Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wiśniowe + czekolada + chili ! Proszę o porady
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hejka.

Wpadł mi na pomysł zrobienia winka jak w temacie...

WIŚNIA - CZEKOLADA - CHILLI !!  :diabelek:

Słodkiego z wyczuwalną nutą czekolady ale i tak żeby piekło po gardle delikatnie.

Ktoś coś podobnego robił ?? 

Martwi mnie i zastanawia jak czekoladę wprowadzić do dymionu - w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna.  Czekolada w proszku ?? Kakao ??  :chytry:

Wiśni póki co brak - ale zbieram pomysły na wakacje  :fajka:

Pozdrawiam
Wybór czekolady to kwestia indywidualna, a jak wprowadzić?
Rozpuścić we wodzie i wlać, albo zetrzeć na tarce jeśli nie chcesz rozpuszczać
Rozumiem. Ale przecież czekolada stężeje w wodzie.
Na pewno?
(07-04-2016, 09:45)Seeward napisał(a): [ -> ]- w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna.  Czekolada w proszku ?? Kakao ??  :chytry:

Pozdrawiam

Hejka.

Co prawda do nalewek, ale pomyśl o prażonych ziarnach kakaowca.

Kupiłem opakowanie na "aledrogo", delikatnie obrałem z łupinek i zalałem alkoholem. Aromat jest dobry i smak też - mroczny i gorzkawy.

Myślę, że takie ziarna można dodać do dojrzewającego w balonie wina.
(07-04-2016, 12:17)drajla napisał(a): [ -> ]
(07-04-2016, 09:45)Seeward napisał(a): [ -> ]- w jakiej postaci - jaką - gorzka słodka - mleczna.  Czekolada w proszku ?? Kakao ??  :chytry:

Pozdrawiam

Hejka.

Co prawda do nalewek, ale pomyśl o prażonych ziarnach kakaowca.

Kupiłem opakowanie na "aledrogo", delikatnie obrałem z łupinek i zalałem alkoholem. Aromat jest dobry i smak też - mroczny i gorzkawy.

Myślę, że takie ziarna można dodać  do dojrzewającego w balonie wina.

Ja chyba wole żeby ten smak czekolady nie był taki "mroczny" i gorzkawy. Spróbuje z mleczną :) 
Już się nie mogę doczekać WIŚNI !!
W proszku czekoladka 100% (np. Cadbury robi, nie wiem czy jest dostępne w PL: http://ecx.images-amazon.com/images/I/51...0,160_.jpg) i NA ZIMNO, jak chcesz kiedykolwiek to sklarować. Ja teraz mam ponad półroczny nastaw miodu z tym i efekt moim zdaniem daje radę, klaruje się bardzo dobrze. Ostrzegam, wygląda to tak, jakby kibelek Ci się zatkał... https://www.youtube.com/watch?v=Jkol5KEk8s8
Czekolada jest tłusta i z mlekiem na dodatek, nie wiem czy to dobry materiał na wino, ja bym nie zaryzykował ale próbować zawsze można :-) Jakbym miał próbować to najszybciej wziąłbym czyste kakao zaparzył w wodzie, albo jak Drajla podpowiada -ziarna kakaowca.
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi - są dla Mnie bardzo ważne. Jak będę robił to jeszcze to wszystko przemyśle i podzielę się wrażeniami co i jak zrobiłem.
Sypnij może trochę kakao. To luźny pomysł. Nie robiłem takich eksperymentów.
Dla mnie najlepiej komponuje się w ciepłym mleku z miodem :)
Poprzeglądaj te wątki, R-Jacek robił "Miód Azteków" z ziarnami kakaowca.

http://wino.org.pl/forum/search.php?acti...order=desc

Powinieneś coś tam pomocnego odszukać.
(08-04-2016, 08:53)Miętowy2 napisał(a): [ -> ]Czekolada jest tłusta i z mlekiem na dodatek, nie wiem czy to dobry materiał na wino, ja bym nie zaryzykował ale próbować zawsze można :-) Jakbym miał próbować to najszybciej wziąłbym czyste kakao zaparzył w wodzie, albo jak Drajla podpowiada  -ziarna kakaowca.
Pozdrawiam

Bardzo ładnie to się klaruje - olej pływa i wystarczy ostrożnie zlewać, po drugim/trzecim zlewaniu (po 6-8 miesiącach) już jest spokój z tłuszczem.
Wino rok lezalo ;) oooo kosmos !! Przymierzam się do zrobienia większej ilości

Tapniete z telefonu

Pozdrawiam
Bartek
Ja zrobiłem tylko 2l ale również stwierdzam, że w tym roku zrobię więcej :)
Wprawdzie moja uwaga nie dotyczy wina,ale połączenia wiśni i chili w miodzie pitnym w wykonaniu kol.@male,doskonały trunek,więc pomysł podobnych mezaliansów jest ciekawy i warty dalszych prób.
Dodatek czekolady ewentualnie ziaren kakaowca również interesujący w tym zestawie,oddzielną kwestią są proporcje,ale to są już subiektywne odczucia degustatora.