Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsza węgierka - pytania do profesionalistów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, jestem w trakcie robienia swojego pierwszego wina z węgierek i mam do kolegów profesjonalistów w dziedzinie wina kilka pytań. Mianowicie:
- Przeprowadziłem fermentację w miazdze (4dni ponieważ zaatakowały mnie muszki owocówki) moszcz zlałem do balonu, a miazge zostawiłem. Czy teraz mogę jeszcze dodać do balonu moszcz z tej miazgi?
- Moszcz w balonie, ale jakoś słabo pracuje, bulgota, ale raz na 3-4 sek. Trochę wolno.
- Chcę dodać cukier i wodę w 3 porcjach, jedna poszła przy nastawie, drugą dodałem przy zlaniu, a kiedy ostatnia?
- Nie posiadam początkowego blg, czy można bez tego obliczyć ile cukru potrzeba by uzyskać wysoki procent?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję. Pozdro :)
Mnożysz wielkość nastawu z procentem jakim chcesz i liczbą 17 liczba która Ci wyjdzie to będzie ilość cukru w gramach jaką masz dodać, od tego odejmij cukier z moszczu i to co dodałeś.
Będzie trudno, bo kolega nie zna początkowego Blg.
W tej sytuacji szedłbym w mocne (słodkie) i małymi dawkami dokarmiał drożdże dopóki nie odmówią współpracy.
Tak czy inaczej cukromierz trzeba nabyć.
No właśnie problem z tym blg. A tak orientacyjnie można to jakoś policzyć? Według przepisu na 25kg śliwek mam dodać 7,8 kg cukru by uzyskać mocne wino... Jestem początkujący ale jak dla mnie coś tu nie pasuje :/
A resztę przepisu mamy zgadywać? Ile wody masz w tym przepisie?
Poszukaj na forum tematów o śliwce, tam ludzie pisali ile im wychodziło BLG możesz to przyjąć mniej więcej do swoich obliczeń, z moich powierzchownych poszukiwań wyszło że śliwki wykazywały około 10+ BLG i to samo radze przyjąć u siebie. Najpierw zobacz ile wyszło moszczu (soku) z tych 25kg śliwek i załóż że 1l = 100g cukru. Nie wiem ile masz litrów nastawu, gdybyś podał podstawowe informacje na starcie to ktoś by Ci pomógł szybciej.
Mój przepis na 30l wina:
25,2kg śliwki węgierki (bez pestek)
7,8kg cuukru
10,2l wody

Z karkuulatora internetowego wyszło mi że aby uzyskać 17% to do tych 25kg śliwek powinienem dodać 8kg cukru i aż 18,6l wody?!

Do tego dodałem MD 3x5g wcześniej przygotowaną i 3x5g pożywki oraz 10ml pektopolu. A co do ilości soku z owoców to ciężko stwierdzić bo mam to wszystko w dymionie już i nie bardzo jest jak zmierzyć :/
Według Twoich proporcji wyjdzie wino co najmniej 19%. Najprawdopodobniej drożdże tyle nie dociągną więc zostanie trochę cukru resztkowego.
A co z resztą wody? Dodać ją teraz i zostawić tylko tyle żeby było na 3 porcję syropu cukrowego czy wstrzymać się i później dodać wszystko razem?