17-01-2016, 11:44
17-01-2016, 11:49
Więc najpierw zrób jak napisałem.
-Bierzesz 6 l soku z jabłek.
-mierzysz zawartość cukru cukromierzem
-dodajesz 0,5 grama pirosiarczynu rozpuszczonego w niewielkiej ilości podgrzanego lekko soku i mieszasz.
Potem podajesz tu pomiar, a my jak ładnie poprosisz obliczymy ci konieczną ilość cukru.
Musi to być szybka akcja więc musisz mieć wszystko przygotowane ,zaopatrz się w :
-drożdże
-pożywkę
-cukier
-pirosiarczyn potasu
-pektoenzym
Zakładam ,że cukromierz masz i sprawdziłeś czy dobrze działa.
-Bierzesz 6 l soku z jabłek.
-mierzysz zawartość cukru cukromierzem
-dodajesz 0,5 grama pirosiarczynu rozpuszczonego w niewielkiej ilości podgrzanego lekko soku i mieszasz.
Potem podajesz tu pomiar, a my jak ładnie poprosisz obliczymy ci konieczną ilość cukru.
Musi to być szybka akcja więc musisz mieć wszystko przygotowane ,zaopatrz się w :
-drożdże
-pożywkę
-cukier
-pirosiarczyn potasu
-pektoenzym
Zakładam ,że cukromierz masz i sprawdziłeś czy dobrze działa.
17-01-2016, 12:27
Super dzięki wielkie na początku tygodnia porobie zakupy i zacznę się brać za robotę każde działanie będę przedstawiał tutaj . Mogą być bayanusy g-995 bo zakupuje je do innego wina pomarańczowego a co cukromierza to mam myślę że jest dobry bo nowy mam i raz sprawdzany . A ten pektoenzymu w płynie czy proszek? A jak czytałem o tym pektoenzymie to tam było napisane o owocach wyciskanych a tu mamy z kartonu . Czyli mogę dodać go też do mojego winka z wyciskanie pomarańczy dużo to daje ?
17-01-2016, 13:35
Bayanusy , absolutnie nie.
Szukaj drożdży o jak najniższej tolerancji na alkohol. , albo dających się łatwo ubić np fermivin , enovini ws, Lalvin 71B.
Pektoenzym raczej w płynie, nie znam w proszku, dodamy kilka kropel by ułatwić klarowanie.
Szukaj drożdży o jak najniższej tolerancji na alkohol. , albo dających się łatwo ubić np fermivin , enovini ws, Lalvin 71B.
Pektoenzym raczej w płynie, nie znam w proszku, dodamy kilka kropel by ułatwić klarowanie.
17-01-2016, 17:42
(17-01-2016, 12:27)siomp napisał(a): [ -> ]...a co cukromierza to mam myślę że jest dobry bo nowy mam i raz sprawdzany . ...
Dobrze jest sprawdzić na czystej wodzie, bo nowy to nie znaczy że nie przekłamuje.
(17-01-2016, 13:35)plecionka napisał(a): [ -> ]...Pektoenzym raczej w płynie, nie znam w proszku, dodamy kilka kropel by ułatwić klarowanie.
Jest, Biowin i Euro-Win maja go w swej ofercie, ostatnio kupiłem ale jeszcze nie używałem.
17-01-2016, 18:58
Cytat:człowiek na błędach się uczy dla mnie taka nauka jest najlepszaKto bogatemu zabroni.
Słuchaj, a tak poważnie. Zachowaj się jak facet, weź sobie to za punkt honoru, bo to nie takie trudne. Poświęć CHWILE czasu i wszystko będzie jasne, tylko podejdź do tego z pozytywnym nastawieniem i z ambicją:
Przeczytaj uważnie, z ogromnym skupieniem 5, 10, 15 razy pierwszy post z tego tematu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5615
(czytaj szczególnie: Właściwe projektowanie, czyli jak w praktyce wyglądają oblieczenia do wina)
Będziesz wiedział, WSZYSTKO, aby znów nie popełnić błędów, na dole również podane jak obliczyć zawartość alkoholu.
Z tą matematyką to nie świruj, tutaj nie ma nic więcej niż mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie.
Co do wzoru:
Ile chcemy procent w naszym winie * Ilośc nastawu w litrach * 17 = ilość cukru jaka musi się znaleźć w nastawie aby uzyskać pożądane "procenty".
Od tej ilości cukru odejmujesz cukier który dodałeś już w owocach (owoce mają w sobie cukier).
Przykładowo:
Jeżeli chcesz 10 litrów wina o mocy "15%":
15*10*17=2550g = 2,55kg cukru
W kilogramie pomarańczy masz 90g cukrów, jeżeli dałeś 10kilo pomarańczy masz już 900g cukru i odejmujesz to od ilości cukru który obliczyłeś wcześniej. I rozbijasz to na dwie-trzy porcje cukrów które dasz w ciągu pierwszych dwóch tygodni.
Trzeba pamiętać, że 10kg owoców nie jest równe 10l soku oczywiście.
Dla każdego innego owocu ilość cukrów znajdziesz na internecie - wujek google jest bardzo pomocny w tym aspekcie.
Dla soku z kartonika informacje dotyczące cukrów znajdziesz na opakowaniu - bardzo łatwo obliczysz ile dałeś cukrów z samego soku.
Innym sposobem jest oczywiście obliczanie wszystkiego na podstawie BLG.
17-01-2016, 19:46
To nie jest tak ze se myślę że a pokupuje parę owoców wrzucę tego trochę tego i jakoś to będzie bo inaczej bym tu z wami nie gadał jak bym tak myślał czytam różne info to tu o tam ale jak na początek za dużo jest naraz tej wiedzy więc podpytam i coś próbuje a nie wierzę że każdemu pierwsze wino wyszło odrazu ekstra że nie miał problemów to z tym czy innym teraz macie ta wiedzę w paluszki to też inaczej na to się zaopatrujecie jak to mówią praktyka czyni mistrza
17-01-2016, 19:57
Zupełnie neutralny wpis:
Owoce, drożdże, woda i ew. pożywka. Tyle jest potrzebne, żeby zrobić wino. Narazie nie musisz uczyć się jak planować moc wina. Wystarczy, że obliczysz sobie ile jest potrzebnego cukru na powiedzmy 13% wino i poczytasz o drożdżach. Do tego jak zrobić wino krok po kroku.
Owoce, drożdże, woda i ew. pożywka. Tyle jest potrzebne, żeby zrobić wino. Narazie nie musisz uczyć się jak planować moc wina. Wystarczy, że obliczysz sobie ile jest potrzebnego cukru na powiedzmy 13% wino i poczytasz o drożdżach. Do tego jak zrobić wino krok po kroku.
17-01-2016, 20:20
Mi jeszcze nie wyszło, ale już wychodzi - pierwsze !!! Mniamuśne - jak wina nie pijałam, tak zacznę
Mało tego - drugie - przeróbka na pijalne labruskowego od sąsiada - też zanosi się na udaną a to dzięki dodatkom, które sukcesywnie dodaję ufając w smak własny i próby językowe co tydzień .
A tak serio - poświęć więcej czasu na czytanie tego co na forum - wiem, że początkowo ma się mętlik w głowie - ale jak znajdziesz coś konkretnego to "gwiazdkuj " i zbieraj w zakładkach i zaś analizuj.
Jedyny mój problem jest taki , że nie mam porównania do win innych Forumowiczów, ale myślę, że jak tylko śniegi stopnieją uda mi się te braki uzupełnić
Mało tego - drugie - przeróbka na pijalne labruskowego od sąsiada - też zanosi się na udaną a to dzięki dodatkom, które sukcesywnie dodaję ufając w smak własny i próby językowe co tydzień .
A tak serio - poświęć więcej czasu na czytanie tego co na forum - wiem, że początkowo ma się mętlik w głowie - ale jak znajdziesz coś konkretnego to "gwiazdkuj " i zbieraj w zakładkach i zaś analizuj.
Jedyny mój problem jest taki , że nie mam porównania do win innych Forumowiczów, ale myślę, że jak tylko śniegi stopnieją uda mi się te braki uzupełnić
17-01-2016, 20:21
Ok czyli chce 6 l wina o mocy np 14
To 6*14*17 = 1428 - cukry jakie są z soku w kartonie ?
A wode jak obliczyć ile wlać? wiem że tam jest napisane ale twój język bardziej do mnie przemawia
I żeby mieć te 14 % wystarczy tylko ten cukier wsypać? Ile musi być blg żeby efekt końcowy właśnie był 14 %
Wkoncu pocieszające wpisy
To 6*14*17 = 1428 - cukry jakie są z soku w kartonie ?
A wode jak obliczyć ile wlać? wiem że tam jest napisane ale twój język bardziej do mnie przemawia
I żeby mieć te 14 % wystarczy tylko ten cukier wsypać? Ile musi być blg żeby efekt końcowy właśnie był 14 %
Wkoncu pocieszające wpisy
17-01-2016, 20:30
1,428 kg x 0,6 l=0,8568 l. Od tych sześciu litrów odejmij ten wynik. Tyle wody/soku. Tylko pamiętaj o cukrze z soku/owoców i o tym, że wino może ci uciec z balona w trakcie fermentacji burzliwej, więc nie wlewaj wszystkiego.
17-01-2016, 20:30
(17-01-2016, 19:57)grzechu napisał(a): [ -> ]....Wystarczy, że obliczysz sobie ile jest potrzebnego cukru na powiedzmy 1€% wino i ....
Hmm, a ile to...
17-01-2016, 20:34
Dzięki za to, że zwróciłeś na to uwagę. Zaraz poprawię. Wytłumaczę, że € mam pod 3 w telefonie.
17-01-2016, 20:54
Cześć 6 litrów too sam sok a baniek 10 więc miejsca dużo czyli 6 litrów soku i 0.8 wody? I 1.4 cukru? Gubię się w tych liczbach juz
17-01-2016, 21:16
Kilogram cukru po rozpuszczeniu daje ok. 0,6 l. Więc tamto to cukier. Najlepiej policz dla 9 litrolw wina ile potrzebujesz cukru. Oblicz ile masz cukru w tych sześciu litrach. Potem odejmij swoje obliczenia od cukru z soku i potem będziesz mógł uzupełnić to wodą.
Pewnie w soku będziesz miał więcej cukru niż potrzebujesz, więc pewnie wyjdzie mocniejsze wino, chyba, że zasiarkujesz później. Ale dodaj coś do tego soku. Ryż czy coś innego.
Pewnie w soku będziesz miał więcej cukru niż potrzebujesz, więc pewnie wyjdzie mocniejsze wino, chyba, że zasiarkujesz później. Ale dodaj coś do tego soku. Ryż czy coś innego.
Zibi
17-01-2016, 21:22
(17-01-2016, 20:54)siomp napisał(a): [ -> ]Cześć 6 litrów too sam sok a baniek 10 więc miejsca dużo czyli 6 litrów soku i 0.8 wody? I 1.4 cukru? Gubię się w tych liczbach juz
Nie dawaj całego cukru od razu..
17-01-2016, 22:51
Nie dodawaj wody do wina o którym piszemy 6l soku, cukier i szlus.
Przeniosłem posty dotyczące wina pomarańczowego do stosownego wątku.
Siomp nie pytaj w kilku miejscach , bo w końcu nie otrzymasz żadnej odpowiedzi.
O jabłkowe pytaj tu , o pomarańczowe w drugi twoim wątku. Tak dla porządku
Przeniosłem posty dotyczące wina pomarańczowego do stosownego wątku.
Siomp nie pytaj w kilku miejscach , bo w końcu nie otrzymasz żadnej odpowiedzi.
O jabłkowe pytaj tu , o pomarańczowe w drugi twoim wątku. Tak dla porządku
18-01-2016, 13:52
Całość przeniosłem do drugiego postu także ten do zamknięcia dziekuję za wszelką pomoc pozdrawiam
18-01-2016, 13:57
Lepiej odrazu usunąć. Wszystko się powtarza.
18-01-2016, 14:05
(18-01-2016, 13:52)siomp napisał(a): [ -> ]Całość przeniosłem do drugiego postu także ten do zamknięcia dziekuję za wszelką pomoc pozdrawiam
Co przeniosłeś , bo już nie rozumiem.
Przy okazji , ile ty masz lat, bo odnoszę wrażenie , jakbym rozmawiał z gimnazjalistą.
18-01-2016, 16:22
Jak byś czytał na bieżąco to byś wiedział co przeniosłem
18-01-2016, 17:45
Za trudna odpowiedź. Myślisz ,że nie mam nic lepszego do roboty,tylko śledzić na bieżąco twój watek.
Człowieku wymagasz anielskiej cierpliwości. Nie stosujesz się do rad, nie odpowiadasz na pytania , to czego w końcu chcesz.
Przypomnę ,że edycja postów , po tym jak ktoś odpowie jest niedozwolona.
Człowieku wymagasz anielskiej cierpliwości. Nie stosujesz się do rad, nie odpowiadasz na pytania , to czego w końcu chcesz.
Przypomnę ,że edycja postów , po tym jak ktoś odpowie jest niedozwolona.
18-01-2016, 19:04
Właśnie i tu jest pies pogrzebany nie czytasz do końca a ciągle coś ci nie pasuje na kazde pytanie odpowiadam nic nie ważne to jest forum o winie a nie o wywodach więc skończ te lamenty uczepiles sie jak ......... nikt ci nie każe się wypowiadać daruj se i daj na luz a napewno dłużej pozyjesz bo za bardzo się spinasz
18-01-2016, 19:06
Przeginasz siomp .
18-01-2016, 19:44
Z czym ?