18-10-2015, 19:14
Witam,
Postanowiłem obliczyć moc wina na podstawie końcowego Blg oraz wiedzy na temat zawartości cukru w nastawie (niestety nie miałem możliwości pomiaru Blg na wcześniejszych etapach).
Nie proszę o wykonanie obliczeń za mnie, a jedynie o zerknięcie na mój tok myślenia i wytknięcie ewentualnych luk (a mam nadzieję, że takie się znajdą, bo wino już przestało dawno pracować a jest o wiele słabsze niż planowałem)
- Wino śliwkowe. Waga samej miazgi: 20kg.
- Ilość cukru w śliwce: około 10% (za tym źródłem: http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html)
- A zatem ilość cukru w 20kg miazgi: 2kg
- Dodany cukier łącznie: 6kg
- A zatem łącznie cukru w nastawie: 8kg
- Objętość nastawu w maksymalnym punkcie wynosiła: 31l
- Zmierzone Blg końcowe: 2 (czyli 2% cukru, czyli 31l * 2% = 620g)
- Odfermentowało zatem cukru: 8000g (łącznie było) - 620g (zostało) = 7380g (zamienione na etanol)
- Ze 100g cukru powstaje ok 50g alkoholu (zgodnie z proporcjami reakcji)
- A zatem z 7380g cukru powstaje ok 3690g alkoholu.
- 31000g wina, 3700g alkoholu - czyli alkoholu jest około 12%
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam!
Postanowiłem obliczyć moc wina na podstawie końcowego Blg oraz wiedzy na temat zawartości cukru w nastawie (niestety nie miałem możliwości pomiaru Blg na wcześniejszych etapach).
Nie proszę o wykonanie obliczeń za mnie, a jedynie o zerknięcie na mój tok myślenia i wytknięcie ewentualnych luk (a mam nadzieję, że takie się znajdą, bo wino już przestało dawno pracować a jest o wiele słabsze niż planowałem)
- Wino śliwkowe. Waga samej miazgi: 20kg.
- Ilość cukru w śliwce: około 10% (za tym źródłem: http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html)
- A zatem ilość cukru w 20kg miazgi: 2kg
- Dodany cukier łącznie: 6kg
- A zatem łącznie cukru w nastawie: 8kg
- Objętość nastawu w maksymalnym punkcie wynosiła: 31l
- Zmierzone Blg końcowe: 2 (czyli 2% cukru, czyli 31l * 2% = 620g)
- Odfermentowało zatem cukru: 8000g (łącznie było) - 620g (zostało) = 7380g (zamienione na etanol)
- Ze 100g cukru powstaje ok 50g alkoholu (zgodnie z proporcjami reakcji)
- A zatem z 7380g cukru powstaje ok 3690g alkoholu.
- 31000g wina, 3700g alkoholu - czyli alkoholu jest około 12%
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam!