Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z soku pomarańczowego i kawy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chcę zrobić wino z soku z kartoników pomarańczowych z dodatkiem ziaren kawy( tak mniej więcej jak się robi nalewkę podobną) i teraz mam pytanie : Co radzicie ziarna kawy dać od początku do nastawu czy może dopiero po ustaniu fermentacji burzliwej? Ewentualnie ile tych ziaren na 10 litrów nastawu?
Drajla pasi ci teraz?
Możę jakaś merytoryczna podpowiedż?
(18-12-2015, 20:07)przemoo1970 napisał(a): [ -> ]Drajla pasi ci teraz?
Możę jakaś merytoryczna podpowiedż?

Tak, bardzo dziękuję.
O winach się nie wypowiadam.
Hmm-nikt mi nic nie doradzi?
Daj kawę na samym początku. Co do ilości to nie wiem, to też zależy jak bardzo chcesz czuć tam kawę.

Zibi

Chcesz dać cale ziarna? To chyba musi ich być trochę więcej aby była wyczuwalna. Jakie ilości planujesz? Nigdy nie robiłem takiego wina. jakie masz soki?
(09-01-2016, 10:50)Zibi napisał(a): [ -> ]Chcesz dać cale ziarna? To chyba musi ich być trochę więcej aby była wyczuwalna. Jakie ilości planujesz? Nigdy nie robiłem takiego wina. jakie masz soki?

Planuję do 10 litrowego balona dać 6 litrów soku kartonikowego pomarańczowego( takiego zwykłego z lidla czy biedronki-ważne aby był bez dodatków i ulepszaczy) cukier ale nie wiem ile no i całe ziarna kawy-tylko własnie ile tej kawy.

Zibi

Moze trzeba takie ziarna rozbić na mniejsze kawałki, np. polówki lub ćwiartki. Więcej z nich wyciągniesz. Moze 100 gram wystarczy, ale przyznam ze zgaduje..
Tutaj jest od początku do końca relacja z powstawania i degustacji wina z kawą - co prawda ryżowego ,ale może proporcje sobie jakoś ustalisz :) http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5879

Zibi

Tamto wyszło i to może być jakaś wskazówka, np. zamiast soku z cytryny sok pomarańczowy w tamtym przepisie. No i opis na forum krok po kroku.