przymiezam sie do zrobienia praski, naogladałem sie troche zdjec na forum i mam wlasne przemyslenia. mam juz srube i nakretke, kupilem tacke (nierdzewka z wysokimi brzegami), mam na oku ksztaltowniki, jestem po wstepnych rozmowach ze stolarzem, mam jedynie problem z łozyskiem oporowym, bylem w jednej firmie która handluje czyms takim, no i pan mi pokazal dwie jakby podkładki i koszyczek kulek pomiedzy nimi, no ale to nie jest to co widziałem na fotkach pras u niektórych z Was. Z kąd mozna wziasc (gdzie kupic) gotowy mechanizm spełniajacy funkcje łozyska oporowego w prasie, tak aby nie trzeba bylo nic toczyc itp. tylko załozyc (ewentualnie przyspawac, przykleic) na gwint sruby,, srube mam M20 (nie wiem czy nie ze duza? bede wdzieczny za wszelkie rady
Pozdrawiam
adacho
Cytat:Originally posted by Adacho
mam jedynie problem z łozyskiem oporowym, bylem w jednej firmie która handluje czyms takim, no i pan mi pokazal dwie jakby podkładki i koszyczek kulek pomiedzy nimi, no ale to nie jest to co widziałem na fotkach pras u niektórych z Was.
Własnie takie łożysko mam w prasie od Mariusza i spisuje się bezbłędnie.
Pzdr
Łożyska, takie jak opisałes można zakupic w sklepach z częsciami do ciagników. Koszt 4-8zł w zależnosci od srednicy.
W sklepach motoryzacyjnych można kupic łożyska zabudowane, ale ich koszt wynosi już poand 50zł.
[/quote]
Własnie takie łożysko mam w prasie od Mariusza i spisuje się bezbłędnie.
Pzdr [/quote]
no tak tylko jak ono jest tam zamocowane, mozesz zamiescic jakies dokładniejsze fotki? w sklepie gosc pokazal 3 elementy, jakby podkładka z góry i z dołu i posrodku koszyczek z kulkami, tylko ze to wszystko jest luzem, jak to polaczyc ze sruba i z tłokiem???
Cytat:Łożyska, takie jak opisałes można zakupic w sklepach z częsciami do ciagników. Koszt 4-8zł w zależnosci od srednicy.
Biorę każdą ilość w tej cenie
Niektórzy producenci w swoich prasach ramówych nie stosuje łożyska tylko dwie trące po sobie podkładki - można i tak, życzę powodzenia po kilku latach używania. Ja natomiast w tłoku osadzam łożysko oporowe. Łożyska oporowe w przeciwieństwie do zwykłych tocznych nie robi się zabudowanych. Składają się one dokładnie z tego co piszesz czyli dwie bieżnie a po środku koszyczek z śrutami. Możesz zrobić taki patent jak ja, czyli wyfrezować płytkie kółko pośrodku tłoka, w nie włożyć łożysko i od góry (po bokach) przykręcić wkrętami. Nie może to być zabudowane bo od góry wchodzi śruba więc i przy myciu woda się może wlać a jak zamoczysz to na 100% zakoroduje- dlatego stosuję 4 wkręty aby po wykręceniu 1 można było łatwo do mycia i konserwacji wyciągnąć łożysko.
Jak chcesz dać śrubę M20 to zastosuj łożysko nr 51207 cena ok. 15 zł. Średnica wewnętrzna to 25x27 mm i prawie idealnie pasuje do środka nakrętka M20. Potem 2 nakrętki nakręcasz na koniec śruby a pomiędzy nimi dajesz poszerzoną podkładkę M20 - sprawdzone dział na 100% i możesz śmiało zrobić tak samo jak u mnie bo ten element prasy nie ma akurat zastrzeżonego wzoru użytkowego
powodzenia.
Cytat:Jak chcesz dać śrubę M20 to zastosuj łożysko nr 51207 cena ok. 15 zł. Średnica wewnętrzna (...)
Witaj,
Wszystko fajnie. Powiedz tylko, proszę, gdzie takich łożysk szukać? Kogo pytać o ten magiczny numer 51207 ?
Pozdro, KaeL