Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Obliczanie % wina - gotowiec
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zrobiłem arkusz do obliczania % alko w winie -> klik

Posiłkowałem się danymi z tej strony.

Instrukcja:
pola szare - tylko patrzeć, nie zmieniać
pola białe - zmieniać

Wszelkie niewielkie różnice wynikają z zaokrągleń (mam nadzieję!). Jeżeli jednak zauważycie jakieś błędy, to wszelkie uwagi przyjmę na klatę :D

Jeżeli macie konto na Google, to proponuję zrobić sobie własną kopię. Jeżeli nie, to plik możecie sobie wyeksportować do np. do Excela albo arkusza kalk. open office. Nie działajcie bezpośrednio na udostępnianym pliku, bo inni mogą błyskawicznie wymazać Wasze dane.
Ta pozycja
Blg końcowe, wpisuje co mi pływak pokazuje, czy obliczam sonie poprawki na to i owo i wpisuję cyfrę?
z tego co widzę to niecukry są obliczane jeśli uzupełni się ilość dolanej wody do soku
Blg końcowe to wskazanie pływaka.
(26-10-2015, 18:54)guzon napisał(a): [ -> ]Blg końcowe to wskazanie pływaka.

To dajmy takie winiunio wodniaczek:
11,9 litrów wody * 14,8 % *17(stała cyfra)= 2kg994 cukru --> 3 kilo

Z tego wzoru założyłem wino:
-14,8%
-11,9 objętość końcowa
-3 kilo cukru
-drożdże do 18%

Moje startowe blg cieczy będzie 23blg.

Mogę to w Twojej machinie zaprojektować?

Tego trunku nie pijemy żeby smakowało, tylko sponiewierało.

Tylko woda, cukier? 11,9l wody na początek, czy 11,9l objętości końcowej? Bez względu na to czego ile tam będzie, możesz takie coś zaprojektować. Które pola w tabelce są niejasne?
(26-10-2015, 20:15)guzon napisał(a): [ -> ]Które pola w tabelce są niejasne?

[bad IMG]http://images78.fotosik.pl/16/f27028ed0442f68e.png[/bad img]

Jak rozumieć to 18% ?
To jest wynik dzielenia ilości całkowitego cukru w roztworze (w Twoim przykładzie 3000g) przez 170g (17g daje 1% alko. Tutaj jest 170, żeby dopasować się do jednostek).
Tutaj możesz sprawdzić w jaki sposób jest wyliczana wartość w komórce:
[attachment=21761]

Niektóre wartości są 10x 100x lub 1000x większe/mniejsze, żeby dopasować je do jednostek (g, kg, %, l).