Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pytanie o wina z ryżu i jabłek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam forumowiczów, jestem tutaj nowy jak i dopiero zacząłem przygodę z winami. Rolleyes Od razu powiem że jestem po lekturze faq jak i ogólnej wiedzy teoretycznej z google ale mam dwa pytania.

1. Nastawiłem swoje pierwsze wino z ryżu w butelce 5l, dałem 3.5l wody 1.5 cukru 0.7kg ryżu i jakieś tam przyprawy. Ogólnie przepis krążący po internecie, nie miałem wtedy cukromierza to nie wiem ile wynosiło startowe blg. Przez tydzień burzliwie fermentowało i potem drugi tydzień tak ledwo co więc więc w sumie tak po 14 dniach zlałem go wywalając ryż i rodzynki, miałem już cukromierz i pokazał on 5blg. Na smak jest strasznie słodkie, grzeje w przełyku i ogólnie nawet dobre. Lecz po zlaniu kompletnie przestało pracować, na dnie znowu zaczyna się robić osad. Czy jest możliwe że alkoholu jest już tak dużo że drożdże już zdychają? Dałem tam taką mieszankę aromatic wine complex. 

2. Tutaj takie pytanie w stylu "how to". Otóż kupiłem na promocji 5l sok naturalny tłoczony jabłkowy i chciałbym jego także spróbować przerobić na wino, na opakowaniu jest napisane że sok ma około 10g/100ml, cukromierz wskazuje coś w okolicach 13blg. Ile należy wsypać cukru żeby otrzymać wino pół słodkie/wytrawne? Woltaż w sumie nie interesuje mnie zbytnio, taki żeby przeciętny był. Ogólnie gdzie znajdę jakiś taki dobrze napisany artykuł który wytłumaczy mi jak to się liczy żebym na przyszłość już wiedział? Bo póki co trafiłem na jakieś kiepskie blogi gdzie niezbyt dobrze jest tam wyjaśnione. :/

Aha, lepiej zrobić wino tylko z tego soku czy dolać wodę?

Dziękuje bardzo za cierpliwość i pozdrawiam, nie krzyczcie bardzo na mnie że pewnie o oczywiste rzeczy pytam ale jeszcze się uczę  :glupek:
To ci się przyda. Do jabłkowego nie dodawaj wody.
ad 1. - niepotrzebnie zlałes, wino ryżowe powinno się macerowac z ryżem i przyprawami około miesiąca. Cukier dodany (1,5kg) daje możliwość uzyskanie wina 17,5%, ale ponieważ Blg jest 5°, więc trochę cukru nie przerobionego pozostało w winie, nie powiedziałes jakich drożdży użyłes, moim zdaniem wino ma jakieś 13-14%. Możliwe że drożdże padły, pożywki dodałeś ?.

ad 2. - soku jabłkowego się nie rozcieńczania, wzór do obliczenia ilości cukru : ilość wina w l × ilość % które chcemy osiągnąć × 17(stała) = ilość cukru w g - ilość cukru z owoców lub soku. W ten sposób możesz wyliczyć ilość cukru który musisz dodać przy złożonym końcowym %.
Okey, dzięki za tip odnośnie jabłka. Co do ryżu to wiem teraz że niepotrzebnie się tak pośpieszyłem, użyłem takiej mieszanki: Fota
Ogólnie to są drożdże + pożywka itp Użyłem ich bo są szybkie w użyciu i nie muszę się z  nimi bawić w uwadnianie itp
Gdy planujesz nastawić wino musisz brać pod uwagę nie tylko ilośc cukru w nastawie, ale również rodzaj drożdży, bo maja one różne tolerancje na alkohol.
Ogólny wzór na proporcje cukru jest tu podawany niemal w każdym wątku. Dla przypomnienia przykładowy wzór:

17 ( wartość stała) x 10 ( wielkośc nastawu w litrach) x 14% = 2380 g

czyli chcąc nastawić wino w baniaku 10 litrowym i chcąc otrzymać wino o mocy 14% dodajesz do nastawu 2380 g cukru.

Wzór ten nie uwzględnia cukru zawartego w moszczu ( soku). Mając sok jabłkowy, który w litrze zawiera 100g cukru mnozysz razy nasze przykładowe 10 litrów i otrzymujesz 1000 g cukru

Te 1000 g odejmujesz od wyniku 2380 g i otrzymujesz wynik koncowy 1380 g cukru.

Tyle musisz wsypac cukru jesli chcesz otrzymac wino wytrawne i mając do dyspozycji drożdże z tolerancją na alkohol 14% np Fermivin

Oczywiście możesz użyć drożdży o większej tolerancji, ale chcąc je dosłodzić bez zwiększania mocy, trzeba wino zasiarkować by ubić drożdże.