Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jaki procent wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wino
3kg winogron ciemnych i 2 kg jeżyn ( 3 l soku w sumie)
2 l wody
1,2 kg cukru
BLG wynosilo 14
http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmin...ocwina.htm
Jeśli BLG wina jest 0, to wg tego kalkulatora powinno być 13,7% alkoholu. 5,72 l w nastawie.
Jak się z tego kalkulatora korzysta, dałby kto screena na tych danych powyższych bo mi inne cuda wychodą:niewiem:
Tu masz do wyboru do koloru, z opisami i ze wszystkim co dusza zapragnie.
KLIKADŁO
Człowieku ja nie chce zgłębiać exselowskich wynalazków, które są ,,tylko do odczytu,, a poznać konkretnie ten, z postu powyżej. Wystarczyło by mi podstawienie, danych z pierwszego postu i jestem w stanie połapać się skąd się obliczenia wzięły.
(25-10-2015, 11:47)Mexx80 napisał(a): [ -> ]Wystarczyło by mi podstawienie, danych z pierwszego postu i jestem w stanie połapać się skąd się obliczenia wzięły.

Mam rozumieć że nie jesteś w stanie umiejscowić tych danych:
(29-09-2015, 19:01)dakos napisał(a): [ -> ]( 3 l soku w sumie)
2 l wody
1,2 kg cukru
BLG wynosilo 14
w tej tabelce:
[attachment=21748]


Autor był uprzejmy umieści zapis :
,,Uwagi dotyczące obliczania mocy wina,
oraz inne informacje o kalkulatorze
http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/?id=3129,,

3 l soku i 2 l wody, to w sumie 5 l płynu. 1,2 kg cukru x 0,6 daje 0,75 l. Sumując jest to 5,75.
Poczytaj forum i jakieś książki.