23-11-2015, 21:04
Cześć.
Jestem początkujący w tworzeniu win, więc chciałbym się poradzić czy dobrze licze.
Chce wytworzyć wino jabłkowe o mocy 14%.
Do Baniaka poszło 20,5l soku z jabłek ((Słoneczna Tłocznia) zawartość cukru 81g/l wg opakowania i cukromierz to potwierdził), dodałem także 1l wody i 2,6kg cukru.
Razem to dało 23,1l zacieru. (20,5l+1l+2,6kg (1,56l)).
Blg zmierzone to 22.
Czy teraz aby otrzymać 14% wino powinienem dosypać 1,2kg cukru (uwzględniając zwiększenie objętości przez cukier, oraz że rozpuszczę go w zacierze, a nie w wodzie)?
Dobrze liczę, czy gdzieś się pogubiłem?
Pożywka oczywiście dodana i MD Tokaj BioWinowskie.
Edycja. Niechcący zamiast Tab, wcisnąłem Enter i pusty temat się zrobił, ale już opisałem mój problem.
Jestem początkujący w tworzeniu win, więc chciałbym się poradzić czy dobrze licze.
Chce wytworzyć wino jabłkowe o mocy 14%.
Do Baniaka poszło 20,5l soku z jabłek ((Słoneczna Tłocznia) zawartość cukru 81g/l wg opakowania i cukromierz to potwierdził), dodałem także 1l wody i 2,6kg cukru.
Razem to dało 23,1l zacieru. (20,5l+1l+2,6kg (1,56l)).
Blg zmierzone to 22.
Czy teraz aby otrzymać 14% wino powinienem dosypać 1,2kg cukru (uwzględniając zwiększenie objętości przez cukier, oraz że rozpuszczę go w zacierze, a nie w wodzie)?
Dobrze liczę, czy gdzieś się pogubiłem?
Pożywka oczywiście dodana i MD Tokaj BioWinowskie.
Edycja. Niechcący zamiast Tab, wcisnąłem Enter i pusty temat się zrobił, ale już opisałem mój problem.