Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Z suszonych owoców, czy z nie suszonych?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jaka Waszym zdaniem nalewka będzie lepsza, z suszu, czy też z nie suszonych? Chodzi mi o nalewkę głogową oraz DR.

Owoce mam nazbierane, póki co leżakują w zamrażalniku.
Moim zdaniem, lepsza dla mnie jest ze świeżego głogu i z suszonej DR.
(22-11-2015, 07:59)drajla napisał(a): [ -> ]Moim zdaniem, lepsza dla mnie jest ze świeżego głogu i z suszonej DR.

Tak więc zrobię. Różaną z suszu, głogową ze świeżych owoców (przemrożonych). Jak suszycie owoce DR? W całości, czy też przekrawacie owoce na pół?
Przynajmniej ja, obcinam końcówkę kwiatostanu, przecinam wzdłuż, nożykiem wydłubuję pestki, przepłukuję w wodzie, rozkładam na blachę i do nagrzanego do 90 st.C piekarnika na 10 minut, potem obniżam temp. do 60 st.C i trzymam 15 minut, wyciągam blachę i jak trochę przestygnie przekładam DR do suszarki do grzybów.

Dotyczy nieprzemrożonej DR.