03-01-2016, 12:57
Witam!
Pierwszy nastaw mam już za sobą. Było to
- 4 litry soku jabłkowego "Riviva' z Biedronki
- Drożdże winiarskie suszone Biowin Fermicru LS2 7 g
Całość fermentowała w butelce po 5 litrowej wodzie mineralnej. W efekcie fermentacji otrzymałem słaby około 3-5% cydr (bardzo przyjemny w smaku zresztą) z którego byłem zadowolony.
I tu pojawia się moje pytanie czy taką samą operację mogę powtórzyć z sokiem pomarańczowym lub wieloowocowym marki "Riviva" czy napój alkoholowy który otrzymam z wyżej wymienionych soków będzie zdatny do konsumpcji?
Pierwszy nastaw mam już za sobą. Było to
- 4 litry soku jabłkowego "Riviva' z Biedronki
- Drożdże winiarskie suszone Biowin Fermicru LS2 7 g
Całość fermentowała w butelce po 5 litrowej wodzie mineralnej. W efekcie fermentacji otrzymałem słaby około 3-5% cydr (bardzo przyjemny w smaku zresztą) z którego byłem zadowolony.
I tu pojawia się moje pytanie czy taką samą operację mogę powtórzyć z sokiem pomarańczowym lub wieloowocowym marki "Riviva" czy napój alkoholowy który otrzymam z wyżej wymienionych soków będzie zdatny do konsumpcji?