Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czarnoporzeczniak - jakieś sugestie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam serdecznie,
Dostałem 3L bardzo dobrej jakości soku z czarnego bzu - myślę więc o nastawie nowym. Docelowo będzie w szkle 15L, więc nastaw pewnie 16L w plastik i po drugim zlaniu pójdzie w szkło. Mam więc pytania:
- czy 2L soku (20%) nie będzie za dużo? Sok jest wyjątkowo mocny "prawdziwa" czarna porzeczka. Nie będzie za kwaśna całość i czy czarna porzeczka nie zdomimuje totalnie miodu?
- jakieś sugestie co do dodatków? Sok z czarnego bzu?
Dominik -nie rozumiem, co napisałeś : czy czarny bez, czy czarna porzeczka.

Pozdrawiam Janusz.
Kurcze pogubiłem się - te trzy litry to czarny bez, czy czarna porzeczka.
O jakim miodzie mówimy?
3 l soku z czarnego bzu i 2 l z czarnej porzeczki?
Myślałem o 10 rzeczach i tak wyszło, przepraszam...
- mam 3L soku z czarnej porzeczki (wyciskany, dobrej jakości) - no w sumie już mam z 2.8L ;-)
- mam wolne szkło pojemność lekko poand 15L, więc do drugiego zlania nastaw planowany to około 16L,
- celuję w trójniaka

Pytania:
- ile soku z czarnej porzeczki na taki nastaw, żeby nie przedobrzyć? 2L?
- jakieś dodatki? sok z czarnego bzu?
- myślałem żeby dać wielokwiat a w tym z 20% gryczanego?
Pytania:
- ile soku z czarnej porzeczki na taki nastaw, żeby nie przedobrzyć? 2L?
- jakieś dodatki? sok z czarnego bzu?
- myślałem żeby dać wielokwiat a w tym z 20% gryczanego?

  Ostatnio dałem 25% soku i jest super, czarny bez raczej nie, dałbym ze 2 kilo wiśni. Jak dasz 20% dobrej gryki to masz przynajmniej 3 lata dojrzewania przed sobą. Moje miody z dodaną gryką przez pierwszy rok smakują poziomką, potem niestety ten efekt znika. Użyj drożdży 71B i Activit O.
(05-02-2016, 17:50)male napisał(a): [ -> ]Pytania:
- ile soku z czarnej porzeczki na taki nastaw, żeby nie przedobrzyć? 2L?
- jakieś dodatki? sok z czarnego bzu?
- myślałem żeby dać wielokwiat a w tym z 20% gryczanego?

  Ostatnio dałem 25% soku i jest super, czarny bez raczej nie, dałbym ze 2 kilo wiśni. Jak dasz 20% dobrej gryki to masz przynajmniej 3 lata dojrzewania przed sobą. Moje miody z dodaną gryką przez pierwszy rok smakują poziomką, potem niestety ten efekt znika. Użyj drożdży 71B i Activit O.

Dzięki za podpowiedź - a co do wiśni - masz na myśli 2kg wiśni najpierw w miazdze przefermentować, czy do burzliwej?
(05-02-2016, 17:54)bachus_ napisał(a): [ -> ]Dzięki za podpowiedź - a co do wiśni - masz na myśli 2kg wiśni najpierw w miazdze przefermentować, czy do burzliwej?

  Ja prawie zawsze fermentuję owoce w miazdze z małym dodatkiem miodu i wody z ok.20Blg, a po 2 dobach odciskam na prasie i zaczynam fermentację "podstawową".
(05-02-2016, 18:04)male napisał(a): [ -> ]
(05-02-2016, 17:54)bachus_ napisał(a): [ -> ]Dzięki za podpowiedź - a co do wiśni - masz na myśli 2kg wiśni najpierw w miazdze przefermentować, czy do burzliwej?

  Ja prawie zawsze fermentuję owoce w miazdze z małym dodatkiem miodu i wody z ok.20Blg, a po 2 dobach odciskam na prasie i zaczynam fermentację "podstawową".

To jeszcze jedno... mam duży niedobór drożdzy w tym momencie - dużym "nietaktem" dla miodu będzie jak:
- wiśnie na fermentację w miazdze ale na G-995,
- po odciśnięciu krótka pasteryzacja w celu wybicia G-995 (staną się pożywką),
- fermentacja główna na 71B

Z ciekawości - czemu 71B? Żeby przeżarły kwas?
Na 15 l porzeczniaka trójniaka: 5 l miodu, 6,5 l wody, 3,5 l soku z czar. porzeczki. Jeżeli masz 3l soku to daj 7 l wody. Myślę, że jak dodasz 20% gryczanego będzie dobrze. Trójniak najlepsze startowe ma 33 - 35 Blg. Jeżeli będzie Ci brakowało Blg to dodaj miodu.

Pozdrawiam Janusz.
(05-02-2016, 18:25)bachus_ napisał(a): [ -> ]To jeszcze jedno... mam duży niedobór drożdzy w tym momencie - dużym "nietaktem" dla miodu będzie jak:
- wiśnie na fermentację w miazdze ale na G-995,
- po odciśnięciu krótka pasteryzacja w celu wybicia G-995 (staną się pożywką),
- fermentacja główna na 71B

Z ciekawości - czemu 71B? Żeby przeżarły kwas?
 
  Drożdże 71B zjedzą część kwasu jabłkowego z wiśni, czarna porzeczka jest bardzo kwaśna.
Jeżeli masz choć jedną saszetkę 71B, to spokojnie wystarczy na wszystko, nie używaj G995 i nie pasteryzuj. Najlepiej zacznij obie fermentacje jednocześnie, po odciśnięciu miazgi połączysz.
Dzięki za rady, spróbuję w ten sposób.
@male jeszcze jedno pytanie... w jakiej temperaturze byś zalecał fermentację tego miodu na 71B? Od początku niższa (17.5-18oC), czy dać mu 'zafermentować się' w wyższej? Dzisiaj wieczorem będę nastawiać, chcę jeszcze dać te kilka godzin wiśniom przed odciśnięciem.
Jeżeli te 18C jest w miarę stabilne, to może być na całą fermentację.
A jak 71B tolerują wysoki poziom cukru?
Nie przeszkadza im Blg na poziomie 35?
@alskarus: jak trochę googlowałem to ludzie pisali, że bez problemu dociągają do 14-15% alkoholu.
Bez urazy, ale 14-15% to mają napisane w metryczce - wyszło mi na nich wyśmienite wino wiśniowe słodzone miodem :)
Chodziło mi o to czy przeżyją dodane do brzeczki trójniaka ze startowym Blg ca. 35 i zejdą do poziomu 6 Blg
Bez urazy, ale nikt na żadnych drożdżach nie zagwarantuje Ci uzyskania 18% alkoholu. Jeżeli chcesz przekroczyć deklarowaną przez producenta zawartość alkoholu, to musisz stworzyć drożdżom doskonałe warunki do fermentacji.
Dlatego też zapytałem o ich tolerancję na cukier, bo kilka postów wyżej zalecałeś odstawienie g995 na rzecz 71b
Trochę mnie to zdziwiło, ale wolałem dopytać.

bez urazy :)
Na mój babski rozum : tolerancja na cukier = tolerancja na alkohol. Im wyższa temperatura fermentacji tym jest ona burzliwsza i tym prędzej poziom alkoholu wzrasta, a co za tym idzie: tym krócej drożdże się hartują. Dlatego - wg mnie -fermentując w niższej temperaturze osiągniemy nie tylko smaczniejsze wino, ale i mocniejsze.
@alskarus ,chodziło mi tylko o obniżenie zawartości kwasu jabłkowego w nastawie, jeżeli chcesz uzyskać więcej % alkoholu, to stosuj raczej G-995.
@male: czy 71B są aż tak "spokojne", bo zaczynam się niepokoić?
* Temperatura fermentacji: 18.5oC (najwyższe wahanie do 19oC),
* (14/02/2016) start z 32Blg,
* (22/02/2016) 1.110 (26.2Blg),
* (28/02/2016) 1.095 (22.7Blg)
Fermentacja wyjątkowo spokojna... Co mam o tym myśleć? Martwić się za dwa/trzy tygodnie, jak nie będzie się za bardzo ruszać?
@ bachus, dość wolna fermentacja, generalnie drożdże kochają wiśnie. Jakie dałeś pożywki?

Zajrzałem do swojego zeszytu, 1 stycznia nastawiłem na 71B (uwadniane na Go-Ferm) wiśniaka bez dodatku wody, na Activicie O, 3 stycznia było 15Blg, 10 stycznia 3,5Blg i koniec fermentacji.
@male
a z jakiego Blg startowałeś? To był trójniak?
Stron: 1 2