Hejka.
Wpadł mi na pomysł zrobienia winka jak w temacie...
WIŚNIA - CZEKOLADA - CHILLI !!
Słodkiego z wyczuwalną nutą czekolady ale i tak żeby piekło po gardle delikatnie.
Ktoś coś podobnego robił ??
Martwi mnie i zastanawia jak czekoladę wprowadzić do dymionu - w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna. Czekolada w proszku ?? Kakao ??
Wiśni póki co brak - ale zbieram pomysły na wakacje
Pozdrawiam
Wybór czekolady to kwestia indywidualna, a jak wprowadzić?
Rozpuścić we wodzie i wlać, albo zetrzeć na tarce jeśli nie chcesz rozpuszczać
Rozumiem. Ale przecież czekolada stężeje w wodzie.
(07-04-2016, 09:45)Seeward napisał(a): [ -> ]- w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna. Czekolada w proszku ?? Kakao ??
Pozdrawiam
Hejka.
Co prawda do nalewek, ale pomyśl o prażonych ziarnach kakaowca.
Kupiłem opakowanie na "aledrogo", delikatnie obrałem z łupinek i zalałem alkoholem. Aromat jest dobry i smak też - mroczny i gorzkawy.
Myślę, że takie ziarna można dodać do dojrzewającego w balonie wina.
(07-04-2016, 12:17)drajla napisał(a): [ -> ] (07-04-2016, 09:45)Seeward napisał(a): [ -> ]- w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna. Czekolada w proszku ?? Kakao ??
Pozdrawiam
Hejka.
Co prawda do nalewek, ale pomyśl o prażonych ziarnach kakaowca.
Kupiłem opakowanie na "aledrogo", delikatnie obrałem z łupinek i zalałem alkoholem. Aromat jest dobry i smak też - mroczny i gorzkawy.
Myślę, że takie ziarna można dodać do dojrzewającego w balonie wina.
Ja chyba wole żeby ten smak czekolady nie był taki "mroczny" i gorzkawy. Spróbuje z mleczną
Już się nie mogę doczekać WIŚNI !!
Czekolada jest tłusta i z mlekiem na dodatek, nie wiem czy to dobry materiał na wino, ja bym nie zaryzykował ale próbować zawsze można :-) Jakbym miał próbować to najszybciej wziąłbym czyste kakao zaparzył w wodzie, albo jak Drajla podpowiada -ziarna kakaowca.
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi - są dla Mnie bardzo ważne. Jak będę robił to jeszcze to wszystko przemyśle i podzielę się wrażeniami co i jak zrobiłem.
Sypnij może trochę kakao. To luźny pomysł. Nie robiłem takich eksperymentów.
Dla mnie najlepiej komponuje się w ciepłym mleku z miodem

(08-04-2016, 08:53)Miętowy2 napisał(a): [ -> ]Czekolada jest tłusta i z mlekiem na dodatek, nie wiem czy to dobry materiał na wino, ja bym nie zaryzykował ale próbować zawsze można :-) Jakbym miał próbować to najszybciej wziąłbym czyste kakao zaparzył w wodzie, albo jak Drajla podpowiada -ziarna kakaowca.
Pozdrawiam
Bardzo ładnie to się klaruje - olej pływa i wystarczy ostrożnie zlewać, po drugim/trzecim zlewaniu (po 6-8 miesiącach) już jest spokój z tłuszczem.
Wino rok lezalo

oooo kosmos !! Przymierzam się do zrobienia większej ilości
Tapniete z telefonu
Pozdrawiam
Bartek
Ja zrobiłem tylko 2l ale również stwierdzam, że w tym roku zrobię więcej

Wprawdzie moja uwaga nie dotyczy wina,ale połączenia wiśni i chili w miodzie pitnym w wykonaniu kol.@male,doskonały trunek,więc pomysł podobnych mezaliansów jest ciekawy i warty dalszych prób.
Dodatek czekolady ewentualnie ziaren kakaowca również interesujący w tym zestawie,oddzielną kwestią są proporcje,ale to są już subiektywne odczucia degustatora.