Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pomiar kwasowości
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
ponieważ nasze pierwsze rośliny już owocują (Regent), oczywiście w małej ilości (pierwszy rok uprawy). Cukier na 24.09 to ok 19 blg (refraktrometer) ale mam problem z oceną kwasowości. Czy istnieje inny niż miareczkowanie odczynnikami dostępny sposób pomiaru zawartości kwasów w gronach (miernik elektroniczny?) nie wymagający zrywania do pomiaru zbyt wielu gron? Nie wiem czy jasno wyraziłem intencję - w razie nie zrozumienia proszę Was o dodatkowe pytania.
Pozdrawiam,
holydio
Po pierwsze primo - w pierwszym roku uprawy winorośl nie powinna owocować - powinieneś oberwać wszystkie kwiatostany wiosną.
Po drugie primo ;) - do pomiaru kwasowości wystarczy 10 ml soku co uzyskasz z jednego grona (a lepiej po dwie jagódki z kilku gron)

no tak...ale powstrzymać się nie mogłem.. :(
owocuje 8 na 75.. było dla mnie dość ważne (jak już zaczęły owocować) ocenić możliwości Regenta w tym klimacie. Ponieważ chcemy dosadzać kolejną setkę pojawiła się szansa, że o możliwych rezultatach będziemy wiedzieć już teraz..
Czyli z jednej jagody nie uzyskam możliwości sprawdzenia zawartości kwasu? Bo cukier tak.. szkoda:)
(25-09-2015, 12:23)holydio napisał(a): [ -> ]Czyli z jednej jagody nie uzyskam możliwości sprawdzenia zawartości kwasu? Bo cukier tak.. szkoda:)

No przecież Darek Ci napisał - po dwie jagody z wielu gron. Im więcej tym dokładniejszy będzie wynik.

I nie pisz posta, pod postem, masz funkcję 'Edycja'
Tak, zrozumiałem. Upewniam się tylko czy nie istnieje inny sposób tego pomiaru nie miareczkowanie za pomocą odczynników. Cukier można mierzyć zarówno refraktometrem (potrzebuję jedną kroplę) jak i zwykłym cukromierzem gdzie potrzebuję więcej płynu. Szukam po prostu podobnego sposobu na pomiar kwasowości.. technika się rozwija:)