Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Refraktometr - pomiar poza skalą (dwójniak)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Posiadam refraktometr do 40 brixów. Do tej pory nastawiłem kilkanaście miodów pitnych. 10 dni temu nastawiłem dwójniaka w stosunku 1:1,41 wagowo. Pomyliłem się bo wydawało mi się że mam refraktometr do 50 brix. Pomiaru dokonałem i się zdziwiłem a tu max 40 brix... Obliczeń dokonuje na tych kalkulatorach: http://www.musther.net/vinocalc.html#monitorferment

Szybkie przemyślenie i próbkę rozcieńczyłem wagowo wodą w stosunku 1:1. Uzyskałem wynik 24,5 brix co odpowiada gęstości 1,10331. Co wydaje mi się sensowne jako że po rozcieńczeniu miałem stosunek 3:1,41. Z uwzględnieniem że ciężar właściwy miodu miałby 1,41324 to prawdopodobne.

I teraz obliczenia co do których nie mam pewności:
24,5 brixa oznacza że mam 245 gram cukru na 1000 gram roztworu. Ale ja rozcieńczyłem go, więc mam 490 gram na 1000 gram roztworu, czy więc miałem dwójniaka 49 brix? Przy czym 49 brixów to 1,22688. Gdyby uwzględnić tą gęstość to miałbym miód o gęstości 1,45376 a to nierealnie dużo. Jako zawodowy pszczelarz wiem że mój miód musi mieć około 1,41...

Z drugiej strony 24,5 brix do gęstość 1,10331 więc dwójniak miałby gęstość 1,20662 a to daje 45,3 brixa.

Według wszystkich kalkulatorów:
24,5 brix = 1.10331
49,0 brix = 1.22688
Dlaczego te wartości nie rosną liniowo?

Za parę dni mój dwójniak powinien zejść poniżej 40 brixów, ale mam problem z ustaleniem tej początkowej wartości brix.

Czy ktoś mnie rozumie i rozumie gdzie popełniam błąd w rozumowaniu? Dwa wieczory poświęciłem już na próbę zrozumienia tego, ale wciąż nie wiem czy mój nastaw miał 45,3 czy 49 brix a może trzecią wartość do której się jeszcze nie doliczyłem...
Jeżeli liczysz tak dokładnie to uwzględnij.że 1Brix=1,04Blg. 24.5Brix to 235,6 gram cukru na 1 kilo nastawu x 2 daje 471 gram, a nie 490.
Przy rozcieńczeniu wagowym możesz mnożyć Brix lub Blg, ale nie gęstość.
Wzór na gęstość g=1/(1-Brix/261,3)
Cytując jednego z producentów refraktometrów:
"Stopnie Brix (symbol °Bx) stosuje się do pomiaru stosunku wagi cukru i wody, w której określona objętość cukru została rozpuszczona. Pomiary prowadzi się za pomocą sacharymetra, który określa gęstość cieczy, albo łatwiej za pomocą refraktometru. 100 g roztworu 25 °Bx zawiera 25 g cukru. Inaczej mówiąc, w 100 g roztworu cukrowego jest 25 g cukru i 75 g wody."

Według tego 24,5brix brałem za 245 gram... Na blg nie przeliczam posiadając refraktometr.

Ale cytując wikipedie:
"1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843[1]."

Więc brix = balling co nie jest prawdą. Ktoś tu pisał bzdury...
Muszę to dalej przemyśleć chociaż pamiętam że ten miód miał na refraktometrze miodowym około 18,5% wody co dawałoby gęstość zbliżoną do 1,41324
brix = balling
W tej chwili tak jest. Bo oba przyrządy skaluje się w tej samej temperaturze. Kiedyś były w innej.
Ona mierzą dokładnie to samo. Dla refraktometru jest to wagowo cukier trzcinowy. Dla pływaków nie wiem jakiego roztworu używają, ale jakiegoś cukru.