Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Proszę o kontrolę moich obliczeń
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Postanowiłem obliczyć moc wina na podstawie końcowego Blg oraz wiedzy na temat zawartości cukru w nastawie (niestety nie miałem możliwości pomiaru Blg na wcześniejszych etapach).

Nie proszę o wykonanie obliczeń za mnie, a jedynie o zerknięcie na mój tok myślenia i wytknięcie ewentualnych luk (a mam nadzieję, że takie się znajdą, bo wino już przestało dawno pracować a jest o wiele słabsze niż planowałem)

- Wino śliwkowe. Waga samej miazgi: 20kg.
- Ilość cukru w śliwce: około 10% (za tym źródłem: http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html)
- A zatem ilość cukru w 20kg miazgi: 2kg
- Dodany cukier łącznie: 6kg
- A zatem łącznie cukru w nastawie: 8kg
- Objętość nastawu w maksymalnym punkcie wynosiła: 31l
- Zmierzone Blg końcowe: 2 (czyli 2% cukru, czyli 31l * 2% = 620g)
- Odfermentowało zatem cukru: 8000g (łącznie było) - 620g (zostało) = 7380g (zamienione na etanol)
- Ze 100g cukru powstaje ok 50g alkoholu (zgodnie z proporcjami reakcji)
- A zatem z 7380g cukru powstaje ok 3690g alkoholu.
- 31000g wina, 3700g alkoholu - czyli alkoholu jest około 12%

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam!
Wzór - 17 (stała) × % w winie × ilość wina = ilość cukr ( dodana + w owocach) w gramach.
Ponieważ wiesz ile cukru dodałeś, to możesz sobie odwrócić proporcje i policzyć procent, chc to też będzie nie do końca prawda bo , poprawka na alkohol w pomiarze, cukier jest przerabiany nie tyko na alkohol.

2 Blg to 20 g cukru / litr.

Lech:)
Dzięki, Lechu!

Czyli zgodnie z Twoim wzorem (zakładam, że "ilość wina" w litrach?):

17 * x * 31 = 8000
17 * 31 = 8000 / x
(17 * 31) / 8000 = 1 / x
1 / 0,066 = x
x = ~15%

Zgadza się? Taki woltaż już trochę bardziej mi się podoba ;)

EDIT:

No tak, ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę 2 Blg, które zostały w winie na końcu. Czyli cukru nie liczymy 8000g, a 7380g. W takim razie wychodzi jakieś 14%.
Jakieś poprawki były brane pod uwagę- do tych oblicze?
Nie do końca, bo nie odjołeś cukru który nie został odfermentowany, czyli 20*31=620g cukru.
Prócz tego, zakładając jakąś poprawkę na alkohol (cukromierz bez alkoholu zanurza się mniej - gdzieś te poprawki na alkohol są na forum, ale nieche mi się szukać) - odjoł bym jakieś 1 Blg, czyli 10*31=310g cukru.

Suma sumarum od tych 8 kg odjoł bym 1 kg i dopiero liczył %.

To też do końca nie będzie prawda, no ale chyba więcej nie da się przybliżyć wyniku do rzeczywistości.

(18-10-2015, 23:02)lech.kuba napisał(a): [ -> ]gdzieś te poprawki na alkohol są na forum, ale nieche mi się szukać) -

(18-10-2015, 22:42)dobry_chlop napisał(a): [ -> ]Zgadza się?
http://images67.fotosik.pl/1271/6682e7a2c65aeb61.jpg
Dzięki @mariuszek.:)

(18-10-2015, 23:05)mariuszek napisał(a): [ -> ]http://images67.fotosik.pl/1271/6682e7a2c65aeb61.jpg (WIELKIE KOLOROWE STRZAŁKI JAK DLA IDIOTY)

No dobra dobra, tylko ja nie prosiłem o info na temat "poprawki na alkohol" tylko o prześledzenie mojego toku myślenia przez bardziej doświadczonych użytkowników. Zapewniam, że zapoznałem się z wieloma tematami na tym forum. Jak już będę wiedział, że ogólnie rzecz biorąc dobrze liczę, to sobie powprowadzam wszelkie poprawki.

Tak czy siak dzięki za wkład.