Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka z Dzikiej róży/głogu SUSZONYCH
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem ponad 70% alkoholu
A od kilku tygodni/ponad roku posiadam ususzone kilkaset gram dzikiej róży oraz głogu wpadłem na pomysł aby jedno z drugim połączyć i tutaj miałbym do Was pytanie:
Czy ktoś próbował robić nalewkę z w/w surowca? Jeśli tak i skończyło się to sukcesem to jakie proporcje zastosować? Chciałbym wykorzystać max 0,5l; bo z pozostałego zamierzam zrobić orzechy po krzyżacku ;)
Widziałem zastrzeżenie, że do suszonych owoców alkohol może być max 50%, to prawda?
Prawda, do suszonych wystarczy 50% alkohol.
Dzika róża z pestkami?
Może inspiracją będzie Żołądkowa Gorzka z tego wątku
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...C4%85dkowa
Tak, suszone w całości (czyli wraz z pestką...)
dzięki TEQUILA, ale chyba raczej chciałbym coś bardziej niż mniej słodkiego uzyskać (zamierzam użyć miodu :P)
Powiem tak - wszystko zależy od Twojego gustu.
Ale na 0,5 l alko, to wystarczy z 10 dkg DR i 5 dkg głogu. I tak wchłoną sporą część i może będziesz musiał dolewać %.
Polecam przepis: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid242957 choć mnie nie smakuje, nagroda wpadła.
Suszone owoce wciągają płyn i może się okazać, że wlejesz alkohol, a za kilka dni będą spęczniałe owoce beż śladów płynu, którego bez prasy nie odzyskasz. Ja najpierw zalewam susz niewielką ilością ciepłej wody, a gdy owoce namokną wlewam alkohol. Zmierz ilość wlanej wody oraz moc alkoholu, będziesz mógł obliczyć moc nalewki.
Dzięki Frida, postąpiłem wg Twojego pomysłu, wyszła co prawda trochę papka, ale powinno być ok.