Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wsypywanie cukru do nastawu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czołem,

Czy do fermentującego ponad tydzień wina mogę wsypać sam cukier bez rozcieńczania? Chce tak zrobić dlatego że wino ma już tyle wody ile w przepisie. :glowa_w_mur:

Dzięki za odpowiedź
Możesz zlać trochę wina i w nim rozpuścić cukier.

Lech:)
Możesz ściągnąć trochę moszczu w nim rozpuścić cukier. (Lech mnie uprzedził).
Hi!

Dziś przypada 9 dzień od kiedy wystartował nastaw winogron 16kg owoców, 5l wody, 3kg cukru.
Widzę że już przestał pracować (wczoraj odzywał się już rzadko). W nastawie są jeszcze owoce, smak jest goszko-kwaskowaty, na dole fermentatora biały osad. W Panice odlałem niecały litr soku, dodałem 0,5kg cukru, wlałem z powrotem i zamieszałem.

Proszę o radę co dalej, w domu mam ok 20-21st. Jednego wieczora wino było w pomieszczeniu ok 16-17 stopni i chyba wtedy zaczęło zwalniać ale chodziło jeszcze z 3 dni.

Proszę o pomoc, dzięki
Ile Blg miałeś przed dodaniem cukru ? po dodaniu nie ruszyło ? jakich drożdży użyłeś i ile alkoholu wytworzyły ?