25-09-2015, 09:35
Witam,
ponieważ nasze pierwsze rośliny już owocują (Regent), oczywiście w małej ilości (pierwszy rok uprawy). Cukier na 24.09 to ok 19 blg (refraktrometer) ale mam problem z oceną kwasowości. Czy istnieje inny niż miareczkowanie odczynnikami dostępny sposób pomiaru zawartości kwasów w gronach (miernik elektroniczny?) nie wymagający zrywania do pomiaru zbyt wielu gron? Nie wiem czy jasno wyraziłem intencję - w razie nie zrozumienia proszę Was o dodatkowe pytania.
Pozdrawiam,
holydio
ponieważ nasze pierwsze rośliny już owocują (Regent), oczywiście w małej ilości (pierwszy rok uprawy). Cukier na 24.09 to ok 19 blg (refraktrometer) ale mam problem z oceną kwasowości. Czy istnieje inny niż miareczkowanie odczynnikami dostępny sposób pomiaru zawartości kwasów w gronach (miernik elektroniczny?) nie wymagający zrywania do pomiaru zbyt wielu gron? Nie wiem czy jasno wyraziłem intencję - w razie nie zrozumienia proszę Was o dodatkowe pytania.
Pozdrawiam,
holydio