Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Postępowanie przy pierwszych winach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
No właśnie moja pomyłka.Byłem pewien ,że w przepisie było napisane ,że po 4rech a jest inaczej- skutki przeciazenia w sesji zapewne;)
(15-02-2016, 09:19)Kuba08891 napisał(a): [ -> ]No właśnie moja pomyłka.Byłem pewien ,że w przepisie było napisane ,że po 4rech a jest inaczej- skutki przeciazenia w sesji zapewne;)

Ciekawostka.Myślałem , myślałem i pomyślałem ,że wole żeby wino już wcześniej pracowała z wodą... i co się stało po dolaniu? Wino zaczeło dużo bardziej pracować.Może poprostu ta woda w przepisie jest dla regulacji kwasowości?
Dobrze jest każdorazowo jak coś dolewasz sprawdzić blg.

Dodawaj cukier dopiero jak Blg zejdzie w pobliże 0.
(16-02-2016, 22:43)lech.kuba napisał(a): [ -> ]Dobrze jest każdorazowo jak coś dolewasz sprawdzić blg.

Dodawaj cukier dopiero jak Blg zejdzie w pobliże 0.

Oczywiście , cukru nie dodawałem , dopełniłem jak w przepisie wodą. No tak jak policzyłęś pare postów wyżej to ta ilość cukru która się znajduje w nastawie w tym przepisie wychodzi na 5l nastawu.
Stron: 1 2