03-02-2016, 18:25
Witam forumowiczów, jestem tutaj nowy jak i dopiero zacząłem przygodę z winami.
Od razu powiem że jestem po lekturze faq jak i ogólnej wiedzy teoretycznej z google ale mam dwa pytania.
1. Nastawiłem swoje pierwsze wino z ryżu w butelce 5l, dałem 3.5l wody 1.5 cukru 0.7kg ryżu i jakieś tam przyprawy. Ogólnie przepis krążący po internecie, nie miałem wtedy cukromierza to nie wiem ile wynosiło startowe blg. Przez tydzień burzliwie fermentowało i potem drugi tydzień tak ledwo co więc więc w sumie tak po 14 dniach zlałem go wywalając ryż i rodzynki, miałem już cukromierz i pokazał on 5blg. Na smak jest strasznie słodkie, grzeje w przełyku i ogólnie nawet dobre. Lecz po zlaniu kompletnie przestało pracować, na dnie znowu zaczyna się robić osad. Czy jest możliwe że alkoholu jest już tak dużo że drożdże już zdychają? Dałem tam taką mieszankę aromatic wine complex.
2. Tutaj takie pytanie w stylu "how to". Otóż kupiłem na promocji 5l sok naturalny tłoczony jabłkowy i chciałbym jego także spróbować przerobić na wino, na opakowaniu jest napisane że sok ma około 10g/100ml, cukromierz wskazuje coś w okolicach 13blg. Ile należy wsypać cukru żeby otrzymać wino pół słodkie/wytrawne? Woltaż w sumie nie interesuje mnie zbytnio, taki żeby przeciętny był. Ogólnie gdzie znajdę jakiś taki dobrze napisany artykuł który wytłumaczy mi jak to się liczy żebym na przyszłość już wiedział? Bo póki co trafiłem na jakieś kiepskie blogi gdzie niezbyt dobrze jest tam wyjaśnione. :/
Aha, lepiej zrobić wino tylko z tego soku czy dolać wodę?
Dziękuje bardzo za cierpliwość i pozdrawiam, nie krzyczcie bardzo na mnie że pewnie o oczywiste rzeczy pytam ale jeszcze się uczę

1. Nastawiłem swoje pierwsze wino z ryżu w butelce 5l, dałem 3.5l wody 1.5 cukru 0.7kg ryżu i jakieś tam przyprawy. Ogólnie przepis krążący po internecie, nie miałem wtedy cukromierza to nie wiem ile wynosiło startowe blg. Przez tydzień burzliwie fermentowało i potem drugi tydzień tak ledwo co więc więc w sumie tak po 14 dniach zlałem go wywalając ryż i rodzynki, miałem już cukromierz i pokazał on 5blg. Na smak jest strasznie słodkie, grzeje w przełyku i ogólnie nawet dobre. Lecz po zlaniu kompletnie przestało pracować, na dnie znowu zaczyna się robić osad. Czy jest możliwe że alkoholu jest już tak dużo że drożdże już zdychają? Dałem tam taką mieszankę aromatic wine complex.
2. Tutaj takie pytanie w stylu "how to". Otóż kupiłem na promocji 5l sok naturalny tłoczony jabłkowy i chciałbym jego także spróbować przerobić na wino, na opakowaniu jest napisane że sok ma około 10g/100ml, cukromierz wskazuje coś w okolicach 13blg. Ile należy wsypać cukru żeby otrzymać wino pół słodkie/wytrawne? Woltaż w sumie nie interesuje mnie zbytnio, taki żeby przeciętny był. Ogólnie gdzie znajdę jakiś taki dobrze napisany artykuł który wytłumaczy mi jak to się liczy żebym na przyszłość już wiedział? Bo póki co trafiłem na jakieś kiepskie blogi gdzie niezbyt dobrze jest tam wyjaśnione. :/
Aha, lepiej zrobić wino tylko z tego soku czy dolać wodę?
Dziękuje bardzo za cierpliwość i pozdrawiam, nie krzyczcie bardzo na mnie że pewnie o oczywiste rzeczy pytam ale jeszcze się uczę
