11-02-2016, 11:46
Cześć wszystkim. Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się przede wszystkim ze wszystkimi przywitać.
Nie znalazłem podobnego wątku na forach więc go tutaj opiszę.
Postanowiłem nastawić wino z soku jabłkowego. Jest to świeżo tłoczony sok 100% niepasteryzowany. Posiada jeszcze jedna charakterystyczna cechę. Jest to sok delikatnie nasycony co2 przez przetwórnie soku. Dodatkowo dzikie drożdże zaczęły w nim już powolne zafermentowanie.
Prametry soku:
Brix - 10
Kwasowość - 4g/100 ml
Nastawilem tego soku 18 litrów. Dodałem 0.5 kg cukru, drożdże femivin pdm, pożywke.
1 dzień nastawu:
Przez rurkę fermentacją wydobywa sie gaz. Prawdopodobnie jest to dwutlenek węgla którym był nasycony sok. Brak oznak fermentacji, widać jedynie skaczące bąbelki co2 na powierzchni.
2 dzień:
Widać oznaki zafermentowania.
3 dzień:
Rozpoczęła sie burzliwa fermentacja. Wytworzyła się piana. Dodano 1.5 kg cukru
Dzisiaj jest 4 dzien nastawu. Planuję dodać jeszcze 1 kg cukru.
Mam kilka niepewności dotyczących tego nastawu:
1. Czy cały co2 się ulotni? Podejrzewam że tak skoro drożdże również produkują ten gaz. Po zadaniu pirosiarczynu na koniec fermentacji nastaw powinien sie ustabilizować.
2. Czy bayanusy pokonają drożdże dzikie i na nich przebiegnie fermentacja? Podejrzewam że tak po oznakach burzliwej fermentacji.
3. Czy zwiększyć kwasowość nastawu? Nie dodawalem do soku wody.
Nie znalazłem podobnego wątku na forach więc go tutaj opiszę.
Postanowiłem nastawić wino z soku jabłkowego. Jest to świeżo tłoczony sok 100% niepasteryzowany. Posiada jeszcze jedna charakterystyczna cechę. Jest to sok delikatnie nasycony co2 przez przetwórnie soku. Dodatkowo dzikie drożdże zaczęły w nim już powolne zafermentowanie.
Prametry soku:
Brix - 10
Kwasowość - 4g/100 ml
Nastawilem tego soku 18 litrów. Dodałem 0.5 kg cukru, drożdże femivin pdm, pożywke.
1 dzień nastawu:
Przez rurkę fermentacją wydobywa sie gaz. Prawdopodobnie jest to dwutlenek węgla którym był nasycony sok. Brak oznak fermentacji, widać jedynie skaczące bąbelki co2 na powierzchni.
2 dzień:
Widać oznaki zafermentowania.
3 dzień:
Rozpoczęła sie burzliwa fermentacja. Wytworzyła się piana. Dodano 1.5 kg cukru
Dzisiaj jest 4 dzien nastawu. Planuję dodać jeszcze 1 kg cukru.
Mam kilka niepewności dotyczących tego nastawu:
1. Czy cały co2 się ulotni? Podejrzewam że tak skoro drożdże również produkują ten gaz. Po zadaniu pirosiarczynu na koniec fermentacji nastaw powinien sie ustabilizować.
2. Czy bayanusy pokonają drożdże dzikie i na nich przebiegnie fermentacja? Podejrzewam że tak po oznakach burzliwej fermentacji.
3. Czy zwiększyć kwasowość nastawu? Nie dodawalem do soku wody.