Czy wskazane jest wystawienie balonu na balkon w temp. okolo +2st w celu zabicia drożdzy i czy takie działanie się sprawdzi, czy niska temperatura wina zabija drożdże, jeśli tak to czy mogę pózniej dosłodzić wino i zabutelkować ?
Nie jestem pewien czy Ci to pomoże.
Owszem drożdże przestaną pracować ale dla tego że wejdą w stan podobny do hibernacji.
I po dodaniu cukru i przeniesieniu w cieplejsze miejsce wyprodukujesz domowe granaty odłamkowe.
A na wojnę się chyba nie szykujesz??
Drożdże przeżyją i po wstawieniu do ciepła wznowią pracę

(jak zabutelkujesz to będziesz miał granaty...)
i alkohol jeśli drożdże były z odpowiednią tolerancją na alkohol to wraz z wytworzonym procentem drożdże się ubiją ... chyba

(12-10-2015, 10:36)omnes napisał(a): [ -> ]to czy mogę pózniej dosłodzić wino i zabutelkować ?
Od morderstwa na drożdżach , do butelkowania jest wielka czaso-przepaść musisz

.