Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsze wino winogronowe z winogron ciemnych
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam .Jako ze jest to mój pierwszy post na forum pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Jak w temacie chce zrobić wino z winogron ciemnych ale zacząłem od zlej strony .
Tj.najpierw zerwałem owoce z działki od znajomych(nie wiem co to za odmiana ) ale sa kwaśne , potem obszczypałem i zacząłem sie zastanawiać co dalej ,jak zrobić by było dobrze i trafiłem na te forum .
Wiem ze to głupie ale cóż .,

i tak
mam 12kg oddzielonych owoców w wiadrze , stoją tak od wczoraj na balkonie i czekają
- rurkę fermentacyjna z korkiem
- balony
- 15L-umyty -czyściutki
- 40L- ten ma stary osad po poprzednim zastawie ,nie mogę sie go pozbyć ,moczy się tak juz 24godziny .

i teraz nie wiem co dalej
Chce zrobić winko nieważne ile będzie miało % ,ważne by było smaczne ,półsłodkie

Prosiłbym o wskazówki ,nie mam pojęcia od czego zacząć ,myślałem ze do wina z winogron nie trzeba drozdzy a teraz po przeczytaniu kilku postów widzę ze powinienem dodać drożdży .Nawet nie wiem gdzie mógłbym je na szybko kupić ,u mnie w mieście nie ma takich sklepów,a targ jest w piątek

Pomóżcie bo nie wiem jak długo mogą te owoce tak czekać .

Czy powinienem teraz wygnieść te owoce we wiaderku i zostawić ,czy lepiej wygnieść i przełożyć do balona ?
Ile dać cukru
Iile dać wody
Czy zalać gorącym syropem ,czy letnim
Czy dodać cukier i wodę na raz czy podzielić na 2 porcje
Czy sa konieczne drożdże jesli tak to czy jakieś marki firmy,rodzaju .
Zapewne wszystkie informacje sa tutaj, ale tak jak mówiłem nie mam chyba czasu na studiowanie forum bo owoce czekają .

Dla tego najprostszym dla mnie rozwiązaniem byłoby podanie gotowego przepisu i porady jak to teraz odpowiednio zrobić
.

Trzeba zmierzyć poziom kwasów w miazdze, dopiero do tego będzie można ustawiać ilość wody i cukru.

Miazga powinna być fermentowales ~7 dni, po tym czasie oddziela się części stałe od soku.

Drożdże - musisz się zdecydować jaki procent ma miec wino aby można było dobrać drożdże do odpowiedniej mocy wina, tym bardziej że ma być półslodkie.

Lech:)
Od napisania posta czekałeś pare godzin na odpowiedź, przez ten czas mogłeś przewertować tematy poświęcone produkcji wina. Póki co, jeśli nic z winogronem się nie stało możesz je zamrozić.
Przez mrożenie psuje się struktura owoców miękkich, nie wiem jak w winach ale to chyba raczej niewskazane przy późniejszym klarowaniu. Ja bym wszystkie ogrodnicze sklepy obdzwoniła, super i hipermarkety w poszukiwaniu drożdży, sklepy internetowe z siedzibą niedaleko.
Sluchajcie wiem, wiem ,wiem ,wertuje forum kiedy mogę ,tzn kiedy czas pozwala, a nie mam go w dzień za wiele - bo muszę zarabiać na cukier do winka -))
.
To moge czy nie zamrozic winogrona ,bo jednak to nie jest temat na zglebienie w kilka godzin ,przynajmniej nie dla mnie ew zrobie z nich sok na zime tzn . przepuszczę przez sokownik , mam jeszcze możliwość dozbierania winogron .
Byly juz u mnie przymrozki czy mogę zrywać takie winogorna na produkcje wina ?


Po pobieżnym przeglądaniu informacji tu zawartych, wiem ze muszę kupić
1-Cukromierz
2-Drożdże tylko nie wiem jakie i ile (CZY MOŻNA KUPIĆ NA ZAPAS czy maja długa date ważności?
3-Pożywkę tez nie wiem jakiej firmy
4-Cos do dezynfekcji balonów ,pojemników ,rurek czy dobry będzie Pirosiarczan sodu -można kupić na zapas czy ma krotka datę ważności
5-Cos do czyszczenia balonu z starego osadu bo nie mogę sie go pozbyć do tej pory na 40L wrzuciłem 5 tabletek od zmywarki - czy mogę użyć kreta czy lepiej kupić szczotkę -tylko musi być długa

Poradźcie co jeszcze muszę kupić to od razu zamówię wszystko dziś a na jutro lub pojutrze będę miał

Dzieki za wskazówki ,
Jak sa jakieś fajne cenowo i jakościowo sklepy to poproszę o link tu ew na pw.

Po pracy podjade do sklepow ogrodniczych i innych może coś będzie .
Wyszków to miasto firm przewozowych i nie ma typowego sklepu ,może w sklepie PSB Mrówka coś będzie .

Nie ma znaczenia, jeśli nie dostaniesz potrzebnych rzeczy dziś to lepiej zamroź
Zadzwoniłem do domu i POLECIŁEM by włożyli pojemnik z owocami do lodówki - Gdybym nie kupił dziś potrzebnych akcesorii to czy tak mogę przetrzymać jeszcze ze 2 dni?

PS
Mam pytanie czy jest tu opcja dostania info na email jak ktoś odpowie w interesującym mnie temacie ,tzn . czy mozna dodawać tematy do obserwowanych.
(14-10-2015, 11:02)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Trzeba zmierzyć poziom kwasów w miazdze, dopiero do tego będzie można ustawiać ilość wody i cukru.

Miazga powinna być fermentowales ~7 dni, po tym czasie oddziela się części stałe od soku.

Drożdże - musisz się zdecydować jaki procent ma miec wino aby można było dobrać drożdże do odpowiedniej mocy wina, tym bardziej że ma być półslodkie.

Lech:)
Czym mierzy sie poziom kwasu w miazdze ,czy chodzi o poziom cukru - czyli cukromierz ?
kwasomierz- od kwasów
cukromierz- od cukrów
Witaj
Usuń wulgaryzm z pierwszego posta...

Oprócz tego co wymieniłeś, potrzebujesz jeszcze
- Pirosiarczyn (od razu 1kg)
- Płyn K do pomiaru kwasowości + menzurka
- Waga elektroniczna

Wszystko to w winiarz.pl
http://www.winiarz.pl/index.php?option=c...7&Itemid=9
Kwasowość mierzysz miareczkując czymś takim
Maciek w winiarzu.pl przy płynie K widnieje komunikat chwilowo niedostępny.
Maćku - z góry zakladasz że kolega użyje bayanusow, i dla tego ten kilogram.:diabelek:

Lech:)
Jest dostępny ale nie wpisany. Zawsze dzwonię, ponieważ w tym gorącym okresie często nie nadążają z aktualizacją. Właśnie przed chwilą go kupiłem, razem z preparatami A i B do pomiaru wolnego SO2.

Metys poczytaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480

Lech, ja tam raz na dwa lata kupuję 1kg i mam święty spokój. Policz koszty przesyłki jakby go zabrakło, a do odkażania sprzętu idzie go trochę...
(14-10-2015, 11:59)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Witaj
Usuń wulgaryzm z pierwszego posta...

Oprócz tego co wymieniłeś, potrzebujesz jeszcze
- Pirosiarczyn (od razu 1kg)
- Płyn K do pomiaru kwasowości + menzurka
- Waga elektroniczna

Wszystko to w winiarz.pl
http://www.winiarz.pl/index.php?option=c...7&Itemid=9

Dziękuje za uwagę , już poprawiłem

Jakie drożdże kupić do wina winogronowego z winogron ciemnych i jaka pożywkę ?
Nie tylko tego tam nie ma. I to od jakiegoś czasu. Np odczynniki do pomiaru wolnego SO2.
Przy tak kwaśnych winogronach powinieneś użyć drożdży redukujących kwas np MaurivinB
A i tak pewnie jeszcze potem będziesz musiał odkwasić węglanem wapnia.
Dobrze a ile ich trzeba ? i co z pożywką - dodawać ,czy one nadają sie do cydru z jabłek

to jeszcze do listy dochodzi ten węglan wapnia ,czy to nie za dużo chemii w winach domowej roboty ?
Moj świętej pamięci ojciec, jak robił winko z winogron to byly tylko owoce ,cukier i woda -przynajmniej tak mówił .
A ja ci doradzę zupełnie coś innego. Jeżeli jeszcze nie kupiłeś tego wszystkiego co Ci już tu doradzili ? Zrób z tych winogron sok a za oszczędzone pieniądze kup kilka flaszek wina. Odczynniki do pomiaru kwasu na ten przykład to 25zeta. To porcja na około 40 pomiarów a tobie potrzeba na 2 pomiary , resztę wylejesz bo do przyszłego roku nie będzie się już nadawać. Strzelanie z armaty do wróbla.
A tak będziesz miał spokojną głowę, będziesz popijał sobie swój sok i kupione winka, studiował w długie jesienne wieczory technologię wyrobu wina i na przyszły rok będziesz miał już dużo mniej pytań i wątpliwości.
"Co nagle ,to po diable"



Możesz też po prostu rozcieńczyć wodą pół na pół i nie będzie potrzeby używania tych wszystkich akcesoriów. Wtedy dajesz pierwsze lepsze drożdże za 2,50 i dosładzasz żeby był %.
(14-10-2015, 13:57)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Możesz też po prostu rozcieńczyć wodą pół na pół i nie będzie potrzeby używania tych wszystkich akcesoriów. Wtedy dajesz pierwsze lepsze drożdże za 2,50 i dosładzasz żeby był %.
A więc zrób to tak jak robił to kiedyś ojciec:D:pijemy:
Z tym odczynnikiem to prawda ? nie uzyje go w przyszłym roku ? czy mozna obejsc sie bez niego ,bo jesli mam uzyc do jednego wina a później śmieci ? to nie po ekonomicznemu .

Ale mi mieszacie we łbie .

vanklop to żart czy na poważnie
(14-10-2015, 14:24)metys napisał(a): [ -> ]Z tym odczynnikiem to prawda ? nie uzyje go w przyszłym roku ? czy mozna obejsc sie bez niego ,bo jesli mam uzyc do jednego wina a później śmieci ? to nie po ekonomicznemu .

Ale mi mieszacie we łbie .

vanklop to żart czy na poważnie
Ja Tobie we łbie nie mieszam, absolutnie nie .
Ale jeżeli zakupisz jak tu niektórzy radzą kilo pirosiarczynu , bo taniej w dużych ilościach, to będziesz go miał przy twoich aktualnych potrzebach na 50 lat albo i więcej? Trzeba by to dokładniej policzyć (1g/10l wina).
Wg chemików pirosiarczyn też powinien być świeży !
@metys
robią sobie z Ciebie tu jaja. Nie daj się.
Na poważnie. Dodając wody rozcieńczasz kwasy i wino staje się pijalne. Ale coś za coś. Rozwodnione wino ma mniej aromatów. Ale pić się daje.
Serafin nikt sobie jaj nie robi. Ma surowiec jaki ma i chce sobie z tego zrobić wino. Miał podane możliwości. Co wybierze to już od Niego zależy.
(14-10-2015, 15:02)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Na poważnie. Dodając wody rozcieńczasz kwasy i wino staje się pijalne. Ale coś za coś. Rozwodnione wino ma mniej aromatów. Ale pić się daje.
Serafin nikt sobie jaj nie robi. Ma surowiec jaki ma i chce sobie z tego zrobić wino. Miał podane możliwości. Co wybierze to już od Niego zależy.
vanKlomp, to nie dotyczy Ciebie.
To dotyczy tych co doradzają zakup kilograma piro i pomiarów SO2, zakup wagi itp
Strzelanie z armaty do wróbla , jak już wcześniej napisałem przy przetwarzaniu 10 kg winogron :D
Wędliny z powszechnych sklepów tez są jadalne ,ale no właśnie ale ,ja od dawna robię swoje .i w tym temacie bym tez pożartował z żółtodziobów -gdybym chciał ale nie chce .

Wracajac do mojego pierwszego wina to na razie zamawiam to co potrzebuje,

Czy mozna obejść się bez tego do mierzenia kwasowości, bo jesli mam użyć raz i wyrzucić, to mnie bogatego nie stać .
Jaki jest czas przydatnosci tego odczynnika po otwarciu ?

Czy mam kupić pirosiarczan potasu czy sodu ,nie jest to majątek a 100g mi wystarczy

Jakie drożdże mogę dodać zamiast polecanych MaurivinB ,ktorych nie maja tam gdzie chce kupic
Stron: 1 2