Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prasa nie wyciska soku tak jak powinna
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, 

Zrobiłem sobie małą prasę 3 litrową, gdzie zastosowałem podnośnik hydrauliczny 2 tony oraz rurę plastikową (15cm) chyba PE (pomarańczowa), filmik poniżej. I mam problem z nią taki że owoce nie są wyciskane jak należy. Na początku leci sok ale to normalne ale im jest większy nacisk sok przestaje lecieć a owoce są wypychane przez otwory w rurze, pod nią oraz nad tłokiem. Na jeden raz ładuje nie więcej jak 4kg owoców. Kiedyś chciałem wycisnąć z pomarańczy sok i dokładnie taki sam efekt. Dodam że owoce zarówno w przypadku pomarańczy jak i jabłek są zmielone co widać na filmie. 

Gdzie szukać problemów mojej prasy ? Czy otworów jest za mało a może są one za małe (3mm). 

Moja prasa i jej działanie. 

Chciałem aby prasa działa jak ta tutaj a ona nie działa i nie wiem gdzie jest błąd.
https://www.youtube.com/watch?v=LS-FJMiz5eI
Przyjrzyj się ile tam jest otworów a ile u Ciebie.
Nie jestem specjalistą ale wydaje mnie się że jest za mało otworów oraz użyłbym worka do prasy. :)
Nawierciłem dodatkowo jeszcze 240 otworów 3mm, jak się okazało dalej się zatykało. Po tym zabiegu dodałem jeszcze 400 otworów 4mm, idzie dużo lepiej ale zostaje soku jeszcze w wytłokach.

Powierzchnia gdzie są nawiercone otwory ma około 700 cm2, natomiast powierzchnia otworów prawie 100 cm2.

Jutro postaram się poszukać rury 20cm dzięki czemu idealnie będzie pasował worek do kosza 6 litrowego. I zrobie kilka testów z otworami. Jak widze 4mm jest ok, ale jak były by większe było by jeszcze lepiej ale już bez worka to pewnie się nie obejdzie. Dlatego chce mieć worek w pogotowiu.

Druga sprawa jak powinny wyglądać wytłoki po takich jabłkach jak na filmiku u mnie ? Powinno być coś jak płyta wiórowa, tj takie suche ? Oraz jak widać u mnie na spodzie jest kawałek klocka z rowkami, jest on potrzebny czy postawić na czymś prostym ? bez rowków ?
Właścicielem filmiku na YT-be jest nasz kolega z forum. Napisz do niego na PW, dowiesz się wszystkiego. Poproś o telefon to pogadacie i będziesz miał całą wiedzę. Konrad to spoko gość. Napisz później co było nie tak.
Moim zdaniem za drobno mielisz jabłka. Może worek pomoże. Możesz zrobić go z byle czego - firanka, siatka przeciw owadom czy worek do prania w pralce. Nie musi być uszyty worek. Wystarczy większa płachta, którą włożysz do kosza tak by nadmiarem przykryć owoce pod tłokiem. Rowki w dolnej płycie jak najbardziej wskazane gdy zastosujesz worek. Zwiększasz w ten sposób powierzchnię czynną prasy. Jak wytłoki wyjdą mokre to przemieszaj je i wyciskaj ponownie.
Nie o, to chodzi? co piszecie na forum! Grubo, czy drobno to musi być w jakiejś szmacie np.. pielucha tetrowa , inaczej wszystkie drobne cząstki z jabłek wylecą przez dziurki które zrobił( en).. Ja tez mam podobną prasę i , wszystko jest okej, tylko przez pieluchę tetrową przeciskam..

Pozdrawiam/Gliwice

Eugen
Jaki koszt jest takiej prasy?
No wczoraj uzyskałem z 21kg jabłek około 10,5litra soku, który ważył 11,5kg. Nie wiem czy wydajność dobra czy nie ale miazga była już dość sucha. Wyciskałem tak że najpierw pierwszy raz, pozostałość do wiadra, wszystko to co zostało jeszcze raz. Pewnie jakbym wycisnął jeszcze raz było by jeszcze więcej. Ale wiem gdzie są błędy.

Jednak wracając do moich problemów zostały zmienione niektóre elementy:
1. Kosz z rury 160mm zastąpiłem rurą 200mm, o wysokości około 250mm, całość nawiercona 4mm wiertłem w liczbie chyba 1000 otworów.
2. Do rury idealnie pasuje worek filtracyjny 6 litrowy nylonowy z Biowinu.
3. Owoce nie mieliłem maszynką do mięsa ale tym razem maszynką z przystawką do szatkowania, dużo więcej się o dziwo wyciskało
4. 2 tonowy podnośnik byłby w stanie połamać mi moją konstrukcję bo jak dociskam to słychać jak tylko strzela deski, więc pasuje go lekko przerobić.

Reasumując koszt budowy mojej pracy:
1. Rura gratis od znajomego co ma firme WOD/KAN/CO
2. Podnośnik chyba 30zł
3. Deski na konstrukcję znalazłem u siebie.
4. Worek filtracyjny 20zł
5. Jedynie co najgorsze w tym wszystkim to chyba czas wiercenia otworów.

Jak się ktoś postara cała prasa może być gotowa poniżej 50zł

Nagram filmik jak będę miał chwile czasu jak teraz wyglada całość.

PS.
Czym myjecie worek filtracyjny, ponieważ przy spotkaniu z sokiem zrobił się brązowy z białego ? Mam dużo chemii od oxy, ClO2, piro, NaOH ale nie wiem co użyć aby go nie zepsuć.
jaki worek użyłeś?