16-12-2015, 23:17
Tak śledząc temat "Grill i wędzarnia" Jacusia i oglądając fotki wyrobów przypomniało mi się, że rok temu brat, przed wyjazdem w podróż dookoła świata pożyczył tacie wędzarnię, która tak sobie stoi w komórce. Wcześnie jakoś czasu nie było. Heh - teraz trzeba ją wypróbować...
Jutro idę kupić mięsko i trzeba będzie zrobić zalewę, a z tym mam kłopot ponieważ się nie znam.
W temacie Jacusia jest przepis Taty/Banity na zalewę do kurczaka i ryby;
"na 1 litr wody 5 dkg soli, 1 duża łyżka cukru, 1 łyżka octu, 10 szt. ziela, 5 liści lurowych, 5 ząbków czosnku (rozgniatam nie obierane z łupinek), 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego.
Zagotować i moczyć podudzia z kurczaka 24 h (podziabane widelcem) po czym właśnie na tą siatkę przy okazji wędzenia kiełbas czy szynek. Nie ma szans żebyś pożałował.
Aha - na 1 kg podudzi - 1 litr zalewy. Na 1 karpia do 2 kg żywej wagi - 1 litr zalewy.
W tej samej zalewie rybkę pomoczyć 12 h i do wędzarni, ale to na haki."
A ja chciałbym szynkę i boczek na święta... Panowie specjaliści pomóżcie.
Jutro idę kupić mięsko i trzeba będzie zrobić zalewę, a z tym mam kłopot ponieważ się nie znam.
W temacie Jacusia jest przepis Taty/Banity na zalewę do kurczaka i ryby;
"na 1 litr wody 5 dkg soli, 1 duża łyżka cukru, 1 łyżka octu, 10 szt. ziela, 5 liści lurowych, 5 ząbków czosnku (rozgniatam nie obierane z łupinek), 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego.
Zagotować i moczyć podudzia z kurczaka 24 h (podziabane widelcem) po czym właśnie na tą siatkę przy okazji wędzenia kiełbas czy szynek. Nie ma szans żebyś pożałował.
Aha - na 1 kg podudzi - 1 litr zalewy. Na 1 karpia do 2 kg żywej wagi - 1 litr zalewy.
W tej samej zalewie rybkę pomoczyć 12 h i do wędzarni, ale to na haki."
A ja chciałbym szynkę i boczek na święta... Panowie specjaliści pomóżcie.