26-12-2015, 00:16
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Wczoraj zainteresowałem się własnoręcznym tworzeniem wina, dzisiaj spędziłem pół dnia na czytaniu.
Wydaje mi się, że wiele już wiem, jednak chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości.
Pozwole sobie zacytować:
I drugie pytanie, jeżeli dany owoc ma przykładowo 9g cukrów na 100g owocu - mogę odejmując od tego 4g na niecukry dla czystego moszczu założyć, że w 1kg owoców jest 50g cukrów? - Nie posiadam (na razie) cukromierza.
Wczoraj zainteresowałem się własnoręcznym tworzeniem wina, dzisiaj spędziłem pół dnia na czytaniu.
Wydaje mi się, że wiele już wiem, jednak chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości.
Pozwole sobie zacytować:
Cytat:Zauważmy, że nie uwzględnia się tutaj cukru na dosłodzenie wina, jedynie na samą „moc”. Ten cukier należy dodać po skończonej fermentacji, lub zaplanować na etapie tworzenia nastawu daną słodkość i dodać odpowiednią ilość cukru (dla półsłodkiego na przykład jest to 80g/l). Pamiętajmy, że nie uwzględniliśmy tutaj również cukru w owocach, który przy winie mocnym może służyć właśnie za ten cukier „na dosłodzenie”. Dla wyjaśnienia przy źle dobranych drożdżach, w winie słabym lub stołowym ten cukier zostanie zwyczajnie przefermentowany dając w efekcie mocniejsze wytrawne wino.Jeżeli dobrze rozumiem, to ilość cukru jaką dodamy na samym początku będzie odpowiedzialna za moc wina, a nie będzie miało to wpływu na smak? Gdy proces fermentacja ustąpi, dopiero wtedy dodawany cukier odpowiada za "słodkość"?
I drugie pytanie, jeżeli dany owoc ma przykładowo 9g cukrów na 100g owocu - mogę odejmując od tego 4g na niecukry dla czystego moszczu założyć, że w 1kg owoców jest 50g cukrów? - Nie posiadam (na razie) cukromierza.