Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kiedy wyrzucić wkład owocowy z nastawu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Jak wygląda sprawa z odcedzeniem owoców (zgniecionych bądź siekanych) z nastawu. Ile maksymalnie taki wkład może leżeć w nastawie żeby nie narobić szkód? :niewiem:

Czytam o różnych technikach tych samych owoców, np wyciskanie i odcedzanie po 7 dniach albo dopiero przy pieszym odciąganiu, po 4-5 tyg.

Zrobił mi się mętlik. :helo:
Wszystko zależy od rodzaju owoców ale tak średnio to jest ok 7dni.
W przypadku moich nastawów?

1.winogrona (zgniecione), 2. Jabłka (posiekane), 3.Ryż i rodzynki
Winogrona 7dni
Jabłka krócej (problem z metylowym)
Ryż pewnie dłużej ale się nie wypowiem bo nie robię.
Jabłka najlepiej fermentacja bez owoców.
Ryż do pierwszego zlania(do zakończenia fermentacji) kilka tygodni.