Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kartonik jabłko wiśnia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Sory panowie może jestem oprony na wiedzę ale nie ogarniam tego wzoru
Więc najpierw zrób jak napisałem.

-Bierzesz 6 l soku z jabłek.
-mierzysz zawartość cukru cukromierzem
-dodajesz 0,5 grama pirosiarczynu rozpuszczonego w niewielkiej ilości podgrzanego lekko soku i mieszasz.
Potem podajesz tu pomiar, a my jak ładnie poprosisz obliczymy ci konieczną ilość cukru.
Musi to być szybka akcja więc musisz mieć wszystko przygotowane ,zaopatrz się w :
-drożdże
-pożywkę
-cukier
-pirosiarczyn potasu
-pektoenzym
Zakładam ,że cukromierz masz i sprawdziłeś czy dobrze działa.
Super dzięki wielkie na początku tygodnia porobie zakupy i zacznę się brać za robotę każde działanie będę przedstawiał tutaj . Mogą być bayanusy g-995 bo zakupuje je do innego wina pomarańczowego a co cukromierza to mam myślę że jest dobry bo nowy mam i raz sprawdzany . A ten pektoenzymu w płynie czy proszek? A jak czytałem o tym pektoenzymie to tam było napisane o owocach wyciskanych a tu mamy z kartonu . Czyli mogę dodać go też do mojego winka z wyciskanie pomarańczy dużo to daje ?
Bayanusy , absolutnie nie.
Szukaj drożdży o jak najniższej tolerancji na alkohol. , albo dających się łatwo ubić np fermivin , enovini ws, Lalvin 71B.
Pektoenzym raczej w płynie, nie znam w proszku, dodamy kilka kropel by ułatwić klarowanie.
(17-01-2016, 12:27)siomp napisał(a): [ -> ]...a co cukromierza to mam myślę że jest dobry bo nowy mam i raz sprawdzany . ...

Dobrze jest sprawdzić na czystej wodzie, bo nowy to nie znaczy że nie przekłamuje.

(17-01-2016, 13:35)plecionka napisał(a): [ -> ]...Pektoenzym raczej w płynie, nie znam w proszku, dodamy kilka kropel by ułatwić klarowanie.

Jest, Biowin i Euro-Win maja go w swej ofercie, ostatnio kupiłem ale jeszcze nie używałem.
Cytat:człowiek na błędach się uczy dla mnie taka nauka jest najlepsza
Kto bogatemu zabroni. ;)

Słuchaj, a tak poważnie. Zachowaj się jak facet, weź sobie to za punkt honoru, bo to nie takie trudne. Poświęć CHWILE czasu i wszystko będzie jasne, tylko podejdź do tego z pozytywnym nastawieniem i z ambicją:

Przeczytaj uważnie, z ogromnym skupieniem 5, 10, 15 razy pierwszy post z tego tematu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5615
(czytaj szczególnie: Właściwe projektowanie, czyli jak w praktyce wyglądają oblieczenia do wina)

Będziesz wiedział, WSZYSTKO, aby znów nie popełnić błędów, na dole również podane jak obliczyć zawartość alkoholu.
Z tą matematyką to nie świruj, tutaj nie ma nic więcej niż mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie.

Co do wzoru:
Ile chcemy procent w naszym winie * Ilośc nastawu w litrach * 17 = ilość cukru jaka musi się znaleźć w nastawie aby uzyskać pożądane "procenty".
Od tej ilości cukru odejmujesz cukier który dodałeś już w owocach (owoce mają w sobie cukier).

Przykładowo:
Jeżeli chcesz 10 litrów wina o mocy "15%":

15*10*17=2550g = 2,55kg cukru

W kilogramie pomarańczy masz 90g cukrów, jeżeli dałeś 10kilo pomarańczy masz już 900g cukru i odejmujesz to od ilości cukru który obliczyłeś wcześniej. I rozbijasz to na dwie-trzy porcje cukrów które dasz w ciągu pierwszych dwóch tygodni.
Trzeba pamiętać, że 10kg owoców nie jest równe 10l soku oczywiście.

Dla każdego innego owocu ilość cukrów znajdziesz na internecie - wujek google jest bardzo pomocny w tym aspekcie.
Dla soku z kartonika informacje dotyczące cukrów znajdziesz na opakowaniu - bardzo łatwo obliczysz ile dałeś cukrów z samego soku.

Innym sposobem jest oczywiście obliczanie wszystkiego na podstawie BLG.
To nie jest tak ze se myślę że a pokupuje parę owoców wrzucę tego trochę tego i jakoś to będzie bo inaczej bym tu z wami nie gadał jak bym tak myślał czytam różne info to tu o tam ale jak na początek za dużo jest naraz tej wiedzy więc podpytam i coś próbuje a nie wierzę że każdemu pierwsze wino wyszło odrazu ekstra że nie miał problemów to z tym czy innym teraz macie ta wiedzę w paluszki to też inaczej na to się zaopatrujecie jak to mówią praktyka czyni mistrza
Zupełnie neutralny wpis:
Owoce, drożdże, woda i ew. pożywka. Tyle jest potrzebne, żeby zrobić wino. Narazie nie musisz uczyć się jak planować moc wina. Wystarczy, że obliczysz sobie ile jest potrzebnego cukru na powiedzmy 13% wino i poczytasz o drożdżach. Do tego jak zrobić wino krok po kroku.
Mi jeszcze nie wyszło, ale już wychodzi - pierwsze !!! Mniamuśne - jak wina nie pijałam, tak zacznę :D
Mało tego - drugie - przeróbka na pijalne labruskowego od sąsiada - też zanosi się na udaną a to dzięki dodatkom, które sukcesywnie dodaję ufając w smak własny i próby językowe co tydzień :D .
A tak serio - poświęć więcej czasu na czytanie tego co na forum - wiem, że początkowo ma się mętlik w głowie - ale jak znajdziesz coś konkretnego to "gwiazdkuj " i zbieraj w zakładkach i zaś analizuj.
Jedyny mój problem jest taki , że nie mam porównania do win innych Forumowiczów, ale myślę, że jak tylko śniegi stopnieją uda mi się te braki uzupełnić :)
Ok czyli chce 6 l wina o mocy np 14
To 6*14*17 = 1428 - cukry jakie są z soku w kartonie ?
A wode jak obliczyć ile wlać? wiem że tam jest napisane ale twój język bardziej do mnie przemawia
I żeby mieć te 14 % wystarczy tylko ten cukier wsypać? Ile musi być blg żeby efekt końcowy właśnie był 14 %

Wkoncu pocieszające wpisy :)
1,428 kg x 0,6 l=0,8568 l. Od tych sześciu litrów odejmij ten wynik. Tyle wody/soku. Tylko pamiętaj o cukrze z soku/owoców i o tym, że wino może ci uciec z balona w trakcie fermentacji burzliwej, więc nie wlewaj wszystkiego.
(17-01-2016, 19:57)grzechu napisał(a): [ -> ]....Wystarczy, że obliczysz sobie ile jest potrzebnego cukru na powiedzmy 1€% wino i ....

Hmm, a ile to... :D
Dzięki za to, że zwróciłeś na to uwagę. Zaraz poprawię. Wytłumaczę, że € mam pod 3 w telefonie.
Cześć 6 litrów too sam sok a baniek 10 więc miejsca dużo czyli 6 litrów soku i 0.8 wody? I 1.4 cukru? Gubię się w tych liczbach juz
Kilogram cukru po rozpuszczeniu daje ok. 0,6 l. Więc tamto to cukier. Najlepiej policz dla 9 litrolw wina ile potrzebujesz cukru. Oblicz ile masz cukru w tych sześciu litrach. Potem odejmij swoje obliczenia od cukru z soku i potem będziesz mógł uzupełnić to wodą.

Pewnie w soku będziesz miał więcej cukru niż potrzebujesz, więc pewnie wyjdzie mocniejsze wino, chyba, że zasiarkujesz później. Ale dodaj coś do tego soku. Ryż czy coś innego.

Zibi

(17-01-2016, 20:54)siomp napisał(a): [ -> ]Cześć 6 litrów too sam sok a baniek 10 więc miejsca dużo czyli 6 litrów soku i 0.8 wody? I 1.4 cukru? Gubię się w tych liczbach juz

Nie dawaj całego cukru od razu..
Nie dodawaj wody do wina o którym piszemy 6l soku, cukier i szlus.

Przeniosłem posty dotyczące wina pomarańczowego do stosownego wątku.
Siomp nie pytaj w kilku miejscach , bo w końcu nie otrzymasz żadnej odpowiedzi.

O jabłkowe pytaj tu , o pomarańczowe w drugi twoim wątku. Tak dla porządku
Całość przeniosłem do drugiego postu także ten do zamknięcia dziekuję za wszelką pomoc pozdrawiam
Lepiej odrazu usunąć. Wszystko się powtarza.
(18-01-2016, 13:52)siomp napisał(a): [ -> ]Całość przeniosłem do drugiego postu także ten do zamknięcia dziekuję za wszelką pomoc pozdrawiam

Co przeniosłeś , bo już nie rozumiem.

Przy okazji , ile ty masz lat, bo odnoszę wrażenie , jakbym rozmawiał z gimnazjalistą.
Jak byś czytał na bieżąco to byś wiedział co przeniosłem
Za trudna odpowiedź. Myślisz ,że nie mam nic lepszego do roboty,tylko śledzić na bieżąco twój watek.
Człowieku wymagasz anielskiej cierpliwości. Nie stosujesz się do rad, nie odpowiadasz na pytania , to czego w końcu chcesz.
Przypomnę ,że edycja postów , po tym jak ktoś odpowie jest niedozwolona.
Właśnie i tu jest pies pogrzebany nie czytasz do końca a ciągle coś ci nie pasuje na kazde pytanie odpowiadam nic nie ważne to jest forum o winie a nie o wywodach więc skończ te lamenty uczepiles sie jak ......... nikt ci nie każe się wypowiadać daruj se i daj na luz a napewno dłużej pozyjesz bo za bardzo się spinasz
Przeginasz siomp .
Z czym ?
Stron: 1 2 3