Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino dzika róża - mocne - przepis?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam czy przepisz na wino ze świeżej, mrożonej DR ze strony: http://wino.org.pl/old/frames/dzika_roza.html na wino 17% - 17,5% nie zawiera za dużo wody? Czy lepiej dać np. 3.5kg owoców na 8 litrów wody? Czy wino nie będzie wówczas lepsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze? Robiłem już wcześniej te wino, ale gdzieś mój stary przepis zniknął ::) ale pamiętam wówczas że tej wody na pewno było mniej. Drożdże to vr5 ze względu na brak czasu :)

Zibi

Da daje na wino przynajmniej pol balonu owoców DR, takich miękkich , przemrożonych. Oczywiście wody nie będzie 8 litrów tylko o wiele mniej. Na wino 14-15% na balon 10 litrowy daje około 2,4-2,5 kg cukru, w trzech etapach..
Nawet drugi nastaw jest w miarę ekstrakcyjny.

Na wino o mocy 17-17,5 % musisz dać odpowiednio więcej cukru, jakieś 350 - 400 gram.. gram..