24-09-2015, 18:49
Witam, jestem w trakcie robienia swojego pierwszego wina z węgierek i mam do kolegów profesjonalistów w dziedzinie wina kilka pytań. Mianowicie:
- Przeprowadziłem fermentację w miazdze (4dni ponieważ zaatakowały mnie muszki owocówki) moszcz zlałem do balonu, a miazge zostawiłem. Czy teraz mogę jeszcze dodać do balonu moszcz z tej miazgi?
- Moszcz w balonie, ale jakoś słabo pracuje, bulgota, ale raz na 3-4 sek. Trochę wolno.
- Chcę dodać cukier i wodę w 3 porcjach, jedna poszła przy nastawie, drugą dodałem przy zlaniu, a kiedy ostatnia?
- Nie posiadam początkowego blg, czy można bez tego obliczyć ile cukru potrzeba by uzyskać wysoki procent?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję. Pozdro
- Przeprowadziłem fermentację w miazdze (4dni ponieważ zaatakowały mnie muszki owocówki) moszcz zlałem do balonu, a miazge zostawiłem. Czy teraz mogę jeszcze dodać do balonu moszcz z tej miazgi?
- Moszcz w balonie, ale jakoś słabo pracuje, bulgota, ale raz na 3-4 sek. Trochę wolno.
- Chcę dodać cukier i wodę w 3 porcjach, jedna poszła przy nastawie, drugą dodałem przy zlaniu, a kiedy ostatnia?
- Nie posiadam początkowego blg, czy można bez tego obliczyć ile cukru potrzeba by uzyskać wysoki procent?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję. Pozdro
