Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winogronówka bez cukru
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jakiś czas temu znajomy przyniósł do pracy karton ciemnych winogron z działki, bo już nie wiedział co z nimi robić. Na fali moich ostatnich ciągot do nalewek od razu pomyślałem Czym by to teraz zalać? Co też zrobiłem i wyszedł taki eksperyment:

500 gr ciemnych winogron
0,5 l wódki
100 ml spirytusu
12 gr świeżego imbiru
1 goździk
50 gr miodu akacjowego
0,5 łyżeczki ekstraktu z vanilli
20 gr suszonej żurawiny
25 gr suszonych daktyli
sok z 1 cytryny


Owoce umyć i rozgnieść w słoju, zalać alkoholem razem z pozostałymi dodatkami. Rodzynki i daktyle przed dodaniem wypłukać i wyparzyć w gotowanej wodzie. Zostawić do maceracji na 2 tygodnie.

Po tygodniu nie dawałem jej wiele szans, bo smak był bardzo wodnisty i nijaki. Jakież było moje zdziwienie po zaledwie 7 kolejnych dniach! Nalewka wyszła straszliwie sympatyczna. Mimo niewielkiej ilości miodu nie dodawałem do niej ni grama cukru, a i tak jest słodka. Przypuszczam, że jak sobie postoi kilka(naście) miesięcy w piwnicy to będzie jeszcze lepiej. W każdym razie moja żona dała jej 5/5, mi także bardzo smakuje i nie mogę się doczekać aż dojrzeje.