Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moje aktualne nastawy.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7

Zibi

Moje aktualne nastawy.

Piszcie co akurat teraz u Was pracuje w balonie. Bedzie taki mały przegląd co o danej porze roku można nastawiać i w jakiej ilosci.

Co do mnie to pracują cztery nastawy:

1) ryż, rodzynki, zioła prowansalskie i inne zioła w mniejszej ilości np. curry na kolor (15l)
2) ryżowo-sliwkowe (10l)
3)mniszek lekarski + pomarańcza (10l)
4)głóg + dzika róża (głóg narwany ze dwa miesiące temu, dzika róża po drugim nastawie, nastaw 5 litrowy)
Dobry pomysł, zawsze można coś podpatrzeć  :chytry:

Fajną sprawą były by fotki do tego :D

Zibi

(25-04-2016, 18:51)asasyn18 napisał(a): [ -> ]Dobry pomysł, zawsze można coś podpatrzeć  :chytry:

Fajną sprawą były by fotki do tego :D

Oczywiście, tylko musiałbym poprosić o ich zrobienie żonę albo córki bo ja nie mam czym..
A Ty co masz aktualnie nastawione?
Witam
U mnie jest aktualnie:
-ryż i żurawina 30l
-jabłko pomarańcz 5l
A wiec tak, posiadam trzy nastawy :

1. ryżowe, około 40l
2. winogronowe, około 25l
3. miodek, 12-13l

A tak ogólnie to muszę dokładnie sprawdzić pojemność wszystkich balonów.
A moje to tak

1. 5l pigwy - sok z brzozy
2. 5l Vermuth - sok z brzozy 
3. 5l Vermuth inny - sok z brzozy
4. 5l kiwi - sok z brzozy
5. 5l maliny - sok z brzozy
6. 17l mniszka
7. 15l Vermuth teścia xD  - sok z brzozy
8. 15l herbacianki z suszonymi owocami (śliwka, ananas, żurawina, rodzynki)
9. 5l mix  :glupek:  za dużo miałem w każdym dymionku, nie chciało startnąć nie wiedzieć czemu, musiałem troszke odlać i uzupełnić sokiem z brzozy i tego MIXA wlałem do jednego. Ciekawe co z tego będzie - MALINOWE PIGWOWE KIWOWE VERMUTHOWE  :jezor:  

[Obrazek: 07e6c9acc7a1a163med.jpg] [Obrazek: e33ef9a0c1a7da54med.jpg]
Staraj się nie stawiać butli bezpośrednio na podłodze, i na płytkach. Podkładaj coś, bo Ci pęknie butla.
Do każdego wina dodawałeś sok z brzozy?
Nie tyle dodawałem co 100% jest soku z brzozy.

W mniszku już nie ma soku z brzozy... Faktycznie, zawsze miałem coś podłożone. Tym razem jakoś zapomniałem

Zibi

Mozna by zrobić jeszcze wykaz co mamy w piwnicy, tak plus minus..Ja mam jakieś 30 rodzajów win w butelkach głownie zakręcanych 0,5 i 0,7 litra. Ilość jakieś 350-400 sztuk. Rocznik głownie 2015.
Trójniak maliniak ok 8l (wyklarowany w balonie), wino tarninowe 20l (wyklarowane w balonach dwóch), wino z czarnego bzu 20l (po restarcie), aronia 15l (po restarcie), czerwona pożeczka 0k. 8l (wyklarowana w balonie).
Czekają na wolne szkło: 10l miodu agrestniaka, nalewka na agreście!
:) Gono
(26-04-2016, 21:24)Zibi napisał(a): [ -> ]Mozna by zrobić jeszcze wykaz co mamy w piwnicy, tak plus minus..Ja mam jakieś 30 rodzajów win w butelkach głownie zakręcanych 0,5 i 0,7 litra. Ilość jakieś 350-400 sztuk. Rocznik głownie 2015.

To grubo !!
W zeszlym roku zabutelkowalem czyli zakrecilem ok 150 butelek z 12 rodzajow win. Zostalo ok 50 butelek :)
(ach te degustacje na imprezach)
W tym roku planuje 3/4 korkowac rocznikowac zostawiac i degustowac pozniej

Zibi

Ja mam pochowane w takich wielkich pudlach styropianowych (do największych wchodzi ponad 100 butelek) i w szafkach. Jak mam pudło na pudle to do dolnego nieprędko zajrzę i chyba dobrze.
350 az sie wierzyc nie chce :)
Pokaz :)

Zibi

Zobacz ile to zbierania owoców, np. w ub. roku : jeżyna 55 litrów, dzika róża 35 litrów, tarnina 25 litrów, winogrona z 10 litrów, agrest i josta z 20 litrów, do tego sporo ? jabłek, wiśni, 5 litrów czarnej porzeczki, tysiące kwiatków mniszka, akacji i głogu..
(26-04-2016, 21:24)Zibi napisał(a): [ -> ]Mozna by zrobić jeszcze wykaz co mamy w piwnicy, tak plus minus..Ja mam jakieś 30 rodzajów win w butelkach głownie zakręcanych 0,5 i 0,7 litra. Ilość jakieś 350-400 sztuk. Rocznik głownie 2015.

Jeśli to wszystko z 2x15, 4x10, 1x5 i 4x2,5 to albo w kazdym balonie robiłes 3 nastawy w ciągu jednego roku, albo to druga Kana Galilejska ;) W obu przypadkach mamy do czynienia z cudem :D

Zibi

(26-04-2016, 21:58)marmur napisał(a): [ -> ]
(26-04-2016, 21:24)Zibi napisał(a): [ -> ]Mozna by zrobić jeszcze wykaz co mamy w piwnicy, tak plus minus..Ja mam jakieś 30 rodzajów win w butelkach głownie zakręcanych 0,5 i 0,7 litra. Ilość jakieś 350-400 sztuk. Rocznik głownie 2015.

Jeśli to wszystko z 2x15, 4x10, 1x5 i 2x2,5 to albo w kazdym balonie robiłes 3 nastawy w ciągu jednego roku, albo to druga Kana Galilejska ;) W obu przypadkach mamy do czynienia z cudem :D

Dokładnie, w balonach nie trzymam wina za długo..Z konieczności. Butli 2,5 litrowych mam kilkadziesiąt..To w nich dochodzą wina..
Zibi, żeby ci po wypiciu tego wszystkiego nie zaszkodziło! Jeżeli co roku masz taki przemiał, to kto to pije? I gdzie ty to magazynujesz?

Zibi

To pierwszy taki rok (2015), po wcześniejszych latach nie było zapasu a ja robiłem wina jedynie z jeżyn, czarnej porzeczki i jeszcze czegoś..W ubiegłym roku nastawiłem się na eksperymenty no i poszło, najpierw różne kwiatowe, później pierwszy raz owoce głogu, tarniny, ryżowe różne kombinacje itd..
Trochę win rozdaje, większość czeka w piwnicy bo przecież chciałbym poznać jak każde z tych win będzie smakowało po 2,3,4 latach..
Nie w każdym roku jest urodzaj wiec nie w każdym dam rade narwać takie ilości, zwłaszcza ze rwe w polach, czy lesie..
Osobiście pije wina niewiele, zwykle do cięższych potraw, bo żołądek mam nie za mocny. Zapas win może się przydać bo mam dwie córki na wydaniu..
Mozliwe tez ze ze względu na zdrowie nie dam rady zbierać owoców i robić wina, mam 53 lata i zdrowie takie sobie.
(27-04-2016, 06:21)Zibi napisał(a): [ -> ]To pierwszy taki rok (2015), po wcześniejszych latach nie było zapasu a ja robiłem wina jedynie z jeżyn, czarnej porzeczki i jeszcze czegoś..W ubiegłym roku nastawiłem się na eksperymenty no i poszło, najpierw różne kwiatowe, później pierwszy raz owoce głogu, tarniny, ryżowe różne kombinacje itd..
Trochę win rozdaje, większość czeka w piwnicy bo przecież chciałbym poznać jak każde z tych win będzie smakowało po 2,3,4 latach..
Nie w każdym roku jest urodzaj wiec nie w każdym dam rade narwać takie ilości, zwłaszcza ze rwe w polach, czy lesie..
Osobiście pije wina niewiele, zwykle do cięższych potraw, bo żołądek mam nie za mocny. Zapas win może się przydać bo mam dwie córki na wydaniu..
Mozliwe tez ze ze względu na zdrowie nie dam rady zbierać owoców i robić wina, mam 53 lata i zdrowie takie sobie.

Ja dopiero w sumie 3 rok z rzędu nastawiam większe ilości - większe to więcej niż 30 litrów. Wcześniej dwa dymionki i tak na zime starczało. A teraz to moje hobby się stało :)
Póki co walcze jeszcze z przyzwyczajeniami teścia jeśli chodzi o proces całej produkcji winka.

Zibi

Dzis w biedronce przecenili 100% sok jabłkowy z zagęszczonego soku, Riviva. Litr kosztuje 1,59 PLN. Kupiłem dwa litry, dosypałem dwie duże łyżki cukru, dałem drożdże winne bo innych nie mam i w 2,5 litrowej szklanej butli postanowiłem pierwszy raz zrobić coś w rodzaju cydru. Oczywiście smak będzie wytrawny bo ksylitol jest drogi i nie zamierzam go dodawać. Na czerwcowe upały będzie jak znalazł.
Mało troszkę piszę lecz to nie znaczy że nic się nie dzieje, więcej czytam ;) Obecnie pracują dla mnie :) winko z zielonej herbaty z rodzynkami i żurawiną x 2 (drugie wstawiłem na prośbę żony) wino z ryżu, piwo  oraz cydr, najmłodsze dziecko nastawu.


[attachment=22639]

[attachment=22640]

[attachment=22641]

Zibi

Te dwa to wina z ?
Mój aktualny nastaw (jak w temacie), to właśnie mniszkowe, pracuje całkiem szparko i z win to narazie wszystko. :)

Z poprzedniego roku i początku tego w sumi jest 160 l, 14 rodzajów win i 5 różnych miodów trójniaków, wszystko narazie w damach i balonach czeka na butelkowanej ale to dopiero jak dla każdego z nich minie roczek, no chyba że nie dotrwa. :diabelek:

Dodatkowo nabierają mocy urzędowej , trzy wareczki, dwie z brewkitu i jedna z ekstraktu. :tancze:
A ja nastawilem z suszonegobnagietka z zurawina :)

Zibi

Ta żurawina taka droga..
Stron: 1 2 3 4 5 6 7