Witam
Na początek witam wszystkich miłośników procentów
Postanowiłem zrobić cyderka z przepisu zamieszczonego na Y....e
Kupiłem balon , sok jabłkowy ,drożdże cydrowe wszystko według przepisu wylądowało w baniaku
Fermentacja rozpoczęła po 24h i trwała tylko 3 dni czy to normalne czy o czymś zapomniałem
Zapach normalny z odrobiną drożdżówki raczej klarowny i co dalej
Pozdrawiam
Zapewne nie ma cukru. Sprawdź ile cukru miał Twój sok, wtedy będzie można określić ile ma procent i co robić dalej.
No więc pisze Ci 100g w 1l... jeśli już nie ma cukru (można zmierzyc cukromierzem lub organoleptycznie) to cydr ma około 7%.
To co mam rozumieć ze trzeba zlewać do butelek ??
Czy zostawić w butli jak tak to na jak długo ??
Jest to mój debiut w tej dziedzinie
Pozdrawiam
Sprawdź cukromierzem poziom BLG. Jeżeli 0, to do butelek. Jeżeli nie masz cukromierza, to odczekaj jeszcze ze 2 dni i wtedy zabutelkuj. Dodaj 1 łyżeczkę cukru na 0,5l cydru, to po około 1,5-2 tygodniach będziesz miał gazowany.
(30-11-2015, 22:40)guzon napisał(a): [ -> ]Dodaj 1 łyżeczkę cukru na 0,5l cydru, to po około 1,5-2 tygodniach będziesz miał gazowany.
Bezpieczniej podawać wartość w gramach.
Do cydru, piwa dodaje pół łyżeczki na 0,5 l i jest w sam raz. Po łyżeczce strzelało by jak szampan i wlanie do szklanki w całości zajęło by z pół godziny.
Łyżeczkę którą używam do tego celu określam jako mniejsza niż standardowa.
Dzięki za rady ale mam jeszcze pytanko mianowicie czy po przelaniu już do butelek można wynieść je do piwnicy czy powinny stać w pokojowej temperaturze
Pozdrawiam
Powinien stać przez tydzień-dwa w temperaturze, w której drożdże mogą pracować i go nagazują. Sprawdź zakres temperatur swoich drożdży. Potem do chłodu.
Witam ponownie
Właśnie kupiłem cukromierz i wskazania pokazały 0 ale nie omieszkałem spróbować tej mikstury i co się okazało ,że jest bardzo kwaśny i delikatnie szczypie w język jak młode wino
Czy to tak ma być ??
Na mój gust to musiał bym dać łyżkę stołową cukru na 0,5 l by można było to pić
Pozdrawiam
Mylisz pojęcia. Cukru nie dodajemy, aby cydr był słodszy, tylko żeby drożdże mogły wyprodukować z niego alkohol i CO2, który nagazuje Ci trunek. Jak chcesz dosłodzić to ksylitolem, stewią, słodzikiem. Czymś co nie fermentuje.
Na chwilę obecną nie zrażaj się smakiem. W końcu to ma kilka dni.
W takim razie zleję go z nad osadu dosłodzę ksylitolem poczekam aż się sklaruje i do butelek z dodatkiem cukru dla nagazowania
Dobrze kombinuje ??
Pozdrawiam
Tak, dobrze. Staraj się przy tym zachować jak najwyższy poziom higieny. Cydr ma to do siebie, że zawiera mało alkoholu i brak cukru, przez co jest narażony na różnego rodzaju infekcje podczas zlewania, butelkowania itp.
Na cichej fermentacji trzymaj go w balonie zalanym pod korek. Zapobiegnie to utlenianiu.
Witam
Jak powiedziałem tak zrobiłem dzisiaj cyderek wylądował w butelkach pokosztowałem troszeczkę jest pycha
Tera do piwniczki
I na święta jak znalazł
Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie po jakim czasie cydr będzie gotowy do degustacji bo nie mogę się już doczekać
Pozdrawiam
(11-12-2015, 21:36)room napisał(a): [ -> ]Jeszcze jedno pytanie po jakim czasie cydr będzie gotowy do degustacji bo nie mogę się już doczekać
Pozdrawiam
Jak stoi zabutelkowany w temp.+/- 20 stopni to po około tygodniu już powinien być nagazowany.