Hejka.
Szukałem na forum ale nie znalazłem.
Robił ktoś napój winopodobny fermentowany z soku z brzozy z dodatkiem TYLKO i wyłącznie koncentratu soku ??
Ja nastawiłem aż 3 bo brzózki tam mi zlewały soczek że zebrało się tego ponad 30 litrów. Więc nastawiłem 3 różne vermutki a z reszty z racji braku czasu wymyśliłem SOK - a raczej koncentrat soku.
Zalane soczkiem z brzozy syropem cukrowym i buteleczką soczki z drożdżami fermentują pięknie od kilku dni.
Ale jestem ciekaw co z tego może być.
Pozdrawiam
PS nastawów jest aż tyle bo 3 vermutki to też pierwszy raz robiłem i po 5 literków zrobiłem
Ile ta paola ma zawartości owoców ?
Proszę bardzo
Składniki
syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, woda, sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (3%), środek spożywczy o właściwościach barwiących (koncentrat marchwi i czarnej porzeczki), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalno - siarczynowy, aromat, Ekstrakt minimum 62%.
Informacja o wartości odżywczej
Wartości odżywcze
w 100 ml produktu RWS w 100 ml produktu
wartość energetyczna (energia): 1406 kJ / 330 kcal 17%
tłuszcz <0,5 g 0%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) <0,1 g 0%
węglowodany 82 g 32%
w tym cukry 69 g 77%
białko <0,5 g 0%
sól 0,02 g 0%
RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Soku to tam jak na lekarstwo - ale smak ma
Jak fermentuje sok z brzozy? Chyba słabo. Przecież jest w nim ksylitol..
Wszystkie 3 eksperymentalne winka z soków PAOLA i HERBAPOL grają na bąbelkach jak orkiestra symfoniczna !! Bąbelek na 1.5/2 sekundy - fakt faktem jest to dopiero druga doba więc czekam co dalej.
Zastanawiam się po co robić wino z soku brzozy. Ma on bardzo wiele cennych właściwości zdrowotnych ale jest bardzo nietrwały. Piję go od kilku dni i poza lekką nutą słodyczy nie znalazłem w nim niczego więcej. Jest bezwonny , nie wniesie do wina ani szczególnego smaku czy aromatu. Czy nie lepiej wypić świeży sok z całym dobrodziejstwem daru natury a wino zrobić ze źródlanej wody?
(05-04-2016, 19:50)winolub napisał(a): [ -> ]Zastanawiam się po co robić wino z soku brzozy. Ma on bardzo wiele cennych właściwości zdrowotnych ale jest bardzo nietrwały. Piję go od kilku dni i poza lekką nutą słodyczy nie znalazłem w nim niczego więcej. Jest bezwonny , nie wniesie do wina ani szczególnego smaku czy aromatu. Czy nie lepiej wypić świeży sok z całym dobrodziejstwem daru natury a wino zrobić ze źródlanej wody?
Nie zastanawiałem się nad tym - chciałem zrobiłem. Ja nie czuje specjalnie smaku tego soku z brzozy. Głowy nim myć nie będę dla zdrowia to mam owoce. Z owoców już wino robiłem to czas się zamienić rolami więc wino na soku z brzozy. Jak będzie dobre to za rok też spuszczę z brzózki parenaście literków.
Pozdrawiam
Nie ma tam za wiele owoców, dużo chemii, nie wiem czy to będzie zdrowe i dobre wino.
Od kiedy alkohol jest zdrowy ?
Czy będzie dobre ?? Poczekaj - napiszę w czerwcu lipcu jak już będzie wyklarowane i odleżane
Alkohol jeszcze nikogo nie zabił
Chodzi Ci o czerwiec - lipiec 2017 roku rozumiem.
No powiedzmy - wstępny smak już w lipcu czerwcu 2016 roku będę miał
zabutelkuje i odstawie jak większość
Smak jest kapitalny. Ale tylko maliny i pigwy.
Polecam dla leniwego co mu się zbierać nie chce.
Malina była soczkiem jeszcze miesiąc temu - tzn, że ilość alkoholu była baaardzo mała. Dodałem garść malin i teraz jest zapach cudowny, smak super i alkohol jest.
Pigwa - na dzień dobry sądziłem, że do wywalenia pójdzie. Ale pomyliłem się. Świetne w smaku winko.
Natomiast KIWI idzie na przerób - na sami wiecie co.