Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z soku "Riviva"
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!

Pierwszy nastaw mam już za sobą. Było to 

- 4 litry soku jabłkowego "Riviva' z Biedronki

- Drożdże winiarskie suszone  Biowin Fermicru LS2 7 g

Całość fermentowała w butelce po 5 litrowej wodzie mineralnej. W efekcie fermentacji otrzymałem słaby około 3-5% cydr (bardzo przyjemny w smaku zresztą) z którego byłem zadowolony.

I tu pojawia się moje pytanie czy taką samą operację mogę powtórzyć z sokiem pomarańczowym lub wieloowocowym marki "Riviva" czy napój alkoholowy który otrzymam z wyżej wymienionych soków będzie zdatny do konsumpcji?
Pomarańcza - tak
Jeśli znajdziesz SOK (nie napój !) wieloowocowy to możesz, ogólnie jeśli już chcesz robić coś z kartonów to zwróć uwagę aby surowiec był zrobiony z owoców.
Osobiście ja soku z biedronki używałem do produkcji cydru. Niestety ogólne wrażenie to jakieś 2/5. Smak bardzo płytki, nie nadawało się to do spożycia po okresie 6 miesięcy leżakowania. Partia która miała półtorej miesiąca w butelce była przyzwoita zaś reszta to porażka. Jeśli ktoś chce nauczyć się czegoś na początek to ok polecam. Ja osobiście korzystam obecnie jedynie ze świeżych owoców o jak najwyższej jakości. Niejednokrotnie się już o tym przekonałem im lepszy gatunek owocu tym w późniejszym czasie odbija nam się to na smaku.