Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dodanie pektopolu po rospoczęciu fermentacji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Serwus :helo:

W poniedziałek uruchomiłem nastaw wina z cienkich plastrów jabłek, nastaw ok 25L w tym 3 L wody i 2gk cukru oraz MD. Wszystko wystartowało ale pojawia się mało soku w porównaniu z innymi owocami z których robiłem wino. Czy w obecnym stanie mogę dodać jeszcze Pektopol? Zgodnie z przepisem będę jutro dolewać resztę wody i cukru, wtedy podał bym Pektopol. :uczen:

Czy nie zaszkodzi to niczemu? ewentualnie jak inaczej go podać lub czy wogóle mogę. :niewiem:
Możesz dodać... jabłek nie fermentuje się w miazdze
Czy Pektopol zabije drożdże które już sobie pracują, czy nie ma wogóle wpływu na nie?
Nie zabije ich. Podobno ułatwia-sprzyja klarowaniu wina.
Przede wszystkim rozluźnia strukturę owoców co ułatwia wyciskanie, oraz zwiększa ilość uzyskanego moszczu.


Lech:)
Jeśli już zacząłeś fermentować jablka w miazdze, to dodanie pektopolu jest bardzo wskazane. No i jak najszybciej wyciśnij je. Fermentacja miazgi jabłkowej podwyższa ilość metanolu w winie. Dodatek pektopolu rozbija wiązania pektynowe, pomaga to w uzyskaniu większej ilości soku, ale także zapobiega wytwarzaniu podwyższonej ilości metanolu.
Jabłka mam pocięte na cienkie plastry nie są miażdżone. Ten metanol trochę mnie niepokoi.... :pomocy:
Jeśli coś się wytworzy, to najwyżej oślepniesz. Nic strasznego. Dodaj pekto, potem wyciśnij i fermentuj dalej.