Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Chat
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Brakuje mi liczby uczestników czatu obok ikonki na pasku, tak jak to było na starym forum. Przez to nie wiadomo czy ktoś jest ,czy nie.

Może da się coś z tym zrobić?
Chociaż będzie wiadomo, że ktoś pełni dyżur.
I kto pełni. ;)
Czyli chcesz jeszcze, żeby była widoczna lista osób, a nie tylko ile tych osób jest?
Wystarczy liczba obecnych, daje to sygnał ,że ktoś jest na czacie i warto tam wstąpić na pogawędkę.
Pogawędka będzie możliwa dopiero jak obecni będą chcieli się odezwać do nowego gościa.

Inaczej taki "nieproszony gościu" postoi, postoi, kilka razy przestąpi z nogi na nogę - i w końcu pójdzie.
Dorośli ludzie wolą nie wchodzić do lokalu "na ślepo" bo doskonale zdają sobie sprawę że dla tej czy innej osoby mogą być tzw "persona non grata" a będąc ludźmi kulturalnymi nie chcą psuć rozmowy tym innym obecnym np na czacie - nawet, jeśli prywatnie akurat nie darzą takiej czy innej osoby wielkim sentymentem.

W efekcie - chat będzie miał niższą frekwencję niż miałby z "przezroczystym okienkiem".

Ale to tylko mój pogląd...

;)
Teraz tylko podbijam wątek, żeby przypomnieć innym o czacie.
Oj, nie tak, grzechu, nie tak... :D

Napisz:
"Uprasza się najuprzejmiej o wchodzenie na czat POJEDYNCZO a nie stadami, ze względu na notoryczne przeciążenie serwera nadmierną liczbą aktywnych użytkowników..."

;)
"Uprasza się najuprzejmiej o wchodzenie na czat POJEDYNCZO a nie stadami, ze względu na notoryczne przeciążenie serwera nadmierną liczbą aktywnych użytkowników..."
I tak wolę krótszą wersję- podbijam.
Widzisz?
Działa! :D
Teraz nie działa :(
Bo to dział tylko wieczorem i po podbiciu.
Enter.
Liczba osób zalogowanych do czata już jest dostępna! Zapraszam na testy, no i oczywiście na czata.
Dziękujemy Witek.
Positive! :)
Ok. Widać, że licznik osób na czacie działa, ale rano pokazywał "1" a na czacie już nikogo nie było. Widzę, że czat nie wylogowuje automatycznie osoby, która jako ostatnia opuszcza czat bez klikania w "Wyloguj". Pomyśli się nad tym problem.
Ale i tak działa.
Ten "1" - to tak "na wabika"... ;)
To byłem ja.

:D
Wiem. ;)
Poprawiłem trochę wyświetlanie liczby osób na czacie, bo był problem, że jak ludzie opuszczali czata nie klikając w przycisk "Wyloguj", to była pokazywana zawyżona liczba osób na czacie (mimo, że już nikt od jakiegoś czasu na czacie nie pisał).

Obecnie działa to tak: jeśli w ciągu ostatnich pięciu minut nie ma żadnych nowych wiadomości na czacie (mimo, że są do czata zalogowane jakieś osoby - ale generalnie nie ma żywej dyskusji) to wyświetla się zerowa liczba osób na czacie. Jeżeli w ciągu ostatnich pięciu minut są jakieś wiadomości na czacie (czyli prowadzona jest dyskusja) to wyświetla się aktualna liczba zalogowanych do czatu. Magiczną liczbę "5 minut" ustawiłem tak "na początek" - zobaczymy jak to się będzie zachowywać i możemy ją zwiększyć.
Lepiej zwiększyć ten czas. Czasem ktoś udostępnia link do filmiku. Wtedy rozmowa może urwać się na trochę dłużej. Z innych powodów też są przerwy w pisaniu.
Udało się usprawnić czat w ten sposób, że obecnie nie widać, że ktoś wszedł i czatuje na kolejnych.
Do licha. Trzeba zwiększyć ten czas. Orwell - jak długo dasz radę "czatować na kolejnych"? Godzina Ci wystarczy czy za dużo?
Stron: 1 2 3 4