Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Odżywka Activit O (organiczna)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pojawiła się już w sprzedaży nowa odżywka Activit O (organiczna). W jej składzie jest TYLKO organiczny azot, co ma wiele zalet przy fermentacji miodów. Drożdże mając do wyboru DAF i azot organiczny zawsze wybierają DAF, który są w stanie szybciej przyswoić. Efektem tego jest nadmierny przyrost populacji, wzrost temperatury nastawu, wydzielanie H2S i częste zatrzymanie fermentacji.
Activit O należy podać do nastawu zaraz po uwodnieniu drożdży. Rozrabiamy go w co najmniej 10 objętościach wody, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia się (łatwo tworzą się "kluchy").DAF podajemy dopiero po przerobieniu ok.1/3 cukru w nastawie wraz z pozostałą częścią Activitu O.
Co do dawkowania to producent poleca dwukrotne dodanie po 0,2 grama na litr nastawu. Według mnie można tą ilość śmiało podnieść do przynajmniej 2 gramów (łącznie). Ograniczenia można wytłumaczyć dwojako: zawartością witaminy B lub możliwością drożdżowego posmaku miodu. Podobna odżywka Fermaid O innej firmy nie zawiera wit.B i też ma rekomendowaną ilość 0,4g/1litr. Co do posmaku drożdżowego czytałem posty miodosytników z USA stosujących nawet 6g Fermaidu O na 1 litr nastawu bez żadnych negatywnych konsekwencji.
Stosowanie ogranicznego azotu do fermentowania miodów pitnych ma wiele zalet:
1.Dodanie tylko organicznego azotu na początku fermentacji spowalnia jego przyswajanie przez drożdże, unikamy dzięki temu nadmiernego rozrostu populacji, który często prowadzi do skoków temperatury, zbyt szybkiego zużycia składników odżywczych i w rezultacie do zatrzymania fermentacji.
2. Drożdże rozmnażając się bez dostępu DAF są "zdrowsze", wydzielają mniej H2S, łatwiej osiągają właściwy % zawartości alkoholu.
3. Zmniejszona ilość nieorganicznego azotu ( DAF-u) ma pozytywny wpływ na smak i aromat miodu pitnego.
4. Stosując Activit O mamy możliwość obliczenia ilości azotu niezbędnego do fermentacji.
5. Activit O buforuje nastaw, przeciwdziałając w ten sposób spadkowi pH, DAF obniża pH, co może zaszkodzić fermentacji.
6. Azot organiczny jest nawet 3-4 krotnie lepiej wykorzystywany przez drożdże niż nieorganiczny.
7. Badania porównawcze na winach gronowych wykazały szybsze odfermentowanie i lepszy aromat win przy zastosowaniu azotu organicznego.

Literatura http://www.asvo.com.au/wp-content/upload...anique.pdf
http://wineindustrynetwork.com/uploads/t...en2015.pdf


Fanie że takie coś się pojawiło. Zawsze się czekało 1-2 dni z dodawaniem pożywek do win, bo wtedy drożdże miały czas zjeść organiczny azot z owoców. w miodach gorzej, szczególnie nie owocowych. Tam raczej mało azotu. Teraz pewnie można będzie dać tę pożywkę od razu.
Marku gdzie do kupienia?
Widziałem na stronie Euro-winu w opakowaniach 10 i 50 g.
Tam jest activit, owszem ale nie organiczny z tego co widzę.
Są dwie pozycje Activit O oznaczone jako nowość. Opis: " W porównaniu do większości pożywek zawiera tylko organiczny azot."
Faktycznie, sorry nie zauważyłem.
Coś chyba podobnego - Enartis Nutriferm Arom - bez wit B1?

http://winohobby.biz/pl/p/Pozywka-ENARTI...OM-20g/661
W obu pożywkach jest vit.B1 (thiamine). Enartis ma inną metodę prowadzenia fermentacji niż OIC, przy nastawach o małej ilości azotu poleca dodawać DAF po jednej dobie od dodania drożdży.

Mam już za sobą pierwszą fermentację miodu pitnego na samym Activicie O, zszedł z 30Blg do 1Blg, jeszcze pracował, ale dałem piro.
http://centrumfermentacji.com/index.php/...-optimo-ar
Na tej stronce też jes, i drożdże do miodów tez sa, korki, butelki itp.
Preparat jest rzeczywiście podobny, ale można tu wyczytać dziwne rzeczy:

" 20 g PREDFERM OPTIMO AR na każde 100 l dostarcza 2,2 g dostępnego azotu organicznego na 10 l nastawu. "

20 g/100l = 2g/10 litrów czyli 2 gramy pożywki dane do 10 litrów nastawu dostarczają wedlug nich 2,2 g azotu. :brawo: :brawo::brawo:
(03-11-2015, 20:52)male napisał(a): [ -> ]W obu pożywkach jest vit.B1 (thiamine). Enartis ma inną metodę prowadzenia fermentacji niż OIC, przy nastawach o małej ilości azotu poleca dodawać DAF po jednej dobie od dodania drożdży.

 Mam już za sobą  pierwszą fermentację miodu pitnego na samym Activicie O, zszedł z 30Blg do 1Blg, jeszcze pracował, ale dałem piro.

A jak prowadziłeś ten nastaw z Activitem O - rozumiem, że wyłącznie drożdże (jakie) i Activit O (jakie proporcje)?
Chciałbym wiedzieć bo w tym roku nastawiam wiśniak, imbirak i jabłeczniak, a zeszłoroczny wiśniak zszedł z 34 do 5 Blg, a jabłeczniaki jeden do 2 Blg a drugi niestety do 11.
Proszę bardzo .
(08-07-2016, 15:19)male napisał(a): [ -> ]Proszę bardzo .

Zawsze robiłem na G995+ DAF + activit i niestety po przeczytaniu tej dyskusji chyba pozostanę bo dla humanisty 5ppm i reszta jest średnio zrozumiała :-) bo nie wiem ile w końcu tego można dać na 1 l nastawu. Czy ktoś próbował Activit O z G995? Czym grozi przedawkowanie wit B i azotu?
(08-07-2016, 19:57)klakia napisał(a): [ -> ]...Czym grozi przedawkowanie wit B i azotu?
Śmiercią drożdży i miodosytnika  :nie_powiem:
(03-11-2015, 21:14)male napisał(a): [ -> ]Preparat jest rzeczywiście podobny, ale można tu wyczytać dziwne rzeczy:

" 20 g PREDFERM OPTIMO AR na każde 100 l dostarcza 2,2 g dostępnego azotu organicznego na 10 l nastawu. "

20 g/100l = 2g/10 litrów czyli 2 gramy pożywki dane do 10 litrów nastawu dostarczają wedlug nich 2,2 g azotu. :brawo: :brawo::brawo:

Dzień dobry 

Do opisu preparatu PREDFERM OPTIMO AR na naszej stronie http://www.centrumfermentacji.pl faktycznie wkradła się literówka. Oczywiście powinno być 2,2 g na 100l. Aktualnie prowadzimy modernizację strony, aby była bardziej przystępna, równolegle weryfikując poprawność wszelkich materiałów. Mam nadzieję, że dzięki temu pozbędziemy się takich pomyłek.  

Natomiast jeśli chodzi o produkcję miodów pitnych to należy zwrócić uwagę, że aktualnie najpoważniejsi polscy profesjonaliści przy produkcji miodów pitnych korzystają z aktywnych drożdży BC S103, pożywek Springcell i Springferm. Jako podstawowej pożywki należy używać TAP. Ten zestaw preparatów pozwala na szybsze otrzymanie bardziej klarownych i zawierających niższą kwasowość lotną produktów fermentacji miodowej. Zestawienie to pozwolilo, w produkcji przemysłowej maliniaka uzyskać 19,4 % alk obj. Wymieniane w dyskusji drożdże i preparaty np pożywki wpływają na wyraźny wzrost zawartości kwasu octowego w produkcie. To jest już przeszłość technologiczna. Proponowane przez nas preparaty pozwalają na zdecydowane skrócenie procesu produkcji miodu pitnego i wykorzystanie efektu synergicznego jeśli chodzi o azot organiczny.

Tomek Wojtkowski
LeMag
(15-07-2016, 09:06)T.W. napisał(a): [ -> ]
(03-11-2015, 21:14)male napisał(a): [ -> ]Preparat jest rzeczywiście podobny, ale można tu wyczytać dziwne rzeczy:

" 20 g PREDFERM OPTIMO AR na każde 100 l dostarcza 2,2 g dostępnego azotu organicznego na 10 l nastawu. "

20 g/100l = 2g/10 litrów czyli 2 gramy pożywki dane do 10 litrów nastawu dostarczają wedlug nich 2,2 g azotu. :brawo: :brawo::brawo:


Jako podstawowej pożywki należy używać TAP.
 Pierwsze słyszę o pożywce TAP, można prosić o opis?
Chodzi o fosforan dwuamonowy z tiaminą, stąd ta nazwa.
(08-07-2016, 19:57)klakia napisał(a): [ -> ]
(08-07-2016, 15:19)male napisał(a): [ -> ]Proszę bardzo .

Zawsze robiłem na G995+ DAF + activit i niestety po przeczytaniu tej dyskusji chyba pozostanę bo dla humanisty 5ppm i reszta jest średnio zrozumiała :-) bo nie wiem ile w końcu tego można dać na 1 l nastawu. Czy ktoś próbował Activit O z G995? Czym grozi przedawkowanie wit B i azotu?

I mogę podać moje doświadczenia z organicznym azotem.
Nastaw wiśniaka 33-34 Blg, drożdże bayanusy G995, na 30 l Activit O - 10 g, po niepełnych 3 dniach 20 Blg, (dodałem 3 g Activit O) i teraz po 7 dniach - 5 Blg i nadal fermentuje. Nie dodawałem żadnej innej pożywki. Smak zobaczymy niestety za dwa lata :-)
Po kilku miesiącach przechowywania w dobrych warunkach we wszystkich opakowaniach moja pożywka przyjęła konsystencję twardej plasteliny. Rozpuszczenie tego w wodzie to jest masakra, ale pachnie i smakuje bez zmian, więc i tak dałem ją do nastawu ;)
[Obrazek: UlwzA0cm.jpg]