Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewkarskie plany na 2016 rok.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Zaczynam, już chyba, tradycyjnie :P 

Piszcie, co planujecie na ten rok i pamiętajcie, że plany są po to, żeby je przekraczać :D .

Pod koniec roku chwalcie się tutaj sukcesami.
Trudno coś planować, bo nie wiadoma na co będzie można sobie pozwolić (cena spirytusu)
Na pewno: aroniówka i jeśli będą dobre wiśnie to wiśniówka classic. Ponadto właśnie nastawiam jakieś krupniki na zlot w Wysowej.
Ja z jagody kamczackiej koniecznie , z porzeczki mieszanej no i z pigwowca :)

Zibi

Tarnina, może wiśnia i pigwowiec.
Tarnina z Moczydła
Nocino
Żenicha Kresowa
i jakiś krupniczek
U mnie na pewno jak co roku nalewka cytrynowa. No a w sezonie nalewka-likier malinowy. Gwarantuje wspaniałe trunki.
O Mirku - znajoma popełniła nalewkę malinową i mówi mi, że gorzkawa ... Wiesz może z jakiej przyczyny ?
No nie wiem. Przyczyna może być różna; być może za długo stała razem z owocami i pesteczki przeniosły smak, choć nie koniecznie. Być może za mało alkoholu<45%. Być może owoce w jakiś sposób uległy zepsuciu, utlenieniu. W mojej praktyce nie miałem takiego przypadku.
Jest też pytanie, jak kto robi nalewki.
Proszę, nie róbcie tutaj OT. Dyskusja dotyczy planów nalewkarskich na ten rok.

Ja pewnie klasycznie, wiśnia, ałycza, czarna porzeczka, pewnie też aronia. No i pigwowiec, koniecznie:) Zeszłoroczny, mój pierwszy urzekł mnie:D Do tego pewnie jakieś eksperymenty o których naczytam się na forum i nie będę mógł się powstrzymać :)
W tym roku tarniny zalałem sporo. Śliwek stojących od lat w spirytusie też trochę jest.
Będą więc eksperymenty tarninowe i likiery śliwkowe.
Jak rok się spełni wiśniowo to szaleństwo wiśniowe planuję: z kardamonem, pieprzem, goździkami - te pewne. Ponadto może jakiegoś pomysła doznam i uskutecznię.
Orzechówka dla zdrowotności i pigwowca ile mi na spirytus wystarczy.
Miodowice z różnych miodów.
Takie plany.
Co wyjdzie? Los pokaże.
Witam

Wczoraj zrobiłem nalewkę z cytryn 10 sztuk, 1 szt..pomarańcza, 1 laska cynamonu- 0,5 litra spirytusu, 0,5 wódki (bols) 40% 100 ml.rumu białego i, 1 litr miodu akacjowego. Na 6 tygodni będzie stać. Cytryny bez albedo pokrojone w plastry, pestki wyrzucone, oczywiście skórkę też dałem z cytryn. Na wiosenną porę będzie dobra.

Pozdr.Gliwice

 gynek63
    Moje plany:
  • pieprzowa
  • rumiankowa
  • listkówka z cz.p.
  • smorodinówka
  • orzechówka
Takie są plany. Co zrobię na pewno, to nie wiem.
Grzegorz - coś więcej o pieprzowej?
Pieprzówka to jak dla mnie wódzia 45 % leciutko dosładzana karmelem.

Rumiankowa? Podaj przepis. Mi rumianek z DR, czyli żenicha to i owszem cudowności chociaż czekać latami trzeba, natomiast rumianek solo jakoś średnio.
Ciekawość mnie dławi. Pisz Waszeć śmiało.
Proste przepisy z neta.
  • rumiankowa 5 g/100 ml wódki 40%. Zalać, trzymać dwa tygodnie, filtrować i rozlać. Pić po dwóch miesiącach łyżeczkę nalewki wymieszanej w szklance wody.  Dla odporności. Przy pomocy forum. O rumianku nie piszę ostatnio zbyt dużo, bo nie chcę  mieć znowu Bana. |Edytowany: dodam kilka kropel soku z cytryny i odrobinkę czosnku, oraz listek mięty. Czosnek i miętę dodam tak na dwa dni przed filtracją, żeby nie było ich czuć|
  • pieprzowa 8 ziarenek/200 ml|Edytowany: chyba tyle było w przepisie|. Dwa tygodnie, filtracja, rozlewanie, miesiąc czekania. Można wrzucić potem kilka ziaren dla ozdoby.    Na żołądek  podobno dobra. Z neta.|Edytowany: do tej nalewki dodam też trochę soku z cytryny, też dla smaku|

    Łukaszu, wybacz za tego OT.


    Do wódki, którą to zaleję dodam chyba kieliszek/dwa kieliszki rumu. Trochę więcej %(gdzieś jest napisane, że zioła zalewa się wódką 40-45%) i lekko zmieni się kolor.
@grzechu - Wszystko ok, bo dotyczy planów.
Moje też dotyczyło bo chciałam popełnić malinową , ale koleżanki uwaga mnie zbiła z tropu i stąd moje pytanie - fakt, w skrócie :)
Pozdrawiam

Alkohol   który  się klaruje  
Otręby  żytnie  +  cukier  +drożdże piekarskie  +  woda = wino  z  otrąb   po przefermentowaniu   cedzimy  i  dolewamy  wody i  spirytusu  doprowadzając do  właściwego smaku  .  Uzyskujemy   żytniówkę  o posmaku   bimbru  i żyta
Raczej w planach tylko żenicha.
To dla mnie królowa nalewek :)
No może jeszcze ajerkoniak, wstyd przyznać, jeszcze nie robiłem :P
(17-01-2016, 15:09)Modliszqa napisał(a): [ -> ]- znajoma popełniła nalewkę malinową i mówi mi, że gorzkawa ... Wiesz może z jakiej przyczyny ?

Tak bywa, jak zbyt długo maliny zalane są alkoholem. Może trafiła , akurat na taki gatunek.
Zapytaj jak długo trzymała - może tu będzie wyjaśnienie.

Silną gorycz dają też poziomki.
Przy nastawianiu trzeba zminimalizować czas maceracji do minimum.
Z najnowszych rzeczy, jakie powstały z początkiem roku, to krupnik i silberwasser.
U mnie z początkiem roku powstała:
Cytrynówka
Nalewka Farmaceutów
No i powstanie wg mnie jeszcze najlepsza z nalewek jaką piłem czyli "Żenicha kresowa"

Może coś jeszcze wiosną jak sie pojedzie do Polski i zrobi zakup spirolu

Pozdrowionka
Ja tam zbytnio nie planuję. Jak to mówią jeden planował...
Za to mogę napisać, czego na pewno nie będę robić: pigwowiec, dr, głóg, tarnina, sosna - to nie moje smaki.
Wstawię to, co w 2016 obrodzi. Ważne, aby owoce były dorodne i tanie.
Z nieowocowych to pewnie orzechówka (esencja jest już na wykończeniu) i jakiś absynt. Zamiast ajerkoniaku, klon baleysa czyli popularna krówka.
W planach limoncino wg Bogiego w większej ilości (wersja próbna już została wypita przy okazji Świąt, Sylwestra i jakiejś imprezy rodzinnej i wszystkim smakowało)
Jakieś kwiatowe (z kwiatu tarniny, DR, głogu, słonecznika, czarnego bzu i ... innych)
z czarnych malin
z owoców z ogrodu, jakie akurat obrodzą
z tarniny i DR
z zielonych orzechów
Witam
W tym roku planuję zrobić nalewki takie: Angel
 Sosnówka
czarna porzeczka
czerwona porzeczka
wiśnia
malina i, to najwięcej
ze śliwek, ale nie węgierek
z winogron z dodatkiem śliwek  jest dobra w smaku bo już robiłem.
Spirytusu mam już10 butelek 95% coś dokupię wódki i, rumu.
Nalewki tylko na miodzie robię zero cukru.

Pozdr/Gliwice
                     Eugeniusz
Ja postaram się zrobić gruszkową i śliwkową :)
Stron: 1 2 3