Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pomarańcza z melisą
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, jestem w trakcie robienia nalewki Pomarańczowej z melisą, przepis może jest w necie, ale osoba, którą ją już robiła, nie zbyt ochoczo się chce podzielić  ilością zastosowanej melisy, może wy doradzicie, dzięki z góry pozdrawiam. Ps wklejam przepis tej osoby, który różni się od przepisów na pomarańczówkę tym, że dodała melisę. Pytałem o ilość melisy, ale otrzymałem tylko zbywającą odpowiedz, że przepis ma być inspiracją, no cóż.

 Przepis na likier znalazłam kiedyś n w internecie, zmodyfikowałam , dodałam melisę i wyszło pysznie

400 ml przegotowanej wody
0,5 litra spirytusu
5 pomarańczy na sok
3 pomarańcze na skórkę
 50 dag cukru
świeże listki melisy

Pomarańcze sparzyć obrać  skórkę  i drobno pokroić, włożyć do słoja, zalać spirytusem. Odstawić na 5 dni. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Świeże,  pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnej tarce. Z pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować pod sam koniec dodać listki melisy i wystudzić. Syrop połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać przez filtr do kawy do butelek i odstawić na 3 miesiące w ciemne miejsce.

* po przelaniu do buteleczek możecie do każdej wrzucić po kawałku skórki pomaranczowej i listek melisy
[quote pid='328266' dateline='1455560645']
* po przelaniu do buteleczek możecie do każdej wrzucić po kawałku skórki pomaranczowej i listek melisy
[/quote]

A nie zgorzknieje od skórki a konkretnie od albedo?
(15-02-2016, 19:32)kitcar napisał(a): [ -> ][quote pid='328266' dateline='1455560645']
* po przelaniu do buteleczek możecie do każdej wrzucić po kawałku skórki pomaranczowej i listek melisy

A nie zgorzknieje od skórki a konkretnie od albedo?
[/quote]

Przepis, nie mój, ale też się o to obawiam wiec zapewne nie dodam, tylko mnie zastanawia cały czas ile dodać tej melisy, myślę o garści, chyba będzie w sam raz.
Obawiam się że garść to dużo za dużo,chyba że masz garść jak niemowlę:)
Przekonam się dziś, zawsze mogę dorzucić jeszcze na doleżenie, parę listków jak by za mało melisy było wyczuwalne
Zacznij od 10 g liści świeżej melisy.
W przepisie , który znalazłem, na tą ilość alkoholu jest co prawda podana masa 20 g.
Ale dodać zawsze możesz.
No ja dałem litr spiritusu do moczenia ze skórkami na 5 dni, teraz resztę będę robił
Zalałbym resztę listków alkoholem około 65% i odstawił mając na przyszłość gotową esencję do sprawdzania co się stanie gdy dodasz jedno do drugiego. Skórki należało pozbawić albedo. Kontrolowałbym co się dzieje na bieżąco i w razie "wpadki" operację "skórka" powtórzyłbym po zdjęciu albedo.
Skórki są bez albedo (filetowałem je) ;) no a dziś robię resztę, wyciskanie soku, gotowanie obtartych skorek wody melisy i cukru i dodanie z reszty pomarańczy soku.
(16-02-2016, 15:02)devil napisał(a): [ -> ]Skórki są bez albedo (filetowałem je) ;) no a dziś robię resztę, wyciskanie soku, gotowanie obtartych skorek wody melisy i cukru i dodanie z reszty pomarańczy soku.

Nie degustuj sam bo może Ci zaszkodzić ;) !!
Powodzenia a nie zapomnij opisać efektu.
b.
[attachment=22266]
No, no, no No, z tego co zrobiłem:
1 litr spiritusu 95% ze skórkami  z 2 pomarańczy bez albedo na 5 dni do słoja.
Wycisnąłem sok z 6-7sztuk wyszło coś ok 0,75-0.8l soku z miąższem.
Otarłem skórkę z 4-5sztuk troszkę tego wyszło może z łyżeczka do herbaty kopiata max półtorej.
Woda hmmmm tutaj się zastanawiam, czy nie dać jej czasem więcej trochę no ale zawsze można rozcieńczyć, dam te 0,8l wody i cukru 50g z racji ze sok jest dość słodki, a nie chcę jej za słodkiej, dosłodzić też można. Gorzej w druga stronę i melisa postaram się zebrać owe 10g listków, ale może to być trudne z jednego krzaczka w doniczce ;)

Więc tak gotuje się 800ml wody z 70g cukru ze skórką i mała ilością miąższu jak już się zagotuje to zaparzę świeżą melisę w tym co zagotowane, dam 5g melisy pół krzaczka oskubałem ma 10-15min pod przykryciem, a potem do wystudzenia jeśli nie będzie pasować, dorzucę na parę dni do nastawu. Jednak obrałem cały krzaczek, po spróbowaniu melisa mało wybijała się, z nie wielką ilością łodyżek z racji braku już listków by było 10g listków na jednym krzaczku jest ok 8g. Poczekam jak wystygnie i odcedzę i zjeje łącznie  z sokiem i spirytusem i za ok tydzień sprawdzę tego efekty.

Spirytusu po skórkach było 950ml
świeżego soku 750ml
oraz wody ze skórka i melisą  ok650ml
i do wypłukania miarek po zlewaniu dolałem 150ml czystej wody więc łącznie 2,5l wyszło.
wynik na ostatnim zdjęciu, tylko jest ono trochę prześwietlone, jutro za dania zrobię bardziej zbliżone do oryginału co jest w słoju
Tych pomarańczy i ich skórek jest na mój gust za dużo.
Czy melisa będzie wyczuwalna?

Jak nie będziesz miał świeżej, to zrobisz sobie 100 ml nalew alkoholowy na suszonej. Po maceracji będziesz sobie dodawał małymi porcjami do nalewki.
I w sumie po kilku dniach tylko pomarańcze czuć, drajla jaką ilość suszonej melisy na 100ml spirytusu 60% dać i ile trza to macerować.
Wiesz, ja bym np. 20 g suszu zalał 100 - 150 ml tej nalewki na 3-4 dni. Po tym czasie posmakowałbym, co z tego wyszło.
Widać taka uroda Twojego przepisu.
drajla i tak zrobię tylko muszę podskoczyć do apteki po meliskę ;)
Tzn uroda nie uroda, tylko osoba która zmieszała te dwa smaki, była bardzo nie koleżeńska, twierdząc, że przepis jest inspiracja, nie dzieląc się doświadczeniem z robienia jej, tak jest nie ładnie i tak się nie robi. jutro jak czas pozwoli, zleje 100ml nalewki i zmieszam z 20g melisy bo kupiłem nie dawno meliske w suszu , ale zastanawiam się czy by tej melisy nie zmacerować w spiricie 60%, ale czy 30G starczy na macerowanie w 100-200ml czy za mało.
Skoro tak prawisz, to musisz zrobić lepszy trunek, niż ta osoba.
Tak na marginesie, mam wrażenie, że ta osoba coś wkręca i tyle.

No, to do roboty.
Wsyp do słoja 20 g zioła i zalej 100 ml tej nalewki.
Musisz robić nalew na tej pomarańczówce, żeby wyłapać moment odpowiedniego aromatu. A wtedy łatwo będzie dobrać ilość ziół potrzebnych na 1 l.
Mieszaj i wąchaj codziennie, aż będziesz zadowolony z aromatu (myślę, że 3-5 dni).
Potem zlej, to co zostanie (zioło wchłonie część płynu) do oddzielnego naczynia i odstaw.
Pozostałe ziółko zalej kolejną porcją 100 nalewki i zobaczysz czy uzyskasz jeszcze wystarczająco silny aromat.
No właśnie jak zasypałem to już mało co tam pływa, idę niuchnąć i tak czyć bardzo mało melisę pomarańcze jeszcze delikatniej i lekko spirytusowy aromat się unosi
Po kilku dniach zapach bardziej melisowy lekko spirytusowy i bardzo słabo wyczuwalna pomarańcza, wg podpowiedzi drajli zleje co zostało i wleje kolejne 100ml. I tak zlałem 70-80ml i zalałem nowym nalewem 100ml i teraz aromat pomarańczy jest wyczuwalny bardziej niż poprzednio, ale nadal zabaija go melisa.
I tak nalew który jest bez ziół zlany wcześniej pachnie pomarańczą i lekką nuta ziołową, ale ten nalew który jest w ziołach tylko ziołami.