Witam,
mam zamiar nastawić wino z aronii z sokiem jabłkowym. Napisze w punktach po kolei jak mam zamiar postąpić. Prosze o skorygowanie błędów i rozwianie wątpliwości.
Planowana ilość 10 l, ok 14 %, półsłodkie
1. 7 Kg owoców, myje dokładnie i zamrażam na kilka dni
2. Po rozmrożeniu rozgniatam i umieszczam w balonie
3. Dolewam 2 litry wrzątku i dodaje łyżeczke pektopolu. Tu pojawia sie moja pierwsza watpliwość - czy pektopol bedzie działał w tak wysokiej temperaturze? Czy po dadaniu wrzątku nie lepiej odczekac do ostudzenia nastawu do ok 40 st.C i dopiero dodać pektopol?
4. Dodaje syrop cukrowy (2 l wody + 4 Kg cukru). Gdy nastaw osiagnie 20 st. C dodaje drożdże.
Jakie drożdże polecacie? Jak najchetniej stosuje aktywne. Ostatnio używałem Bayanusów G995, ale wydaje mi sie, ze są zbyt żarłoczne i trudno je uśmiercić. Co plecacie do zakładanego przeze mnie poziomu alkoholu i poziomu słodkości?
5. Czy koniecznie bedzie na tym etapie dodanie pożywki? Po jakim czasie od zadania drożdzy (12h? 24 h?).
6. Po ok 10 dniach oddzielam moszcz od owoców i przelweam z powrotem do balona. W tym momencie chce dodać ok 2 litry soku z jabłek. Czy sok dadaje sie w tym momencie?
Mam pytanie odnośnie soku jabłkowego: Mam zamiar użyć uzyć świeży sok z sokowirówki. Czy po wyciśnieciu soku należy zebrać frakcje, które zbierająsie na powierzchni soku? Czy wyciskać jabłka w skórkach czy obrane? Ma to jakis wpłym na klarowanie, smak wina?
Z góry dziekuje za pomoc.
3. Pektopol działa lepiej w wyższych temperaturach - tu masz wykres
http://wino.org.pl/forum/files.php?pid=453779&aid=36976
4. Drożdże wybierz do planowanego % - Enovini WS - 13%, Fermivin 14%, jeśli chcesz robić na bayanusach będziesz musiał siarkować przy tym procencie.
5. Pożywkę możesz dodać po rozpoczęciu fermentacji
Po wyciśnięciu soku z umytych i nie obranych jabłek możesz go zasiarkować i poddać procesowi sedymentacji (oddzielenie części stałych od soku za pomocą grawitacji (czas) ) lub przefiltrować otrzymaną ciecz i uzyskać sam sok.
Dawkowanie cukru musisz rozbić na 2-3 razy. Jeżeli dobrze liczę na starcie będziesz miał ponad 40 Blg - drożdże nie ruszą. Poza tym chyba źle przeliczyłeś cukier na zakładany % - 4 kg to trochę za dużo.
Dzieki, ze zauwazyłes bład. Oczywiscie proporcje odwrotne. W sumie 4 litry wody i 2 kg cukru. Dobrze, ze takie głupie błedy wychodzą na etapie planowania...
Wino robie wg tego przepisu:
http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/prz...o-z-aronii
Pytanie? Ile wody i cukru dać do fermentacji w miazdze, ile dolać pozniej? Czy w tym przepisie uwzglednic jakoś 2 litry soku jabłkowego, ktore mam zamiar dodać po fermentacji miazgi. Czy mam trzymac sie przepisu i poprostu dolać sok?
Goger dzieki za wykres o poktopolu.
Nie wiem po co ten wrzatek, jeśli wraz z wrzątkiem dodasz pektopolu to go szlak trafi, to przecież jest enzym.
Bierz pod uwagę całą objętość wina która chcesz uzyskać.
Jabłek nie obieraj, ale gniazda nasienne trzeba usunąć.
Lech

Jeśli dobrze czytam wykres, to pektopol szczytową formę osiąga w temp. 60 st.
Nie lej żadnego wrzątku do owoców.
Jak się rozmrożą to zajel sokiem z jabłek + cukier + woda + drożdże.
Zrób najpierw samo wino z aronii , osobno jabłowe i potem ewentualnie połącz.
Samo aroniowe jest smaczne, ale pamiętaj o max 3-5 dniowym 3-maniu owoców w nastawie, potem będziesz miał za dużo garbników.
Owoce aronii mroź conajmniej tydzień, potem dobrze zdezynfekuj fermentator przed zasypem, wodę podgrzej i ciepłą po dobie zalej owoce, potem dodaj enzym. Po 2-3 h dobrze ugnieść owoce i wlej rozpuszczony w wodzie cukier, drożdże i pożywkę.
Hmm, na miejscu @konrados1978 już zupełnie bym zgłosił, poza jednym żeby nie zalewać wrzątkiem, to co ma robić ?.
Wino samodzielne z aroni czy wino aroniowo-jablkowe ?.
Lech

Ja robię aroniowe bez dodatków, Inni piszą o winie dwuowocowym, dlatego na pierwszy raz proponuję łupaż.
Proste i nieskomplikowane.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Nie bede robił dwóch osobnych win i kupażował. Mój plan jest taki:
1. Fermentacja aroni w miazdze - z dodtakiem syropu cukrowego i pektopolu. Enzym dodam w temperaturze 55-60 %, zeby efektywnie wykorzystac jego działanie.
2. Po ok 10 dniach oddziele moszcz od miazgi. Wtedy dodam sok z jabłek.
3. Dalej bede fermentował juz wino aroniowo - jabłkowe i co kilka tygodni sciagał znad osadu.
Moje pytania są nastepujące:
1. Przepis jest nastepujacy:
6,8 Kg owoców, 4,8 l wody + 2,1 soku jabłkowego.
Czy dolewając 2 litry soku jabłkowego mam dodac 2 litry mniej wody (zastąpić wode sokiem), czy dolać sok jakby dodatkowo?
Sok z jabłek zawiera cukier, wiec pytanie czy cukru tez mam mniej dosypać, jesli tak to ile?
2. Jak to jest z tym mrożeniem aronii? Jedni piszą, ze nie trzeba, inni ze mininum tydzień. Jakie jest wasze doświadczenie w tym temacie?
dzieki za pomoc
a czy dodaje sie kwasku do aroniowego czy nie? bo tez robie i nie wiem czy dodawac.
konrados1978 odnośnie twoich pytań:
Ad2. Poradziłbym fermentować aronię w miazdze nieco krócej, ja moje pierwsze fermentowałem chyba 7 dni (jeszcze dojrzewa w balonie już ponad rok). Wino w smaku dobre z wyczuwalną goryczką. W tym roku zrobiłem dwa nastawy. Pierwszy fermentowałem w miazdze 3 dni, przy drugim pozyskiwałem sok bez wstępnej fermentacji. Dzień wcześniej zmiażdżyłem owoce zasypałem niewielką ilością cukru , dodałem pirosiarczynu potasu dobrze wymieszałem i na balkon na noc (temp ~12st C). Rano wytłoczyłem sok przez tetrę (wydajność z 1 kg około 60%).
Już na tym etapie, próbując mam porównanie że wino zdecydowanie będzie mniej "taniczne" .
Ad3. Patrząc na Twój przepis wychodzi:
~4,1 soku (z 6,8kg owoców)
- 4,8 l wody
- 2,1 l soku jabłkowego
+ 1,2 l (z 2 kg cukru).
Razem wychodzi nam około 12 l nastawu.
Czyli planując docelowo nastaw 10 l pod korek jest ok (mamy 2 litry naddatku na ubytki powstałe po zlewaniu wina znad osadu).
Planując cukier na 14 % 10 l wina:
14x10x17=2380 g
Cukier w soku z aronii średnio 90 g/l
czyli 90gx 4,1 l= 370 g
Odejmujemy :
2380g - 370g = 2010 g
Cukier w soku jabłkowym średnio 100g /l (poprawcie mnie jeśli się mylę).
Czyli:
2010 - 200g = 1800 cukru.
Jeżeli chodzi o mrożenie aronii to na pewno ułatwia późniejsze pozyskiwanie soku, nie sądzę by wpływało to na smak.
@jablus - dzieki za wyczerpujacą odpowiedź. Masz racje zeby skrócić czas fermentacji w miazdze. Mam nadzieje ze aronia pod wplywem pektopolu szybko odda sok. W tym roku robiłem wino z czerwonych porzeczek i trzymałem w miazdze 6 dni i na razie nie wyczuwam zadnych niepożądanych smaków. No ale porzeczka podobno szybciej oddaje sok.
Z sokiem jabłkowym zrobie jak mówsz. Balon pod korek ma 13 l, wiec bedzie w sam raz.
@przemo1970 - w zadnym przepisie nie znalazłem nic na temat kwasku.
konrados1978 jak planujesz zrobić docelowo 13 l wina proponuję przeliczyć nastaw na 15 l
Planuje 10 litrów. Te 2 litry "zapasu" przewiduje na straty podczas zlewania znad osadu oraz próbek degustacyjnych
Moje pytanie było czy mam dać 4,8 l wody + 2 l soku jabłkowego czy 2,8 l wody i 2 l soku jabłkowego?