Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cytryna z peperoni
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Dawno nie byłem na forum, ale wracam z pytaniem. Będąc w pewnym sklepie zobaczyłem fajową butelkę i pomyślałem zrobię nalewkę. I pierwsze co potem spotkałem to cytryna dalej coś by dodał, a że akurat leżała papryczka peperoni to zabrałem. I tak.:

4 cytryny sparzone pozbawiłem skórki która poszła do butelki i sok z nie całej cytryny, moża powiedzieć z połowy.
3 rozkrojone papryczki
200ml spyrytu
200ml wódki
250ml wody

No i to poszło do 1 L butelki.:)



Wracając do pytania. Czy ktoś próbował już czegoś takiego.? Nie wiem czy nie przesadziłem z dawką alkoholu. Myślałem żeby dodać mięty do tego.

Pozdrawiam wszystkich, i czekam na jakąś opinie.:)
Ja nie próbowałem, ale chętnie poczytam Twoją opinię.
Obawiam się, że w takiej postaci to będzie niepijalne bez rozcieńczenia. Ta ilość papryki pepperoni może ją "zabić". Koniecznie spróbuj czy już nie stała się za ostra.
Na pewno będzie zabijać ta nalewka.xD A jeśli chodzi o rozcieńczanie to woda czy może iść w jakiś sok np. z pomarańczy.?
Czy sok czy woda, to zależy od Twojego gustu.
Tylko pamiętaj, że mocniejszy alkohol wlewamy do słabszego ( płynu/ soku/ wody ).
Będę pamiętał. Dajcie parę dni to będzie napisze co z tego będzie.:)
Czekamy na relację. :spoko:
Skosztowałem tego trunku i powiem tak. Myślałem, że to będzie moc bo jednak trochę procentu w to poszło, a jednak nie. Najbardziej wyczuwalna jest papryka. Kto lubi czuć ostrość to jest ostre, troche przeplata się z cukrem który był dodany, a chyba o nim nie wspomniałem. Jak dla mnie który lubi ostre rzeczy jest spoko. Dodałem jeszcze troche soku z cyryny i stoi dalej.:)