Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przerwany proces fermentacji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam jestem nowy na forum jakiś czas temu zrobiłem swoje pierwsze wino, choć robiłem wszystko ze wskazówkami starszych pokoleń to coś jest nie tak wino fermentowało około 6-7 tygodni po czym nie bylo mnie około 1 miesiaca w domu i wino stało przez ten czas w balonie.. po tym czasie wino zlałem i dodałem koło 4kg cukru.. wino od tego czasu juz nie chodzi, szukałem drozdzy winnych po czym nie znalazłem w okolicy i postanowiłem kupić zwykły drodże w proszku instant ale po dodaniu drożdży wino pracowalo okolo 30minut  :D :D potem znalazłem sklep winiarski niedaleko pan polecił mi jakąś pożywke i dalej nic nastepnie dal mi jakieś drożdze i do tego 2 szczypty pozywki dla drozdzy i dzisiaj to wykonalem i narazie cisza.. ale czekam na porady
Masz cukromierz? Mierzyłeś BLG?

Zibi

Jak duży jest nastaw, ile ogółem dałeś cukru? Coś mi się zdaje że to cukier zatrzymał fermentację.
Podaj więcej danych dotyczących tego wina. Zaopatrz się w cukromierz i podaj Blg, bez tego nikt Ci nie będzie potrafił pomóc.
Myślę, że dzikusy zrobiły tyle ile mogły i padły. Jeśli nie masz za dużo tego wina to po dodaniu 4kg cukru raczej nie da się go uratować. No chyba, że masz z 30-40 litrów, wtedy jest nadzieja.