Witam,
Dotychczas używałem drożdzy w płynie marki Biowin .
Zamierzam zrobić wino białe z gatunku Solaris oraz Phoenix . Jakie polecacie drożdze czy również Biowin czy innej marki są lepsze?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Doradzać można jak się zna parametry owoców i jakie kolega chce wino zrobić.
Bez tej informacji to jakiekolwiek.
Pyta więc odpowiedziałem jakie ja stosuję. Chyba, że chce słodkie i żeby pizgało w beret i nie daj Boże wodniaka.

pizgać w beret przy 25Bx nie będzie, ale będzie jechać alkoholem, jak zrobi wytrawne.
a jak zrobi słodkie przy 6g kwasu to będzie mdłe.
Także doradzanie bez tych informacji jest słabe.
A wiesz czy nie chce sypać cukru? A poza tym dodaje Phoenixa. Najlepiej niech się wypowie.
Przepraszam za skąpe informacje. Chciałbym zrobić słodkie . Osobno nadstaw 25L Solarisa osobno nadstaw Phoenixa 10L. Cukier chciałbym sypać oczywiście ale z głową ponieważ wiadomo , że winogrona mają już go w sobie.
25L Solarisa
20kg winogron
3kg cukru
4 L wody przegotowanej
cukier 17g/l
10L Phoenixa
6kg winogron
1,5kg cukru
3 L wody przegotowanej
Solaris będę zrywał w sobotę według seriwsu
http://www.winogrona.org/ a Phoenix dopiero w okolicach 30.09
Widzisz Paweł jednak miałem rację! Będzie słodki wodniak!

W takim razie proszę mnie poprawić gzie robię błąd ? Jestem otwarty na krytykę : )
Z winogron robi się wino gronowe tj. bez dodatku wody. Każde dodanie wody rozmywa smak i aromat. Wodę ewentualnie można dodać aby zmniejszyć nadmierną kwasowość. Solaris ma małą kwasowość więc woda jest zbędna. Przed nastawieniem musisz zbadać ile Blg ma nastaw i ile % chcesz mieć w gotowym winie. Jeśli chcesz mocne dodajesz cukier. Ale musisz wykonać obliczenia.
Jeśli nie, przy sprzyjających parametrach możesz uzyskać wino z cukrem resztkowym.( oczywiście stosując odpowiednie drożdże). Dosłodzić możesz zawsze po zakończeniu fermentacji.
vanKlomp, no miałeś rację

, a już wierzyłem, że mając dobre owoce nie marnuje się ich.
@Wojtek88. Szkoda roboty. Solaris i tak ma nie za mocny smak, jak dodasz wody wyjdzie beznadziejny cienkusz z walącą po oczach wódą.
Dobrze Panowie. Dziękuję za przywołanie mnie do rozsądku !! trzasem trzeba w głowe dostać żeby się poprawić : )
Panie : maciek19660714 - dobrze, założe tam tamat. (najpierw przeczytam te tematy)