to już nic ie będzie. Należało by dodać nowe drożdże.
Jak by to kogoś interesowało to dzisiaj w nocy winko ruszyło na MD Tokay.
Nowa czy pierwsza MD?
Na tej pierwotnej. może była za "słaba" i musiały się rozmnożyć drożdże.