Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wędzenie w Winnicy Cisowa (peklowanie, zalewy)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Zapodam kilka fotek z dzisiejszego wędzenia rybek - u mnie jest tadycją, że na dzień przed wigilią wędzę rybki.

Na początek suszą się rybki i wędzarka.

[attachment=29188][attachment=29189]

Pozdrawiam 
Piotr
Rybki już w wędzarce. Przez pierwsze 20 minut wędziłem bez dymu w temperaturze 50-60C. 
Obecnie trwa wędzenie w dymie w temperaturze powyżej 40C.

[attachment=29190][attachment=29191]

Pozdrawiam 
Piotr
Dla ścisłości.. Nie ma czegoś takiego jak wędzenie bez dymu :)
Jeśli bez dymu to po prostu suszenie
Które, w tym przypadku, ma na celu ścięcie białka.
A tak wygląda po wędzeniu.

[attachment=29192]

Pozdrawiam 
Piotr
Trochę się różni obecna procedura od tej z posta nr 125...

"Wędzarnię rogrzewam i jednocześnie suszę przez 1h.
Przez pierwsze 15-20 min. wędzę w temperaturze 60C, aby białko się ścięło."

Zmieniłeś nieco? Czy zapomniałeś napisać?

PS. Pytam ponieważ przeróbka komory wędzarniczej w toku.
Tak na marginesie... na razie trenuję bagietki.
Procedura ta sama. 

No, proszę, widzę, że zima nie osłabiła zapału - Maćku, jaką byś wędzarkę nie zrobił, jak się nauczysz obsługiwać, to będziesz zadowolony. Powodzenia i wstaw zdjęcie jak zrobisz.

Pozdrawiam 
Piotr
Ostatnio napisałam ciekawy przepis, który bazuje na moim doświadczeniu :)

Zachęcam do przeglądnięcia:

Reklama usunięta.

W razie czego służę swoją pomocą!
Stron: 1 2 3 4 5 6 7