Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwszy miód -restart
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Cześć , 

Nastawiłem swój pierwszy miód 18.02.2016r . Miał być to trójniak , miód : gryka i lipa , 33BLG początkowe. Dziś tj. 16.03.2016 BLG wynosi 17:( od tygodnia... drożdże PDM. Dałem 2/3 kwasku z przepisu Cieślaka ale czuje ,że to i tak za wiele więc nasunął mi się pomysł aby zlać ten miod z nad osadu którego nazbierało się sporo , dodać litr soku z granatu ( rozcieńczyć na czwórniak) i restart tymi samymi drożdżami. Co sądzicie o tym pomyśle?
A dałeś pożywkę do tych drożdży? Czytałeś trochę o restarcie że nie jest to tak hop-siup?
Pożywke dałem, oczywiście . No a mam jakieś inne wyjście niż spróbować?
No przecież nikt Ci nie zabroni :D
Powodzenia :spoko:
Jasna sprawa ale poprostu może ktoś tak robił może polecicie inne drożdże , może trochę mniej soku , na co uważać:)? osobiście byś tak postąpił? Dopiero zaczynam więc niektóe rzeczy tylko "wydają" się być logicznymi
Kuba -
Czy drożdże przestały pracować?
Czy dałeś drugą porcję pożywki?
Ile tego miodu nastawiłeś w litrach?
Trochę za dużo kwasku. Kwasek lepiej dodać po fermentacji.

Pozdrawiam Janusz.
Drożdże przestały pracować. Dałem drugą porcję pożywki , nie pomogło (5dni czekałem). Miód był na test więc dałem minimalną proporcje 1l miodu 2l wody. Jednak dzisiaj biorąc w sklepie PDM'y zwróciłem uwagę na jedną rzecz.. ,że postawili nowe pudełko i na nowym była data do 2018 jednak te z którego brałem ja były do 02.2016;( Zwróciłem sprzedawcy uwagę ,że na sklepie są przeterminowane drożdże.Chcę spróbować dodać 1litr soku a więc wyjdzie go ok 25% dodać 100gram cukru wtedy Balling powinien wskazać 19 co da mi 200gcukru na litr roztworu ( Wiem ,że Balling jest na kg ,uwzględniłem to w przeliczeniu ,obecnie jest 17ballingów ). I zadać drożdże.
W miodzie zostało przerobione 16Blg co daje dokładnie 170gram cukru na litr a więc winno mieć ok 10% - jak je rozcieńcze sokiem będzie miałem jeszcze mnie % więc wnioskuje ,że szanse na restart poprostu wzrastają ?

Co o tym sądzicie ?? Czy popełniam jakiś duży błąd myśleniowy?
W tym przypadku restart powinien się udać.

Pozdrawiam Janusz.
Jeszcze mam dwa pytania ktore mnie nurtuja.Czy jezeli uzywam pozywki activit to DAP jest potrzebny ? I dlaczego zaleca sie dac np 1g drozdzy na 1 litr, co jesli dam poprostu cale opakowanie i tyle?Chodzi mi o to czy mozna dac za duzo?

Pomozecie?
DAP ma dużą zawartość azotu ,którego brakuje w Activicie.

Jeżeli chodzi o drożdże w miodzie to ważne jest żeby nie było za malo, bo drożdże w miodzie i tak maja trudno.
Wiec rodzi się w mojej głowie kolejne pytanie.Dodałem do tego restartu 4g zwykłej pożywki Browin.Nastaw pracuje ale delikatnie ,spodziewałem się, że lepiej ruszy.Dwa dni i 1BLG. Myslicie ze warto dodac Activitu i DAP?Czekam ,az do mnie dotrą ponieważ zamawiałem z allegro.

Pozdrawiam
(18-03-2016, 19:33)lech.kuba napisał(a): [ -> ]DAP ma dużą zawartość azotu ,którego brakuje w Activicie.

 Oba Activity zawieraja azot .
Tak wyczytalem ,stad powstaly takie zagadki.
Tak, ale jak sama nazwa wskazuje DAP(F) to fosforan dwuamonowy, natomiast Activit lub Kombi posiadają zupełnie inny skład i dla tego do miodów powinno się dodawać także DAP właśnie po to aby uzupełnić w nastawie azot.

Napisałem "brakuje" z myślą że jest go za mało, a nie że go niema ( skrót myślowy :D )
No niestety z restartami nie ma łatwo, szczególnie jak już jest sporo alkoholu i cukier nadal wysoki - przez to trzeba dodawać mocno "wypracowaną" MD restartową, która już zna ciężkie warunki, dodatkowo też przed zadaniem dodać też trochę tego nastawu do MD, żeby drożdże "nauczyły" się pozostałych składników.
Spróbuj jeszcze trochę odgazować nastaw - wymieszaj dobrze, żeby CO2 uciekło. To przy okazji powinno natlenić, może drożdże jeszcze załapią się trochę na fermentację tlenową. Ja jak restartuję, to daję bardzo mocną MD (dużo drożdży) - w samym nastawie nie mają już chyba za bardzo jak się mnożyć. Ja teraz tak walczę z wiśniowo-porzeczkowym (cz.porzeczka). Wiśnie miałem dość kwaśne, czarna porzeczka jest nielepsza. Mogłem trochę odkwasić, ale staram się zrobić to naturalnie (dzięki radom @male fermentuję na 71B, które jednak chyba też nie są szczęśliwe tym kwasem). z 32Blg mam w tej chwili 15Blg - powoli jeszcze fermentuje ale nie sądzę, że wyciągnę 10Blg.
To u mnie jest podobnie.Widze ,ze trzeba nauczyc sie okreslania kwasowości roztworu.A jak myślicie z dodanoem activitu i Dap'u? Jest sens? Jak tak to w jakiej ilosci? Myslalem ze jak rozciencze sokiem i wystartuja przy 20 BLG a alkoholu bedzie kilka % To drozdze nawet nie odczuja trudnosci.Oczywiscie do MD dodawalem nastaw w niewielkich ilosciach az doszlismy do 1 litra. Jezeli zejdzie do 10BLG jedynie to z tego co przesledzilem na forum najlepszym rozwiazaniem bedzie wzmocnienie spirytusem ale sam nie jestem w pełni przekonany.
Na początku nie można się tak stresować niektórymi rzeczami - bo się człowiek zniechęci. Najważniejsze są podstawy: proporcje, temperatury i kolejności.
Klapa 17Blg i koniec;(


Pozdrawiam
Dość sporo... Ile tego masz litrów?
4tylko-to mój pierwszy miód.Snuję wniosek ,że to wina przechowywania drożdży w markecie.Zamawiam większy zapas od Zamojskich i myślę że zapodam ich sprzęt.Miód bardzo szybko się klaruje więc bez problemu ściągne z nad starych drożdży?
Ja miody trójniaki robię na PDM lub na bayanusach, jak do tej pory nie miałem problemów (odpukać w nie malowane), natomiast na Zamoyskich miodowych jednak problemy się zdarzały.
Spróbowałem jednak dać znów pdm'y.Nie rodzi to nadziei.Coś bulgotnie ale nie wiele zmierze blg za jakiś czas.A teraz pytanie: Dlaczego na pdmach jest napisane w nawiasie bayanus, Na allegro zamawiałem bayanusy w strunówkach(nastawiłem na nich z suszonych kwiatów czarnego bzu-ciekawi mnie jak zatrzymać się na 13% chyba przekonam się do piro,120l cukrówki robią topornie juz 4tygodnie) i są jeszcze g995 więc czym pdmy różnią się o bayanusach o ktorych piszesz? Ma ktoś jakiś pomysł co mogę z tym miodkiem począć? Przeglądając FAQ któro ktoś podpiął kilka postów wyżej(dzieki) Nie mam już pomysłów;(
Jeszcze jedno pytanie - pewny jesteś działania balingometru? Wrzuć go do wody ~20oC i czy pokazuje ~0. 17Blg - bardzo słodkie. Możesz zrobić drugi nastaw 5L wytrawny i połączyć...
Jestem pewny-na winach działa nawet dziś nastawiając mniszka wskazał tyle blg ile policzyłem ,że powinien.
Stron: 1 2