Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak zwykle początkujący czegoś nie wie.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie.
Mam kilka pytań dotyczących wina domowego.
10.10.2015 nastawiłem winko z takich działkowych ciemnych winogron. Niestety nie mierzyłem poziomu cukru w nastawie, więc parametrów początkowych nie mam za wiele. Do moszczu dodałem drożdze szlachetne powiem szczerze że nie pamiętam nazwy chyba " burgunt ".
Wino było 2 razy zlewane z nad osadu. Na chwilę obecną jest dosyć mocne , w miarę słodkie i klarowne. Wyszło mi kokło 14 litrów.
I takie mi by pasowało ale ...
-Chyba jeszcze nie skończyła się fermentacja.W rurce bąbel pokazuje się tak powiedzmy raz na parędziesiąt minut.
Za to jak próbuję tego wina to mocno gazowane jest. Czy to odznaki jakiejś jeszcze szczątkowej fermentacji ?
Jeżeli fermentacja trwa to czy da się ją zatrzymać bez chemii .

Wiem że to oklepane tematy. Dlatego proszę uprzejmie pomóżcie początkującemu. :glupek:

Zibi

Masz osad na dnie? Generalnie to wszystko dobrze, a gazowanie z czasem ustanie. Czasem osad na dnie jest powodem tego gazu..Czekaj..
To albo pozostałości gazów po fermentacji, albo końcówka cichej fermentacji, albo masz fermentację jabłkowo-mlekową. Żadna z powyższych opcji nie jest szkodliwa dla wina :)
Zatrzymanie fermentacji bez "chemii" to jedynie pasteryzacja, kiepski pomysł. Dodaj piro to nie jest szkodliwe i nie bój się chemii bo wszystko co jemy to związki chemiczne.
Co masz na myśli mówiąc bez chemii?
Jeśli nie chcesz dodawać piro to jedynie spirytus da Tobie jaką taką pewność że padły drożdże ale to też chemia:P
Bąbelki to nie wyznacznik fermentacji.
Zmierz blg i po tygodniu lub dwóch zmierz jeszcze raz.
Jak się zmienia to jeszcze nastaw pracuje.
Na opakowaniu piesze 1gram na 10l wina. Chodzi o piro oczywiśie. Taka dawka całkiem przerwie fermentacje?
W teorii powinna, ale w praktyce różnie bywa. Siarkujrsz, czekasz, zlewasz i jak w rok nie ruszy to można butelkowac. Poczytaj podstawy technologii i o wyrobie win z winogron. Ps ja siarkuje przed butelkowaniem jak już fermentacja się zakończy.
Nie wiadomo.................... jaki aktualnie blg, ile cukru poszło na ile litrów nastawu, ile % wyrobiły drożdże, czy już są osłabione czy jeszcze duży mają potencjał przerobowy więc ciężko stwierdzić czy taka ilość piro wystarczy ..............pozostają tylko wróżby.