witam stałem sie posiadaczem skoku malinowego herbapol, dodałem trochę wody i oczywiście drożdże winne z pożywką - nastawiłem wino jednak po kilku dniach nie zaczęła sie fermentacja . po kilku dniach ponownie rozrobiłem drożdże winne i dolałem do nastawu i nadal nic. dzis przeczytałem skład tego soku i w składzie oprocz cukru i soku jest benzoesan sodu.
czy macie jakaś rade jak pobyć sie tego benzoesanu sodu aby nie zabijał drożdży aby rozpoczęła sie fermentacja?
Nie jestem nowy (Zarejestrowano: 27-9-2007 ) a za mała literę przepraszam,
Czy Tobie chodzi o syrop malina max Herbapolu? Gdzie jest zagęszczony sok malinowy o ekstrakcie ogólnym 65% (0,08 %).
Dokładnie tak Malina Max Herbapol (syrop owocowy o smaku malinowym)
To gdzie tam jest sok malinowy 0,08%? 66,92% stanowi ekstrakt z zagęszczonego soku z aronii i zagęszczonego soku z czarnej marchwi. Cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego aż tyle, że zęby wypadają od słodkości

bo w składzie nie podają.
(20-10-2015, 10:49)Abi napisał(a): [ -> ]To gdzie tam jest sok malinowy 0,08%?
Jak kto gdzie?
Na obrazku jest!
Kto by tam czytał, literki- wystarczy obrazek.
[
attachment=21708]
A i cena
zł 23,10 Cena brutto (z 8% VAT) z pompką 2,85 L, to jak za darmo gdyby były tam same maliny.
Panowie mi chodzi o to jak pobyć się tego benzoesanu sodu a nie o to czy są maliny czy nie ma....
Chyba jedyny sposób jest opisany
tutaj, ale w Twoim przypadku radzę kupić inny sok.