Cześć,
Mam pytanie z natury tych praktycznych. Nastawiłem kilka miodów (nastaw na 4l) w damach. Jak z praktyki zbieracie pomiary przy takim nastawie? Balingometr nie wrzucę bo uderzy o dno i nie będzie pływać, pipetą do aerometru też nie zbiorę bo wąsko
Czy jak zachowam sterylność to mogę przelewać do menzurki i później z powrotem wlać do damy ?
Dodam jeszcze, że fermentacja burzliwa cały czas trwa.
Pozdrawiam
Regułą jest, że mierzonej próbki nie wlewa się z powrotem do balona.
Ja wrzucam do damek i nie uderza o dno... możesz też przelać do menzurki... obojętnie.
Strzykawka 60-100ml z wężykiem/cewnikiem. Całość do kupienia w aptece za 3-4 zł. Przy pierwszym użyciu masz pewność, że są sterylne. Później sam musisz dbać o higienę.
Oczywiście jak zachowasz sterylność i masz pewność, że "próbka" przebywając po za butlą nic nie "złapała" to możesz ją wlać z powrotem do reszty nastawu. Ewentualnie pobraną próbkę możesz wypijać/wylewać do zlewu, a nie z powrotem do butli. Zmniejsza to ryzyko jakiś przykrych niespodzianek.
No właśnie wiem, że nie powinno się wlewać znowu i nigdy tak nie robiłem. Jednak pierwszy raz zrobiłem tak mały nastaw i każde 200 ml to duża strata
dlatego byłem ciekaw jak inni sobie z tym poradzili.
posiadam taki środek chemiczny:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?_...pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F2134618&sortuj=kod
Myślicie, że on wystarczy żeby zachować odpowiednia sterylność ?
Z tego co pamiętam to do standardowej Biowin'owskiej menzurki od cukromierza wchodzi ok 60ml płynu.
Środek służy do dezynfekcji więc powinien być ok. Sprawdź na etykiecie czy po sterylizacji sprzętu, sprzęt ten jest od razu gotowy do użycia i kontaktu z nastawem, czy najpierw trzeba go np. wypłukać pod wodą.
W instrukcji powinna być informacja czy ten preparat może być używany do sterylizacji przedmiotów mających kontakt z żywnością.
Strzykawke z wezykiem około 20 cm zawsze sterylizację gotując w garku.
Jest pewność że wszystkie cholerstwa zostały zakatrupiłeś.
Lech
(05-12-2015, 11:28)axios napisał(a): [ -> ]...nastaw na 4l...
(05-12-2015, 11:57)axios napisał(a): [ -> ]...każde 200 ml to duża strata...
Może nieświadomie, ale sam udzieliłeś sobie odpowiedzi. Przy 40 litrach, 200 ml stanowiłoby ułamek procenta. Może w tym kierunku powinieneś pójść? Ekonomia zna takie pojęcie jak koszty stałe, w naszej branży też to obowiązuje.
Pozdrawiam Jacek.