Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydrowy eksperyment
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Na początku grudnia, kupiłem parę kartonów soków jabłkowych nieklarowanych 3l "Słonecznej Tłoczni".
Kartony stały sobie grzecznie w kuchni czekając na wypicie, ale jednemu się czekanie znudziło i się położył ;) 
Pomimo pasteryzacji i fabrycznego zamknięcia ruszyła fermentacja na dzikusach.
Zamiast wywalić postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie, i sukcesywnie wypuszczałem z worka CO2.
Fermentacja przebiegała bardzo opornie, dopiero wczoraj (czyli po 25 dniach) worek nie napełnił się całkowicie w ciągu doby.
Dam nastawowi dofermentować do końca i sprawdzę co z tego wyszło.
Jeśli efekty będą zadowalające, może z gęstwy uda się wyprowadzić naturalne drożdże "cydrowe".



Pozdrawiam
Fester
I jak tam, wyszło coś z tego? Jesteś już może w stanie podzielić się wrażeniami?
Witam,

Raczej bez rewelacji.
O ile odfermentowało dość przyzwoicie, czyli pozostał zadowalający cukier resztkowy (nastaw jest półwytrawny, a o to mi chodziło), to w smaku jest zdecydowanie wyczuwalna goryczka.
Nie wiem czy to kwestia warunków fermentacji (wysoka temperatura, skład soku, itp.) czy taka uroda dzikusów.

Na razie jeszcze nie poszło w kanał, bo chcę dla pewności zaszczepić czysty roztwór cukrowy Blg10 z DAF i kwasem cytrynowym, i zobaczyć  czy goryczka też się pojawi.

Fester