14-10-2015, 23:01
Witam jutro zabieram się do produkcji mojego pierwszego wina z jabłek. Piszę ten post ponieważ chciałem się upewnić czy moje obliczenia są prawidłowe.
Balon 15litrów
Chcę otrzymać wino 13% ok 15 litrów.
Obliczenie ilości cukru
15l*17*13%= 3315g (tu moje pytanie, alkohol oblicza się na podstawie ilości którą chce otrzymać czy nastawu?? którego w tym wypadku będę miał 11l)
Przygotuję 11 litrów soku, aby wraz z cukrem który mam zamiar dodać w dwóch etapach nastaw nie przekraczał 80% pojemności bańki. Następnie mierzę BLG soku. załóżmy że otrzymam wynik 14, od tego odejmę niecukry 4 co da mi 10, tak więć:
11l*100g/l= 1100g cukru w nastawie
3315g-1100= 2215g - tyle mam dodać cukru dla uzyskania 13% w 15litrach
2215*0,6= 1,329l cukru (objętość cukru w l)
Pierwszy etap w którym dodam 60% cukru:
11l+(2215*60%=1,329kg a to się równa ok 0,7l cukru)
11l+0,7litra cukru daje mi 11,7 litra więc brakuje mi 3,3litra dla pełnej bańki
Etap drugi:
Kiedy BLG dojdzie do 0 dodam reszte 40% cukru czyli:
40% z 2215g=886g = 0,53l cukru
11,7l+0,53l = 12,23litra
Jako że pierwszy cukier rozpuszczę w soku do drugiego dodam wody tak aby uzyskać to 15 litrów wina
15litrów-12,23l= 2,77l wody
Trochę to pomotałem, wiem ale mam już taki mętlik w głowie od wszystkich postów że przydała by się pomoc.
Balon 15litrów
Chcę otrzymać wino 13% ok 15 litrów.
Obliczenie ilości cukru
15l*17*13%= 3315g (tu moje pytanie, alkohol oblicza się na podstawie ilości którą chce otrzymać czy nastawu?? którego w tym wypadku będę miał 11l)
Przygotuję 11 litrów soku, aby wraz z cukrem który mam zamiar dodać w dwóch etapach nastaw nie przekraczał 80% pojemności bańki. Następnie mierzę BLG soku. załóżmy że otrzymam wynik 14, od tego odejmę niecukry 4 co da mi 10, tak więć:
11l*100g/l= 1100g cukru w nastawie
3315g-1100= 2215g - tyle mam dodać cukru dla uzyskania 13% w 15litrach
2215*0,6= 1,329l cukru (objętość cukru w l)
Pierwszy etap w którym dodam 60% cukru:
11l+(2215*60%=1,329kg a to się równa ok 0,7l cukru)
11l+0,7litra cukru daje mi 11,7 litra więc brakuje mi 3,3litra dla pełnej bańki
Etap drugi:
Kiedy BLG dojdzie do 0 dodam reszte 40% cukru czyli:
40% z 2215g=886g = 0,53l cukru
11,7l+0,53l = 12,23litra
Jako że pierwszy cukier rozpuszczę w soku do drugiego dodam wody tak aby uzyskać to 15 litrów wina
15litrów-12,23l= 2,77l wody
Trochę to pomotałem, wiem ale mam już taki mętlik w głowie od wszystkich postów że przydała by się pomoc.