Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwszy nastaw-wino jabłkowe-obliczenia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam jutro zabieram się do produkcji mojego pierwszego wina z jabłek. Piszę ten post ponieważ chciałem się upewnić czy moje obliczenia są prawidłowe.

Balon 15litrów

Chcę otrzymać wino 13% ok 15 litrów.
Obliczenie ilości cukru

15l*17*13%= 3315g (tu moje pytanie, alkohol oblicza się na podstawie ilości którą chce otrzymać czy nastawu?? którego w tym wypadku będę miał 11l)

Przygotuję 11 litrów soku, aby wraz z cukrem który mam zamiar dodać w dwóch etapach nastaw nie przekraczał 80% pojemności bańki. Następnie mierzę BLG soku. załóżmy że otrzymam wynik 14, od tego odejmę niecukry 4 co da mi 10, tak więć:

11l*100g/l= 1100g cukru w nastawie

3315g-1100= 2215g - tyle mam dodać cukru dla uzyskania 13% w 15litrach

2215*0,6= 1,329l cukru (objętość cukru w l)

Pierwszy etap w którym dodam 60% cukru:

11l+(2215*60%=1,329kg a to się równa ok 0,7l cukru)

11l+0,7litra cukru daje mi 11,7 litra więc brakuje mi 3,3litra dla pełnej bańki

Etap drugi:

Kiedy BLG dojdzie do 0 dodam reszte 40% cukru czyli:

40% z 2215g=886g = 0,53l cukru

11,7l+0,53l = 12,23litra

Jako że pierwszy cukier rozpuszczę w soku do drugiego dodam wody tak aby uzyskać to 15 litrów wina

15litrów-12,23l= 2,77l wody

Trochę to pomotałem, wiem ale mam już taki mętlik w głowie od wszystkich postów że przydała by się pomoc.
(14-10-2015, 23:01)oldphantom napisał(a): [ -> ]do drugiego dodam wody tak aby uzyskać to 15 litrów wina

Żadnej wody do soku, tylko czysty sok.

Startowe Blg nastawy to 20- 25, tyle cukru na dzień-dobry, chyba że wino ma być słabsze niż startowe np. 23Blg.
Temperatura startowa, 5 do 10 stopnia niższa od tem. namnożeniowej drożdży.
Pamiętamy że jak w winie jest już %, to jak pływak pokazuje 0 Blg, to faktycznie jest inaczej.
Jak sok zbyt kwaśny- żeby nie odkwaszać można zastosować drożdże co ,,zjadają,, kwas, ponoć Maurivin B tym się zajmują.
Możesz też pektoenzym zastosować.
TU jest fajny blog do poczytania.
Jeśli sok jest za kwaśny to można dać gruszki.
Dobrze było by zrobić pomiar kwasowsci, aby dopełnić butle zawsze możesz dodać soku jabłkowego, teraz jest pora na niego.

Ja użyłem drożdże LALVIN 71B , obniżyły mi kwasowość z 12 do 9 g/l.

Lech.:)
Dzieki za info :) nie mam czym sprawdzić kwasowości niestety(można to zrobić na smak?:)... a drożdże mam Aromatic Wine Complex(drożdze( Saccharomyces cerevisiae)+pożywka+pekto+witB i killer factor). Dlaczego nie mogę dodać wody do ew obniżenia kwasowości? wpłynie to negatywnie na smak wina?
(15-10-2015, 15:34)oldphantom napisał(a): [ -> ]wpłynie to negatywnie na smak wina?

Rozwodnisz, będzie jakie wyjdzie.
Dążymy żeby wino było ekstraktywne, i takie tam ze smakiem związane.

Niektóre jabłka mają sok wodnisty w smaku, jak dodasz wody to będzie mniej jabłkowe.

Ponoć z jabłek to szara reneta jest optymalna, kiedyś do ciast nasze babcie zachwalały właśnie renety.
No to będę dodawał tylko sok ;) a drożdże mogą być? Mają 40g i jest napisane że to ilość na 25-50 litrów, jak dodam 20g będzie ok?
Tak spoko drożdże, ponoć smakosze odróżniają na jakich drożdżach jest zrobione wino i z której strony jabłonki owoce były zbierane.

Wiara mówi że wina jabłkowe są do bani, a zobacz jak wiele było ich na konkursie win, tu na forum.

Z czasem sam doszukasz się swojego smaku, lecz smak z wiekiem się zmienia.

A ze komuś smakuje lub nie, hmmm jedni piją czarną gorzką kawę, a inni słodką z mlekiem.

Ważne aby Tobie smakowało, ja uważam że lepiej coś sknocić samemu niż według cudzych rad.

Musisz troszkę czasu poświęcić na czytanie forum, a doświadczenia życiowego z książki się nie nauczysz.

Wielkie dzięki mariuszek. Masz rację jak się nie sparzysz to się nie nauczysz:) jutro biorę się za produkcje, na pewno podzielę się wrażeniami za jakiś czas;)
Damy 5-cio litrowe, do najdroższych nie należą, w sam raz do poszukiwania własnego smaku.
Jeszcze załapiesz się na:
-głóg
-tarninę
-jarzębiny
-jabłka
-gruszki.
Sklepy zielarskie różnego rodzaju susze, owoców, kwiatów.
Markety owoce, ryż, rodzynki.

Rolnicze sklepy- zboża wszelakie.

Potrzeba tylko czasu, bo pomysły zapewne masz.

Poczytaj o zabezpieczaniu, konserwacji wina:
-kwas askorbinowy
-pirosiarczyn potasu (E224)- łagodzi skutki kaca.
Tak mam dużo pomysłów i ogrom zapału:) bardzo mi się to wszystko podoba, jeszcze raz wielkie dzięki za wskazówki:)